2018. dec 17.

Tippek és trükkök, hogy a Facebook posztjaid jobban teljesítsenek

írta: R Judit
Tippek és trükkök, hogy a Facebook posztjaid jobban teljesítsenek

facebook_1.jpgA közösségi média világában is igaz az, hogy építeni csak jó alapokra lehet, úgyhogy a következőkben nézzük át a Facebook posztokhoz szükséges alap tudnivalókat, melyek segíthetnek ha nem is sikerre vinni, de elindítani az oldaladat.

Első lépésként fontos eldöntened, hogy az adott posztot mire szeretnéd használni:

  • Követők gyűjtésére és lájkok szerzésére
  • Reklámozni valamit
  • Vagy pedig imázsépítésre

Ne felejtsd el váltogatni a posztjaid célját, hiszen Te sem szereted az olyan oldalakat ahol állandóan csak saját magukat reklámozzák és semmilyen más tartalom nem elérhető!

A következő lépés kiválasztani, hogy milyen eszközzel szeretnéd a célt kommunikálni a közönséged felé.

Nagyon leegyszerűsítve 4 lehetőség áll rendelkezésedre:

  • Képi tartalom
  • Videó
  • Szöveg
  • Mások tartalmának megosztása

A sok kép és videó használata segíthet, hogy több embert vonzz az oldaladra, de mindig jó minőségű képi tartalmakat válassz, amit relevánssá tudsz tenni olvasóid számára. Ajánlott az Instagram oldaladat is bevonni és az oldaladhoz fűződő check-innel és hashtagekkel megjelelölt képeket is szondáznod, hátha egy-egy más által megosztott posztot tovább tudsz osztani az oldaladon.

Amikor a szöveg mellett döntesz, figyelj arra, hogy az soha ne legyen túl hosszú vagy ömlengős. Játékosságot vihetsz bele emotikonok és különféle jelek használatával, valamint a sortörésekkel és sorközökkel. Mindig vedd figyelembe, hogy kik az olvasóid/követőid, miről szól az oldalad és hogy magázod-e a közönségedet!

Ezen kívül:

  • Legyél következetes és igényes!
  • Próbáld kerülni a szóismétléseket és mindig keress új tartalmakat, új módot arra, hogy ugyanazt az információt hogyan mondhatod el másképpen!
  • A hashtagek használata segít szavakat, fogalmakat kiemelni, de ne ess túlzásba használatukkor, mert azzal pont ellenkező célt fogsz elérni.

Érdekesebbé teheted az oldaladat, ha témához kapcsolódó blogokat, cikkeket osztassz meg időről-időre. Ne ijedj meg, nem várja el senki tőled, hogy minden nap teljesen új tartalmat hozz létre! Ilyenkor tudnak sokat segíteni a megosztások, kérdőívek, kérdések, motivációs idézetek, filmajánlók…stb

Tudjuk, hogy egy poszt sikere nagyban függ attól, hogy mikor került ki az oldalra. Erre nincs varázsszer, ki kell tapasztalni, hogy mikor látják a legtöbben és mennyien lájkolják, kommentelik.

  • Jó kiindulópont, ha belegondolsz, hogy Te mikor látogatod a közösségi média oldalakat - ez a módszer főleg akkor jó, ha kisvállalkozó vagy és önmagadhoz hasonló emberek veszik a termékeidet.
  • Kerüld a 16:00 és 18:00 közötti időszakot, hiszen sokaknak kell iskolába, óvodába, edzésekre menni a gyerekekért és ilyenkor nincs idejük a Facebookot nézegetni!
  • Kísérletezz és figyeld meg, hogy mikor éri el a legtöbb embert egy-egy kiírásod, képed! Egy idő után tudni fogod, hogy a Te közönséged általában mikor elérhető.

Ez azt jelenti, hogy mindig elérhetőnek kell lenned pont abban az időben amikor új tartalmat kell kiraknod az oldaladra?

Egyáltalán nem, a Facebook egy felhasználóbarát beállításának köszönhetően időzítheted a posztjaidat, amit a rendszer automatikusan tesz közzé a megadott dátum megadott idejében. Így akár 6 hónappal előre is meg tudod írni az összes bejegyzésedet, csak arra figyelj, hogy a posztolás gomb helyett, időzítést nyomj (kis nyilacska a posztolás lehetőség mellett). Ilyen hosszú időtávot persze nem ajánlunk minden posztra és tartalomra, hiszen hétről hétre érdemes megnézni, mire, hogyan reagálnak a követőid, mégis lehetnek olyan tartalmak - például szórakoztató elemek - amelyeket akár hosszú távra is be tudsz állítani.

 Most már nincs már hátra, mint gyakorolni. Vigyázz, kész, posztolj!

 

Forrás: https://www.facebookblueprint.com/uploads/resource_courses/targets/359239/original/index.html#/menu/5bd387191e33f21e47b9603f

 

Szólj hozzá

poszt post posztolás