2019. júl 29.

Letarolja az Internetet a TikTok?

írta: Horváth.Szilveszter
Letarolja az Internetet a TikTok?

tiktok.jpegA világ leggyorsabban növekvő közösségi média platformját, a TikTok nevezetű közösségi alkalmazást sok felnőtt és szülő egyáltalán nem ismeri, holott letöltése immár rekordokat döntöget a fiatalok körében. A TikToknak mára már több mint 500 millió aktív havi felhasználója van.

A TikTok a kínai Douyin és Musical.ly egyesítéséből 2018. augusztusában létrejött applikáció, mely főképp a tinédzsereknek szól. Az alkalmazást világszerte már 1 milliárd felhasználó töltötte le, míg az aktív havi felhasználókat tekintve is hamarosan leelőzheti az Instagramot, mivel havi 70-75 millió új felhasználóval bővül. Már Magyarországon is vannak több százezer követővel rendelkező TikTok-felhasználók, illetve milliós eléréséket produkáló fiatalok a platformon.

Mi is a TikTok?

 „A TikTok az idődnek az a része, amikor nem kell jól viselkedned. Fogmosás pizsamában a hálószobában, 7:45-kor. Ez valódi. Ez igaz. Ez egy sztori 15 másodpercben. És ez sokkal nagyobb buli. A TikTok nem a versenyzésről vagy az átgondoltságról szól. Hanem arról, hogy addig görgetsz, amíg a hüvelykujjad bírja, és gondolkodás nélkül posztolsz. Az élet gyors, ezért minden másodperc számít!” – ezt az alkalmazás készítői mondják az applikációról.

A TikTok kifejezetten rövid (15 másodperces) felvételek készítését és megosztását teszi lehetővé, ahol a felhasználók ingyenesen hozzáadhatják kedvenc zenéjüket vagy hangeffektjeiket a videóhoz, ezenkívül különböző szűrőket, hangulatjeleket, emojikat használhatnak a videó elkészítése során. Ezekre a videókra lehet kommentelni, értékelni, tehát itt is kialakítható egy követő bázis.

A TikTok veszélye

Mivel ennek a közösségi alkalmazásnak egy speciális korcsoport a felhasználója – a tinédzserek - így különböző szexuális ragadozókat és pedofilokat is vonz az alkalmazás. A komment szekcióban többször látható olyan felhívás is, hogy töltsön fel további hasonló provokatív videókat vagy küldje el elérhetőségét privátban a felhasználó. Sok fiatal lány a hírnév érdekében különböző szexuálisan kihívó pózban jelenteti meg magát fotóin és videóiban, emellett gyakran káromkodnak, trágárul beszélnek, valószínűleg a figyelemfelkeltés miatt.

Fontos a gyermekek szüleinek folyamatos ébersége az ilyen jellegű alkalmazásokkal kapcsolatban, nem lehetünk eléggé felkészültek.

Te hallottál már az applikációról? Mi a véleményed róla?

Szólj hozzá

tiktok