2020. ápr 18.

Közösségi médiában terjedő játékok a karantén idején

írta: Sáringer Viktória
Közösségi médiában terjedő játékok a karantén idején

ja_te_kok.jpgAz emberek többsége unatkozik a karanténban, a négy fal közé zárva, amiről nagyban árulkodnak a közösségi felületeken elindult trendek és kihívások is, no meg persze a játékok. Most ezek közül a leginkább elterjedtebbeket vesszük sorra!

Kiskori fotók

Ugye Veled is szembejöttek a Facebookon és az Instagramon ismerőseid gyerekkori fotói? Sőt, még az is lehet, hogy kihívottként Téged is megjelöltek. A karantén kezdetén, március első felében indult meg a trend, aminek hatására rengetegen töltöttek fel magukról fiatalkori, nosztalgikus fotókat.

Fekete-fehér női fotók

Hirtelen elárasztották a Facebook felületét olyan fotók, amin egy-egy nő szerepel, fekete-fehérben. A kihívás lényege, hogy feltölts egy fotót, illeszd be hozzá a megadott szöveget és jelölj meg másokat is, akiktől a feladat teljesítését várod!ja_te_kok3.jpg

A kihívás szövege a következőképp hangzik: „Ha nem jelöltelek be, légyszíves ne haragudj meg. Megpróbáltam kiválasztani azokat az embereket, akikről tudom, hogy folytatni fogják! Sajnos nagyon gyakran mi, nők, csak kritizáljuk egymást ahelyett, hogy kiállnánk egymás mellet és belátnánk, hogy minden nő gyönyörű a maga módján. Mert mi mindannyian szépek vagyunk! Rakj fel egy fekete-fehér fényképet magadról, ahol egyedül vagy, és jelölj meg 11 vagy annál több szép nőt, hogy ugyanezt tegye. Azért választottalak, mert gyönyörű vagy és inspirálsz engem! Csináljunk valami pozitívat! Építs a pusztítás helyett!”

Matematikai feladványok

A karantén unalmában már a logikai, matematikai feladványok sem tűnnek olyan rossznak, ugye? Habár általában mindenki foggal-körömmel tiltakozik a matematika ellen, most nagyon elterjedtek az ehhez kapcsolódó kihívások. A lényege, hogy valaki megoszt egy feladványt és aki megpróbálja megfejteni, annak tovább kell osztania. Biztosan Te is láttál már olyan bejegyzéseket, hogy „Nyertem X ellen.” vagy „Veszítettem X ellen.” és mellé megosztva egy fotó. Több verzió is kering az interneten, ezek közül kettőt megmutatunk:

ke_pernyo_foto_2020-04-12_17_11_13.pngJátékok nevek beillesztésével

Az ismerősöket remekül összehozza ez a játék, ami egy képzelt szituációra épül. Két verziója vált népszerűvé a Facebookon, az egyik a pszichiátrián „tartózkodó” ismerősöket gyűjti össze, a másik pedig az italozókat. Na persze mindezt csak a Facebookon. Mutatjuk is, hogy kell elképzelni a játékot:

„Piás játék”

Csalás nélkül kell kitölteni!
Kövesd a végén található utasításokat és vedd figyelembe, hogy a neveket NEM ÉN választottam, hanem a Facebook!
Minden sor után írj egy @ jelet + a válaszd az első sor első betűjét és a megjelenő nevek közül a legelsőt válaszd ki.

Összeültünk iszogatni:

Aki folyamatosan tölt: 
Megissza más italát is: 
Vendégszobában alszik: 
Kocsmából jött alapból is: 
Hány a kocsmában: 
Pad alatt fekszik:
Gyagya már az első felestől: 
Nem tudja azt sem, hogy hol van:
Énekel mindenre:
Tangában szaladgál: 
Zenéket keveri: 
Beszélni sem bír:
Leissza az egész bandát: 

Szép kis csapat jött össze!”

Anyaság posztja_te_kok5.jpg

Ennek lényege, hogy csupán egy képet kell megosztani, ami kifejezi, a feltöltője büszke rá, hogy anya lehet. Itt is szintén lényeges, hogy jelöljön meg másokat is, akik szintén követik ezt a példát, így szép képekkel megtöltve a felületet.

Töltsük meg zenével a Facebookot!

Ennek a játéknak a lényege, hogy megtörje a felületet elárasztó negatív hírek uralmát. Egy bemásolt szöveg és egy megosztott zeneszám kell hozzá: aki kedveli a megosztott zenét, kap a posztolótól egy betűt. Ezzel a betűvel kell kezdődjön az előadónak a neve, akinek a zeneszámát megosztja a lájkoló és ezt folytatólagosan terjed a kihívás, egyre hosszabb lesz a lánc.

ja_te_kok4.jpg24 órás játék

Minden ismerősöd meghökkentő fotókat posztol az Instán? És nincs hozzá semmi sem írva, maximum annyi, hogy 24 vagy 24h? Elmondjuk, mi történik – de ha véletlenül belájkoltad a fotót, már úgyis tudod! A kihívás lényege, hogy valaki feltölt magáról egy vicces fotót: például olyat, amin alszik, grimaszol, és aki ezt a fotót kedveli, arra ráír üzenetben és bemásolja a kihívás szövegét. Ennek a szövegnek a lényege, hogy a kedvelőknek is ki kell tenniük ugyanígy egy humoros, kínos fotót magukról, amihez nem írhatnak semmit – a kedvelőknek viszont el kell küldeniük az üzenetet, így megtöltve az Instagramot a nevetésre fakasztó fotókkal.

Te is ismersz ilyen, a közösségi médiában terjedő unaloműző játékokat? Szívesen veszel részt ezekben?

Szólj hozzá

játék kép facebook kihívás karantén instagram Facebook Instagram KARANTÉN