2019. júl 30.

Biztonságos a TikTok gyerekeknek?

írta: Sáringer Viktória
Biztonságos a TikTok gyerekeknek?

biztonsagos_a_tiktok.jpgA TikTok nevű videókészítő és -megosztó applikáció javasolt életkora 13 éves kor feletti. Ez egy ingyenesen, mobilon elérhető alkalmazás. Egyik legnépszerűbb témája a dalokra való tátogás, vicces videók készítése és kihívások teljesítése. A fiatalok nagyrésze fent van a TikTokon, amiről a legtöbb szülő nem is teljesen tudja, mit takar.

Lássuk, milyen veszélyeket rejt az alkalmazás!

Felnőtt tartalmak a TikTokon

Az applikációban elérhető tartalmak egy része csak felnőtteknek ajánlott. Olyan videók is megtalálhatóak a felületen, amikben önbántalmazás a téma, vagy drog- és alkoholfogyasztás látható, explicit szexuális utalásokat tartalmaznak, durva nyelvezetet vagy veszélyes videlkedési formákat promótálnak. Ezeket a felnőtt tartalmakat bárki sajnos könnyen megtalálhatja.

Szexi dalokat éneklő gyerekek?

Számos videóban tátognak, táncolnak zenékre gyerekek, amikben felnőtt nyelvezetet, trágár szavakat hallhatunk. Az is jellemző, hogy a gyerekek olyan mozgásformákat, mozdulatokat utánoznak videójukban, aminek erős szexuális tartalma van.
Mivel a legtöbb gyermekben él a vágy, hogy példaképeket kövessenek és utánozzanak, fontos felügyelni kiket követnek. Ellenőrizzük a tevékenységüket is, hogy megelőzzük a nem illendő videók megosztását, illetve amennyiben ilyen felkerül, azonnal töröltessük le vele.

Zaklatás

Az online zaklatás egy széles körben elterjedt probléma. A TikTokon is előfordul a kommentek között és sokszor paródia videókban is mások nyilvános kifigurázása, lenézése.

Önbántalmazás

Videók keringenek a TikTokon, amiknek a fő témája a magány, önbántalmazás, depresszió. Több esetben előfordul, hogy a kommentelők bátorítják is a posztolót az önbántalmazásra.

Fiatalkorú felhasználók

Az ajánlott kor alatti fiatalok, gyerekek is használják az applikációt, aminek számos veszélye van. Ha gyermeked 13 év alatti, nem javasolt számára az alkalmazás használata, mert nem tudod kiszűrni a káros, veszélyes tartalmakat, amikkel találkozhat.

Alkalmazáson belüli vásárlások

A felhasználók vásárolhatnak "ajándékokat", melyeket utána elküldhetnek más felhasználóknak. Az árazás 5 dollártól 50-ig terjed. Mindenképp tájékoztasd gyermeked arról, hogy ez valódi pénzbe kerül, nehogy meglepetés érjen a következő telefonszámla érkeztekor.

Pedofilok

Sajnos minden közösségi felületen fennáll a veszélye, hogy gyermeked idegenekkel találkozik. Gyakoriak az illetlen kommentek és megkeresések az egészen fiatalok számára is. Ha ilyen felhasználó próbál kapcsolatbalépni gyermekeddel, lehet tiltani és jelenteni a tevékenységet.
Az élő adás funkció interaktív, amihez bárki hozzászólhat, így nem tanácsos a fiataloknak ezt az opciót használni.

Mit tehetsz, hogy megvédd gyermekedet?

Nem kell feltétlenül eltiltanod az alkalmazás használatától. Valószínűleg nem is tudod, hiszen ha az összes barátja és osztálytársa fent van a TikTokon, ő sem akar majd kimaradni. Van pár tippünk, amivel biztonságosabbá teheted számára a felületet!

Biztonsági beállítások

A fiataloknak érdemes privátra állítani a profiljukat és a videóikat is úgy megosztani, hogy csak követőik láthassák. Így megvédhetik magukat az idegenektől.
Azt is szabályozhatod, kikkel kerülhet kapcsolatban gyermeked üzeneteken és videóra kapott válaszokon keresztül. Ezt az opciót állítsuk át, hogy csak a barátok üzenhessenek vagy kapcsoljuk ki, így senki sem reagálhat.
Kapcsold ki a lehetőséget, hogy mások letölthessék a videókat, bár ez nem nyújt teljes védelmet. Ettől függetlenül még képernyőről videót felvevő alkalmazások segítségével lementhetik a videókat és tovább is oszthatják.

Biztonságos profil

A TikTok figyelmeztet, hogy habár privátra állítottad a profilodat, az alapvető információk - fotó, név, bemutatkozás - mindenki számára láthatóak. Tartózkodj a személyes információk megosztásától ezen a felületen! Ide tartozik a teljes név, kor, iskola vagy a link másik közösségi média profilokhoz.

Felnőtt tartalom szűrő és időzár

Van egy beállítás a TikTokon, amivel jelszót állíthatsz be, így gyermeked nem érheti el a felnőtt tartalmakat (Restricted Mode). A másik lehetőség, hogy beállítod, hogy egy nap maximum két órán át használhatja gyermeked az app-ot, utána már nem tud belépni (Screen Time Management).
Ez megkönnyebülést jelent a szülőknek és most biztosan sokan fellélegeztek, hogy csak ennyit kell tenniük és minden megoldódik. Sajnos a valóságban a felnőtt-tartalmak kiszűrésében nem bizonyul a leghatékonyabbnak ez a funkció. Ugyan limitálja a megjelent felnőtt tartalmak számát, de nem szűri ki őket teljesen. Így is könnyen elérhetőek videók, amikben káromkodnak, amik szexuális témájúak vagy zaklatóak.

Mi a végső ítélet?

Mivel teljesen nem zárhatjuk el gyermekünk elől a nem neki való tartalmakat és szinte lehetetlen felügyelni, mit néz gyermekünk az applikáción, 13 éves kor alatt nem ajánlott a használata. Viszont a tiltás ugyanolyan káros, mert akkor a gyerkőc nem meri elmondani, ha éri valamilyen nem várt hatás a felületen. Érdemes tehát inkább beszélgetni a lehetséges veszélyekről vele.

Forrás: https://thecybersafetylady.com.au/2019/02/is-tiktok-safe-for-kids/

Szólj hozzá

tiktok musically