2020. már 15.

Így készíts kreatív videós tartalmakat közösségi oldalaidra! 

írta: Sáringer Viktória
Így készíts kreatív videós tartalmakat közösségi oldalaidra! 

video_s_4.jpgA közösségi médiában nagyon népszerűek a mozgóképek a GIF-ektől, animációktól kezdve a hosszabb videókig. Cikkünk segítségedre lesz, hogyan készíts kreatív videós tartalmakat attól függetlenül, hogy a kamera előtt vagy inkább mögötte érzed otthonosan magad.

Már az is nehéz, hogy belekezdjünk a videózásba, hisz ki kell találnunk egy koncepciót, témát, üzenetet, megvalósítási módot – és persze azt, hogyan legyen videónk egyedi, hogyan tűnjön ki a többi közül és ragadja meg az emberek figyelmét!

Ha még bizonytalan vagy abban, hogy belekezdj-e a videós tartalmak gyártásába, ezt ne feledd:

  • Minden második fogyasztó kapcsolatba lépett valamilyen módon a márkákkal, miután megnézte videójukat – legyen ez oldaluk felkeresése, hozzászólás, kedvelés, követés.
  • A fogyasztók 50%-a több videót szeretne látni a márkáktól.
  • Az Instagram felületén a videók nézésére szánt idő évente 80%-kal emelkedik.

Ráadásul ha nem fér bele a költségkeretbe a profi videós tartalom gyártása, néhány tippet megfogadva Te magad is remek dolgokat alkothatsz.

Először is nézzük az ötleteket!

Az egyik legnehezebb lépés kitalálni, mit is akarunk pontosan. Amikor videót szeretnénk készíteni, rendkívül fontos a téma kiválasztása és hogy mire szeretnénk fókuszálni. Az ötlet kiválasztásánál légy kreatív és próbálj meg célközönséged fejével gondolkodni: Vajon mit tartanak érdekesnek? Mi az, ami megragadhatja a figyelmüket? Hogyan tudom tálalni nekik az adott témát úgy, hogy az összehangban legyen márkám üzenetével? Mit szeretnék elérni a videóval, mi a célom és ehhez mi passzol a leginkább?

Válassz videótípust!

A legtöbb elérést kiváltó videótípusok közé tartoznak a következők:

  • Fomo (Fear of Missing Out) videó, ami olyasmit világít meg, amiről nem akarunk lemaradni. Például egy helyi, kevesek által ismert szóbeszéd, egy titkos kis történet, egy kaland, amiről nem tudtunk vagy hírek, amiket elsőként szeretnénk hallani. Ide tartozik akár egy új termék felfedése is vagy egy márkánkkal kapcsolatos nagy bejelentés.
  • How-to (Hogyan csináld) videó, ami gyorsan és egyszerűen igyekszik bevezetni nézőit abba, hogyan csinálhatnak meg valamit. Ez a videótípus tudást ad át és praktikákat fed fel.
  • Discovery (Felfedezés) videó, ami valami újdonság felfedezését foglalja magában. Segíts Te is közönségednek friss, egyedi újításokkal!

Az imént felsorolt 3 videótípus mind a tudás iránti emberi vágyat elégíti ki: tudni akarjuk a válaszokat, a titkokat, az újdonságokat, az utasításokat, hogy hogyan kell csinálni.video_s_1.jpg

A figyelem megragadása

Ha már biztos vagy videód témájában, akkor a következő lépés kitalálni, hogyan tudod vele megragadni a fogyasztók figyelmét.

1. Adj animációkat a közösségi médiára szánt videóidhoz!

Ne aggódj, nem kell ehhez profinak lenned! Nem a filmekben látható szakszerű animálásokra gondolunk és ma már azért egyszerűbb dolgunk van animációk terén, mint pár évvel korábban.

Példaként megmutatjuk Neked Beyoncé Instagram oldaláról ezt az Adidassal közösen készített videót:

https://www.instagram.com/p/B7L0VugHMLc/

Nem a megszokott videó, ugye? Mégis szuperül mutat és szerencsénkre nem is olyan nehéz a megvalósítása! Ezt a típust úgy hívjuk, hogy Stop Motion, amire ha rákeresel, láthatod, nagyon menő az Instagramon. Nincs szükséged másra a megvalósításhoz, mint egy kamerára és egy alkalmazásra, ami segítségedre lesz. Például próbáld ki a Life Lapse nevű alkalmazást, aminek Insta oldalán még inspirálódhatsz is:

https://www.instagram.com/lifelapse_app/

Persze ezen kívül rengeteg más alkalmazást is elérhetsz. Ehhez keress a Google Play-en vagy az AppSotre-ban a „Stop Motion” kifejezésre. Ezzel a módszerrel igazából bármit megvalósíthatsz, csupán a képzeleted szab határt.

video_s_2.jpgHa úgy érzed, a Stop Motion nem igazán illik hozzád vagy mást is kipróbálnál mellette, akkor még ajánljuk az animált matricák használatát. Ezeket a legegyszerűbben az Instagramon, történeteidnél használhatod: a GIF-ek között keress rá az adott keresőszóra és rengeteg mozgó mintából válogathatsz! Lehetsz specifikusabb is a keresésnél, például a konkrét keresőszó elé beírhatod a színt is vagy valamilyen jelzőt, hogy jobban szűkítsd a kört, milyen GIF-eket szeretnél látni!

Ha nem csak az Instagramon, hanem más közösségi platformokra készített videóidban is szívesen használnál matricákat, akkor a Crello ( https://crello.com/ ) vagy a Wave.video ( https://wave.video/ ) is jó választás lehet.

2. Használj szövegeket!

Biztosan Te is sokszor nézel videókat a közösségi oldalakon, mint például Instagramon vagy Facebookon úgy, hogy nincs rajta hang. Sokan néznek videókat olyan helyen, ahol nem tehetik fel a hangot: ilyenkor remek, ha vannak feliratok is a videón! Ráadásul az is fontos szempont, hogy a hallássérültek számára is segítség a hang szövegalapú helyettesítése.

Két módszer közül választhatsz: A videó szövegének egészét is feliratozhatod, vagy csak egy-két helyre szúrsz be olyan szövegeket, amik segítenek a hang nélkül nézőknek is megérteni a lényeget.

Példaként megmutatjuk a Socially Sorted Blog egy Facebook-videóját:

https://www.facebook.com/sociallysorted/videos/2062979250482392/

Szöveg hozzáadásával biztosra mehetsz, hogy a nézők nem értik félre a tartalmat, megértik a lényeget, kiemelheted a legfontosabb információkat és hangsúlyossá teheted a videó végére helyezett call-to-actiont.

A videók szövegezésénél hasznos eszköz lehet számodra a Quicc ( https://www.quicc.io/ ), a Splasheo ( https://www.splasheo.com/ ) vagy a Clipomatic telefonos alkalmazás.video_s_3.jpg

3. Használj fel izgalmas, szórakoztató anyagokat, hogy növeld az elérést!

Persze tudjuk, hogy nem célod egy unalmas videó létrehozása, de fontos észben tartanod, hogy vajon mi lehet izgalmas célközönséged számára – és ez nem biztos, hogy feltétlen egyezik a Te véleményeddel. Erre remek példa a gyermekeknek gyártott termékek piaca, hiszen itt a felnőtteknek egy kisgyermek gondolkodását kell kiszámítaniuk és az alapján megalkotniuk tartalmaikat, hogy mi az, ami szimpatikus lehet a szülőnek és mi az, ami tetszhet egy gyermeknek.

Egyes videóknál nincs szükség semmi extrára, ha például a videóban valaki beszél a kamerába vagy egy interjú zajlik, de más videóknál felhasználhatsz sablonokat és effekteket, hogy feldobd a hangulatot. Ezenkívül bővítheted repertoárodat és izgalmassá teheted alkotásodat azzal is, ha kisfilmedet stock videókkal egészíted ki. Több weboldal is lehetőséget kínál, hogy ingyen vagy már egészen kedvező áron hozzájuthassunk videós tartalmakhoz, amik remek kellékek lehetnek. Ilyen oldalak például a Canva, Wave.video, Animoto, és a Biteable.

Forrás: https://sociallysorted.com.au/video-for-social-media/

Szólj hozzá

kreatív tartalom tipp videó ötletek tippek