2019. már 14.

Hogyan befolyásolta Donald Trump és Emmanuel Macron közösségi média használata a diplomáciát?

írta: Csoma Dániel
Hogyan befolyásolta Donald Trump és Emmanuel Macron közösségi média használata a diplomáciát?

_realdonaldtrump-twitter-account.pngAmikor Trump-ot megválasztották az Egyesült Államok elnökének, a világot sokkolta az elnök szokatlan és egyedi Twitter használata. A kancelláriák többsége reménykedett, hogy a hivatalos @POTUS fiókot fogja használni a személyes kampány fiókja helyett, azonban nem így történt.

Amikor hatalomra került Donald Trump, a @realDonaldTrump fiókot csak 97 vezető követte, míg a @POTUS fiókot 226. Ma már a világ 951 vezetőiből 185 követi az elnök személyes profilját és ezzel az ötödik helyet foglalja el a vezérek által követett profilok listáján a @WhiteHouse (290), a @POTUS (250), a @StateDept (210) és a @10DowningStreet (194) mögött.

Trump megosztó véleményeire csak néhány vezető reagált közvetlenül a @realDonaldTrump profilon. 2018-ban Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke például ezt tweetelte: „Ilyen barátokkal kinek kellenek ellenségek”. A diplomáciai közösség úgy döntött, nem reagál a profil bejegyzéseire közvetlenül és figyelnek, hogy ne támadják az elnököt semmilyen formában a platformon.

Amikor Trump legközelebbi szövetségesét, Theresa May-t sértegette a Twitteren, a brit kormány kínos csenddel válaszolt a platformon, hogy ne romoljon a két ország közötti kapcsolat. Kanada szintén nem reagált, amikor Trump kiírta, hogy az ország megnehezíti az amerikai tejgyártó farmerek munkáját és komoly lépésekkel fenyegetőzött ellenük. Másnap a kanadai miniszterelnök inkább telefonon tisztázta Trump-al a kétoldalú kereskedelmi kérdéseket.

2017-ben Fiji miniszterelnöke közvetlen @realDonaldTrump-nak jelezte egy tweet formájában, hogy „ne lépjen ki a párizsi szerződésből”. A francia külügyminiszter pedig Trump elsőszülött lányának profilját (@IvankaTrump) jelölte meg egy bejegyzésében, annak reményében, hogy ő hatni tud apjára az egész világot érintő problémát illetően. Amikor ez a terv elbukott, a külügyminiszter nemtetszését fejezte ki a platformon. Bár ez lett a francia külügyminiszter legnépszerűbb tweetje 19000 retweettel, a diplomációban ez volt az első eset, hogy egy külügyminiszter nyilvánosan Twitter felületen leszidjon egy szövetségest, ám Chile új elnöke és az ellenzék vezetője a következőt tweetelte 2017-ben: „Az Államokat Donald és Miki vezeti. Walt Disney vajon így álmodta meg?”

_emmanuelmacron-make-the-planet-great-again-271x300.png

Trump mellett Emmanuel Macron francia elnök volt az, aki 2017-ben káprázatos eredményeket ért el Twitteren. 2017. május 14-i megválasztását követően az @EmmanuelMacron profil követőinek a száma háromszorosára nőtt, több mint 2 millió új követőt hozott és ezzel az EU harmadik legjobban követett vezetőjévé vált. Macron tweetje, miszerint „tegyük bolygónkat újra naggyá”, hatalmas népszerűségnek örvendett. Azon a napon, amikor az Egyesült Államok kilépett a párizsi klímamegállapodásból, több ,mint fél millióan osztották meg és lájkolták Macron tweetjét. A francia elnökség Twitter kommunikációja egyértelműen @EmmanuelMacron személyes Twitter-fiókjának népszerűsítésére irányul. A francia elnököt minden nyilvános megjelenésében a közösségi média csapata követi, amely rögzíti minden mozdulatát, Facebook Live és Instagram stories formájában. Találkozóinak legjobb idézeteit és töredékeit megosztják a Twitteren, beleértve az orosz elnökkel, Vladimir Putyinnal folytatott telefonhívásának 17 másodperces klipjét vagy azt, ahogy megpróbálja megtanulni kínaiul a „tegyük bolygónkat ismét naggyá” tweetet.

Ma már nem csupán elérést, hanem aktív kétirányú kommunikációt, sőt kifejezetten szórakoztató elemeket is találhatunk a diplomáciai Twitter használatban. Megbeszélések, államok sorsa, országok vagy államfők megítélése egyre fontosabbá és fokozottabbá vált a felületen.

Forrás: https://twiplomacy.com/blog/twiplomacy-study-2018/

 

 

Szólj hozzá

twiplomacy digitális diplomácia