2020. jan 30.

A legnépszerűbb közösségi média oldalak története

írta: Hermál Zsófia
A legnépszerűbb közösségi média oldalak története

1. rész: A Facebook és az Instagram

apple-applications-apps-cell-phone-607812_1.jpgNapi több órán keresztül is görgetjük a legnépszerűbb Social Media felületeket. Megosztjuk a gondolatainkat az üzenőfalon, személyes tartalmakat közlünk rajta ismerőseinkkel, vagy akár ismeretlenek posztjaira reagálunk.

De vajon tudjuk-e hogyan kezdődött a Facebook és az Instagram története?

Facebook – Egyetemisták ötletelésének eredménye

A Facebook (eredeti nevén: Thefacebook) létrehozása Mark Zuckerberg nevéhez fűződik, aki iskolatársával, Eduardo Saverinnel közösen hozta létre a mára már nagy népszerűségnek örvendő közösségi felületet. A Harvard Egyetemen folytatott tanulmányaik alatt fejlesztették ki a programot, melyben társaik, Dustin Moskovitz és Chris Hughes is részt vettek. Kezdetben a Harvard hallgatói számára volt csak elérhető az oldal, melyet később kiterjesztettek az Ivy Leaguere és a Stanford Universityre is. Zuckerberg számára inspiráció volt még a Facebook megalkotásához legjobb barátjának, Adam D’Angelonak people-holding-their-phones-3184435.jpgFacemash nevű programja, amely egy társasági oldal volt egyetemisták számára.

Az oldal népszerűségének növekedésével később nem csak egyetemi hallgatók, de minden 13 év feletti személy regisztrálhatott a Facebookon. Az első, aki jelentősen támogatta anyagilag az oldalt, Peter Thiel volt. Körülbelül fél millió dollárnak megfelelő összeget fektetett be a Facebookba. 2019 júniusában, világszerte több mint 2,41 milliárd havi aktív felhasználója volt az oldalnak.

Fun-fact

Tudtad?

Nem Zuckerbergé volt az első feltöltött fotó. Egyik barátja töltötte fel- ismeretlen megfontolásból - Al Pacino fotóját profilképnek. Így a világhírű színész képe volt az első feltöltött fotó a Facebookon.

Instagram

Az Instagram egy olyan közösségi hálózat, ahol fényképeket, rövid videókat oszthatnak meg egymással a felhasználók okostelefonon keresztül. Nagy népszerűségét a rengeteg fényképeken használható effektnek, szűrőknek is köszönheti. Pillanatok alatt művészi képeket oszthatunk meg. A felhasználóknak lehetőségük van egymást követni, így a friss storykat a megosztás pillanatában elérik, és tetszésüket azonnal ki tudják nyilvánítani, vagy kommentálhatják a képeket, videókat.

low-angle-photography-of-four-women-in-assorted-color-long-1034361.jpgAz alkalmazást 2010 októberében Kevin Systrom és Mike Krieger hozta létre és először csak az Apple Inc. készülékein volt elérhető. Rövid idő alatt elért népszerűségét annak is köszönhette, hogy a felület egyszerűen kezelhető és bárki könnyen egyedi képeket kreálhat vele. Mark Zuckerberg Facebook-bejegyzésben jelentette be 2012 április 12-én, hogy a Facebook megvásárolta az Instagramot.

Tudtad?

  • Az Instagram oldalát naponta 15x gyakrabban látogatják a divat iránt rajongó felhasználók.
  • 2019-es statisztikák szerint az Instagram felhasználók 71%-a 35 éven aluli személy.
  • Christiano Ronaldo Instagramját 181,8 millió ember követi, így ő a legnépszerűbb felhasználó az oldalon.

Forrás: Wikipedia

https://hu.wikipedia.org/wiki/Facebook

https://www.smperth.com/resources/instagram/2020-instagram-statistics/

Szólj hozzá

történet