2016. aug 23.

Augusztus 23. - Internaut Day, avagy üdv WWW!

írta: Klausz.Melinda
Augusztus 23. - Internaut Day, avagy üdv WWW!

internaut-day.jpgAz Internet az első dolog, amit az ember épített, s amit mégsem ért. Ez a valaha volt legnagyobb kísérlet az anarchiára. - írta Eric Emerson Schmidt. És mégis, 25 éve jött létre az a World Wide Web, amit ma ismerünk.

 

Az első weblap a világon

A world wide web megjelenése (Lipson-Day, 2005.) Tim Berners-Lee, a svájci CERN (European Council for Nuclear Research) munkatársának nevéhez fűződik, s a zárt forráskódú Gopher alternatívájaként fejlesztettek ki, s tettek 1993-ban mindenki számára szabadon hozzáférhetővé. Ezzel a lépéssel kezdődött meg a webböngészők kifejlesztése, amely az Internet ugrásszerű elterjedéséhez vezetett.

sir_tim_berners-lee.jpgAz első weblap, amelyet Berners-Lee a CERN munkatársaként készített (és általában is az első) a http://info.cern.ch/, amelyet archiváltak itt. Ez az oldal először 1991. augusztus 6-án került ki, és arról szólt, hogy mi az a Világháló, hogyan használhatóak a böngészők, hogyan lehet webszervert létrehozni, és így tovább. A nyilvánosság számára pedig augusztus 23-án vált elérhetővé az oldal, emiatt innentől ünnepeljük a WWW születésnapját, amit Internaut napnak is neveznek ötletesen az Internet és az Asztronauta szavakból összeelegyítve.

1994-ben Berners-Lee megalapította a World Wide Web Consortiumot (W3C) a Massachusetts Institute of Technology-n. A konzorcium eredményeinek nagy részét láthatjuk az Internet weboldalain. 

Az első weblap Magyarországon

Hazánkban az Internethez (Barabási, 2008.) – a külföldi előzményekhez hasonlóan – egyetemek és kutatóintézmények kapcsolódtak először, magyar kutatási hálózatot hozva létre. Az első domain-nevet 1991-ben jegyezték be: ez volt a sztaki.hu, s a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézeté lett.

Internet kialakulása

arpanet-5.jpgAz Internet kialakulása egyébként a hatvanas évek hidegháborújához köthető. Olyan katonai hálózat kiépítésének vetítette elő, amely bármilyen – akár nukleáris – csapás esetén is képes biztonságosan működni. A cél megvalósítása érdekében jött létre az Amerikai Védelmi Minisztérium ARPA (Advanced Research Projects Agency) elenvezésű részlege. 1967-ben mutatták be, majd 1969-ben kezdte meg működését egy előbb négy, majd 15 gépből álló hálózat, amelyet ARPANET-nek neveztek el. Működése során a mai internet alapműködését is jelentő csomagkapcsolás elvét alkalmazta.

A fejlesztésnek köszönhetően egyre több hálózat jött létre, köztük többek között az első angol egyetemi hálózat, a JANET, vagy éppen az amerikai CompuServe. A hálózatok összekapcsolása azonban nehézségekbe ütközött, ezért Robert Kahn (az ARPA egyik munkatársa), és Vinton Cerf (Standford Egyetem) együttműködésével olyan szabályokat határoztak meg, amely lehetővé tett egy jóval nyíltabb hálózati felépítést, s az összes hálózat egyszerű összekapcsolását. Ez az 1974-ben létrejött szabályrendszer Internet Transmission Control Program néven vált ismertté. 

WWW után...


court_strikes_down_neutrality_600x301.jpgAzóta a WWW már 3. szakaszába lépett, a korai WWW után megjelent a web2.0, azaz a közösségi média korszaka, 2010-től pedig a szemantikus, azaz a web3.0 korszakát írjuk!

Tim Berners-Lee a nyílt és szabad internet megálmodója és létrehozója, így legutóbb kiállt a netsemlegesség mellett és a kétsebességű internet ellen. Erről a témáról itt írtunk:

Internet aranykorának vége

Lemondtunk a netsemlegességről

Ha többet is szeretnél megtudni az internetről, ezen belül is a közösségi médiáról, válassz könyveink közül! 

 

 

Szólj hozzá

web internet www arpa tim-berners lee