2019. dec 29.

Cenzúrázott fogyatékkal élők, queerek és túlsúlyosak - a TikTok világában nincs hely a nem tökéleteseknek

írta: R Judit
Cenzúrázott fogyatékkal élők, queerek és túlsúlyosak - a TikTok világában nincs hely a nem tökéleteseknek

nathan-anderson-ozhdggszwpk-unsplash.jpgKiszivárgott információk feltárják, hogy az egyik legnépszerűbb közösségi média app, a TikTok, elrejtette a fogyatékkal élők videóit az platformról. A diszkriminációnak nemcsak a fogyatékosok, hanem a túlsúlyos és a homoszexuális felhasználók is áldozatul estek. A kínai cég álláspontja alapján, ők csak „megvédték” a sebezhetőbb felhasználókat.

A kínai hátterű gyorsan növekvő közösségi hálózat szokatlan intézkedéseket alkalmazott az állítólagos kiszolgáltatott felhasználók védelmére. A platform utasította moderátorait, hogy jelöljék meg a fogyatékkal élők videóit és korlátozzák azoknak az elérhetőséget. A queer és túlsúlyos emberek szintén azon „speciális felhasználók” listájára kerültek, akiknek videóit alapértelmezés szerint zaklatási kockázatnak tekintették, és tartalmuktól függetlenül korlátozták őket.

A moderálási szabályok erre vonatkozó szakaszát a következőképpen hívják: „Képek, amelyek az internetes zaklatásnak kitett személyt ábrázolnak”. A magyarázatokban leírják, hogy ez a kategória vonatkozik azokra a felhasználókra, akik „fizikai vagy mentális tulajdonságaik miatt kiszolgáltatottak az internetes zaklatásnak”. A feljegyzés szerint ezekre a videókra az emberek hajlamosak negatív kommenteket írni. Ezért az ilyen felhasználók videóit mindig kockázatnak kell tekinteni, és korlátozni kell őket a platformon. A TikToknak dolgozó moderátorokat arra utasították, hogy jelöljék meg a fogyatékossággal élőket „4. kockázat”-ként. Ez azt jelenti, hogy a videó csak abban az országban látható, ahol feltöltötték. A tényleges vagy feltételezett fogyatékossággal élők számára ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy óriási, akár milliárdos közönséget érhetnének el, meg kell elégedniük egy sokkal kisebb nézőközönséggel, mint a nem diszkriminált felhasználók.

A különösen sérülékenynek tekintett felhasználók számára a TikTok még további szabályozással rendelkezik. Amikor videóik felbukkantak a TikTok moderációs csapatainak képernyőjén Berlinben, Pekingben vagy Barcelonában - 6 000–10 000 megtekintés után -, automatikusan „Auto R“ címkével jelölték meg őket. Ennek eredményeként, ha ezek a videók meghaladtak egy bizonyos megtekintési számot, akkor automatikusan a „nem ajánlom” kategóriába kerültek. Az ilyen kategorizálás azt jelenti, hogy egy videó már nem jelenik meg az algoritmikusan összeállított For-You-Feed csatornában, amelyet a felhasználó lát az alkalmazás megnyitásakor.  Bár igaz, hogy ezeket a videókat nem törlik, de valójában alig van közönségük. Azoknak a felhasználóknak, akik duettek, komédiavázlatok, csínyek és tánc-koreográfiák miatt nagy közönségre számítanak, a For-You-Feed az, amire törekszenek. Azok, akik odajutnak, a nagy színpadon játszanak, és valószínűleg „TikTok-híresek” lesznek. Sok felhasználó megjelöli videóit olyan hashtagekkel, mint a #foryou vagy a #fyp. Ettől a szakasztól a TikTok moderátoroknak adott utasításai szerint a fogyatékkal élőket távol kell tartani. Ha ez pedig még nem lenne elég a közösségi média platform még egy saját listát is készített azokról a profilokról, akiket ellenőrizni és moderálni kell, és amelyen 24 felhasználót jelöltek meg „speciálisként”.

Az iránymutatások alapján meg kell jelölni a videókat, amelyen a felhasználóknak „arc-elváltozásuk”, „autizmusuk” vagy „Down-szindrómájuk” van. A moderátoroknak, akik döntenek a videókról átlagosan fél percük van felülvizsgálni, hogy a videóban szereplő személy rendelkezik-e valamelyik szabályban leírt fogyatékossággal. Ezek a szabályok óriási értetlenséget okoznak sokszor a moderátorok körében is: hiszen hogyan kellene bárkinek is felismernie, hogy valaki autista-e, egy 15 másodperces videó alapján?

Még ennél is nagyobb probléma, hogy ezek az irányelvek növelik a fogyatékos emberek láthatatlanságát a médiában robin-worrall-fpt10lxk0cg-unsplash_2.jpgés akadályozzák az ezzel foglalkozó aktivisták munkáját, ezzel növelve az általános tudatlanságot és elítélést a fogyatékos emberekkel szemben. Sokan ezeket az intézkedéseket „kizárónak és túlzónak” nevezik, hiszen ezek a csoportok amúgy is alulreprezentáltak. A felsorolt ​​szabályozás ezt a viselkedést olyan új digitális platformokká alakítja, amelyekben a fogyatékkal élők láthatósága szándékosan csökken a félreértett és szükségtelen „gondoskodás” miatt. Ráadásul tekintettel arra, hogy a szekálás és az internetes zaklatás egyik legelterjedtebb formája a „ghosting”- vagyis amikor azt tettetik valakiről, hogy nem is létezik és szándékosan figyelmen kívül hagyják ezt a személyt – ez az eljárás pusztító. Ezeket a szabályokat cenzúraként is lehet értelmezni, amiben nem a bűnösöket, hanem az áldozatokat büntetik meg. Nem vitatjuk, hogy van, akit meg kell védeni a zaklatástól, de ahogyan az egyik emberjogi aktivista rámutat „az állítólagos áldozatot mindig nehéz megvédeni. A fogyatékkal élők nem azonosak. Vannak, akik jobban foglalkoznak a zaklatással, mások rosszabbul”.

Időközben úgy tűnik, hogy a TikTok észrevette, hogy a zaklatás kezelésére vonatkozó szabályozásai cseppet sem voltak ideálisak. A szóvivő állítása szerint a szabályokat „az elején” választották és „ezt a megközelítést soha nem szánták hosszú távú megoldásnak, és habár a szándékok jók voltak, rájöttünk, hogy nem megfelelő a megközelítés”. A régi szabályokat újak, valamivel árnyaltabbak váltották fel. A zaklatás azonosításának technológiáját tovább fejlesztették, és a felhasználókat arra ösztönzik, hogy pozitívan működjenek együtt egymással, de a továbbiakban a TikTok nem hajlandó kommentálni az eseményeket vagy bepillantást nyújtani az új moderálási rendszerbe.

Ti mit gondoltok erről? Vajon tényleg kell-e cenzúrázni a nem tökéleteset, annak érdekében, hogy megvédjük az embereket a zaklatástól, vagy pedig ezzel csak a tudatlanságot növeljük és arra bátorítunk mindenkit, hogy nem kell elfogadni másokat?

Forrás: https://netzpolitik.org/2019/discrimination-tiktok-curbed-reach-for-people-with-disabilities/#spendenleiste

Szólj hozzá

diszkrimináció