2018. már 09.

Diákok sztrájkoltak az internetfüggőség ellen

írta: BDóra.
Diákok sztrájkoltak az internetfüggőség ellen

igromania-1894847_640.jpgKevesekről mondható el a mai világban, hogy ne okos telefont használnának, és ne lenne rajta internet előfizetés. Ez önmagában nem is lenne probléma, hiszen a technológia fejlődik és ezzel fontos lépést tartani. Viszont ennek a túlzott használata komoly kérdéseket vet fel. Vajon hova vezet majd az állandó internetezés és eszközfüggőség?

Erre a problémára már a Standfordi Egyetem hallgatói is felfigyeltek és felszólították az Apple-t március elején (PcMag), hogy vezessenek be olyan fejlesztéseket, amivel a felhasználók kevesebbet tudják, illetve korlátozottabban tudják használni a telefonjukat. A hallgatók azt kérték a probléma orvosolására, hogy a Repülőmódhoz hasonlóan hozzanak létre olyan funkciót, ami korlátozza a telefonhasználatot, ha az bekapcsolásra kerül. Illetve, hogy minden IPhone-ra telepítsenek egy olyan Appot, ami nagyobb kontrollt tud nyújtani az értesítésekről és egy visszacsatolást ad az eszközhasználatról és elemzést készít a felhasználói mintákról.

A szülők, a hallgatókhoz hasonlóan, szintén veszélyesnek érzik a túlzott telefonhasználatot. Felmérések szerint a szülők 47%-a érzi úgy, hogy a gyermekük a telefonjuk rabjává vált, és 32%-a a hallgatók közül magát is annak tartja.

Önmagában ennek a technológiai területnek a fejlődése pozitív hiszen, ha ezt megfelelően használják és hasznosítják az ebben rejlő lehetőségeket, akkor megkönnyíti az emberek életét. Például, egyszerűbben lehet információhoz jutni, segít a tanulásban, kapcsolatteremtésben, társkeresésben, álláskeresésben, problémák megoldásában, de sajnos sok másikat is szül.

Az internetfüggőség alatt, azt az internet használatot értjük, ami már akadályozza a napi életvitelt. Ennek a túlzott jelenléte, majd az ebből fakadó hiányérzet lesz a közösségi média stressz szindróma.

Egy korábbi blog bejegyzésünkben már írtunk arról, hogyan csökkentsük a közösség média stresszt, ezt érdemes elolvasni, hasznos tippeket szedtünk össze erre a problémára ITT.

A közösségi média sajnos a legtöbb esetben nem egy valós képet ábrázol, mert itt mindenki a tökéletességre törekszik és egyfajta megfelelni akarás alakul ki a használóik körében. A GazdaságTV Heavy Mental magazinjában beszélgettünk erről:

 

A bejegyzésekkel és az arra kapott like számmal sokan a szeretet éhségüket próbálják csillapítani, és ha nem elég a pozitív visszacsatolás, akkor ennek a súlyos esete, amikor már depresszióba csap át a bejegyzés „sikertelensége” a közzétevőnél. Az ingerküszöböt egyre magasabbra teszik, hogy minél nagyobb hatást sikerüljön elérni a közösségi térben. Ez az idő múlásával önértékelési zavarhoz is vezethet, ami a fiatalok körében még veszélyesebb, hiszen nekik még nincs meg a kialakult értékrendjük a világról és saját magukról, ezzel pedig egy torzult világba csöppennek bele, ahol a társadalmi elfogadást a like számok mérik.

Milyen negatív hatásai lehetnek az internetfüggőségnek:

  • helyesírás, szövegértés romlása
  • hüvelykujj és mutatóujj használatának változása
  • elmagányosodás, önértékelési zavar, depresszió
  • feszültség, növekvő ingerküszöb
  • képzelőerő minimálisra csökkenése

A lényeg itt is abban rejlik, hogy okosan kell használni a mobiltelefont és az interneten található tartalmakat. Próbáljunk tudatosan odafigyelni arra, hogy mikor használjuk telefonunkat és, hogy az feltétlen szükséges-e. Illetve válogassuk meg azokat a tartalmakat, amiket az interneten fogyasztunk.

 

Szólj hozzá

internet függőség gyerekek internetfüggőség internetfüggő