2020. feb 10.

5+1 tipp a megfelelő közösségi média marketing-felfogáshoz

írta: petrapenovac
5+1 tipp a megfelelő közösségi média marketing-felfogáshoz

photo-1512314889357-e157c22f938d.jpegA közösségi média marketing a tervezéssel kezdődik, s vannak dolgok, amiket tudatosítani kell, mielőtt az egésznek nekifognánk. Azok a cégek, amelyek aktívan használják ezeket a platformokat üzleti célokra, gyakran keresztülmennek egy szemléletbeli váltáson a kezdeti szakaszban. Ez általában arra irányul, hogy miként szeretnék használni a közösségi médiát marketing célokra, mit is szeretnének pontosan elérni vele és mindez hogyan lesz kivitelezve. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 5 fontos pontot (és egy ellentmondást), amiket érdemes alaposan átgondolni, ha céged jelen van a közösségi médiában. 

1. Ha azt szeretnéd, hogy az emberek bízzanak benned, neked is bíznod kell bennük

Először is szeretnénk kiemelni a bizalmat – és ez bizony kiterjed mind a vásárlókra, mind az alkalmazottakra. Úgy, ahogy a dolgozói csapatod felé, úgy az ügyfeleid felé is bizalommal kell fordulnod, hogy őszintén kifejezhessék véleményüket. Ha vásárlóid már aktívak a véleménynyilvánítás terén az oldalaidon, arra is érdemes odafigyelni, hogy részükről is meglegyen a bizalom, ha valami miatt vállalatod fordul hozzájuk.

2. A vásárlók értéke az eladás előtt

Tegyük fel, hogy van egy kávézód és van egy vendég, aki heti 5 nap betér hozzád, évente nagyjából 50 héten keresztül és 4 dollárt fizet egy nagy tejeskávéért. Ennek a vásárlónak az értéke 1000 dollár évente. Így máris világos, miért fontos, hogy elégedett legyen és éveken keresztül visszatérjen. Ha összeveted, hogy időnként egy ingyen sütemény vagy egy „Minden 10. kávé ingyen” akció a hűséges vendégeid számára mennyibe kerül a cég számára, s mennyit ér az, hogy az adott vásárló éveken keresztül hűséges marad, valószínűleg érted, mire gondolunk. Az ilyen lojális vendégek ráadásul nem csak pénzügyileg tehetnek hozzá céged sikereihez: megkérdezheted a véleményüket egy új termékről, visszajelzéseket gyűjthetsz, s itt egyből megmutatkozik, mennyire fontos a bizalom kiépítése. Természetesen nem lehet minden egyes vásárlóval ilyen mély kapcsolatot ápolni, de ha az alapok mindenkivel megvannak, nem lehet gond.photo-1541475074124-af32f4cb0dbb.jpeg

Sok vállalkozás, üzlet esetében azonban nehézkes számon tartani, hogy kik is a hűséges, visszatérő vásárlók. A közösségi média pontosan ebben segít, hiszen kapcsolatba léphetsz ezekkel az emberekkel, hallhatod a hangjukat – és ők is hallhatják a tiédet. Jól irányzott marketinggel könnyen feltérképezheted, hogyan és mivel tudod a legjobban elérni ezeket az ügyfeleket.

3. Az online és az offline között nincs is olyan nagy különbség

Azt már tudod, hogy bíznod kell abban, hogy kollégáid megfelelően kommunikálnak az ügyfelekkel online. De miről is kell kommunikálniuk? Ugyanarról, amiről offline is tennék. Felfedezni új lehetőségeket, új ötleteket gyűjteni, felmérni, hogy mivel elégedettek a vásárlók és mivel nem, hogyan lehetne az általuk felvetett problémákat orvosolni. Ugyanezek alkalmazhatók (sőt, alkalmazandók) a közösségi médiában is. Nem árt figyelemmel kísérni a cég szempontjából releváns blogokat, csoportokat és közösségi média felületeket, információk, vélemények és ötletek szerzése céljából.

4. Mindenre van közönség

Szó szerint mindenre. Értelemszerűen a legnagyobb közönsége az általános reklámoknak van, amelyek nem válogatnak nem, életkor, lakóhely és érdeklődési körök alapján. Akik ezekre a hirdetésekre reagálnak jellemzően az ár, és nem az érték, illetve a céggel való kapcsolat alapján döntenek az adott termék mellett. Ők legtöbbször nem hűséges vásárlók, éppen az imént említett indok miatt.

5. Csak azt mérd, ami tényleg lényeges!

Vannak, akik szeretnek sok időt tölteni a számok elemzésével. Ők úgy gondolják, hogy minél több adatot ismernek, annál felkészültebbek. De mi az, ami valóban fontos? Például tudni, hogy a hét melyik napján, illetve napközben mikor látogatják a legtöbben az oldalad, mikor hajlamosabbak reagálni az emberek a tartalmakra. Ezt az elemzésekkel könnyedén fel lehet mérni. Ne ess abba az elemzői hibába, hogy mindent tudni akarj. Amiket valóban mérned kell, azok nem mások, mint amik a stratégia meghatározásakor felállított célokhoz kapcsolódnak.

+ 1. Egy ellentmondás: A közösségi médián jelenlévők a teljes vásárlókör csak egy szeletét teszik ki

photo-1553267252-d100936057c1.jpegMindazok ellenére, amiket eddig felsoroltunk, ne feledd, hogy a közösségi médián aktív „rajongók” csak egy részét jelentik a komplett ügyfélkörnek – hiszen nem mindenki van jelen ezeken a platformokon. Az előző pontok alapján úgy tűnhet, mintha minden vásárló és érdeklődő a Facebook-on, Instagram-on és egyéb felületeken figyelné a céget, de rengetegen vannak, akik az online tértől távol követik márkádat. Róluk sem szabad megfeledkezni! Vásárlóid közösségi oldalakon megfigyelhető szokásai és magatartása segíthet megérteni, hogyan is áll cégedhez közönséged, és ez az offline közegben is a javadra válhat.

A közösségi média marketing egyes aspektusaiban nem is tér el annyira tradicionális társától. Nem minden vásárló használja ugyanazokat a csatornákat. Van, aki a TV-t részesíti előnyben, valaki inkább a nyomtatott médiát. Ha már jelen vagy a közösségi oldalakon, megfigyelhetted, hogy vannak, akik az interneten tájékozódnak cégedről – de vannak, akik nem. Vannak, akik szeretik, ha e-mailben kapnak tájékoztatást és ajánlatokat, de akadnak, akik nem szeretik kiadni címüket.

Amiben a közösségi média a leginkább különbözik a hagyományos marketing felületektől az az, hogy itt hallgatnod és kommunikálnod is kell, részt venned az éppen folyó diskurzusokban és kapcsolatot építened.

Számodra melyik tipp a leghasznosabb?

Forrás: Jason Falls, Erik Deckers: No Bullshit Social Media, Pearson Education, 2012

Szólj hozzá

marketing tipp tippek közösségi média