2020. ápr 21.

Készíts látványos képanyagokat bejegyzéseidhez!

írta: petrapenovac
Készíts látványos képanyagokat bejegyzéseidhez!

Közösségi média tippek (nem csak) kezdőknek - 15. rész

pexels-photo-185933.jpegNapjainkban a képek és a különböző multimédia anyagok kiemelt szerepet töltenek be a tartalommarketingben. Ha képekkel tesszük látványosabbá és figyelemfelkeltőbbé posztjainkat, jobb eredményeket érhetünk el a közösségi oldalakon. Az ilyen bejegyzések hajlamosak jobban teljesíteni, hiszen a képek vonzzák a tekinteteket, az olvasók jellemzőbben állnak meg a görgetésben egy fotó miatt, mint szöveges poszt miatt. Nem csoda, hiszen a képek könnyebben és gyorsabban fogyaszthatók, jobb esetben azonnal látszik rajtuk az üzenet. Egy ütős bejegyzés egy hasonlóan ütős képpel kísérve tudja elérni a kívánt hatást. Összegyűjtöttünk néhány oldalt, ahol kreatív elemek felhasználva tudsz remek képeket készíteni – ráadásul különösebb szakértelem sem kell hozzá!

Canva

A Canva a lehetőségek tárházát tárja elénk. Már rögtön a kezdőlapon rengeteg opciót kínál fel, kiválaszthatjuk, hogy tulajdonképpen mit is szeretnénk létrehozni (Facebook borítókép, Instagram bejegyzés, plakát, infografika, lemezborító...) és ennek függvényében válogathatunk sablonok között. Ezeket később testre szabhatjuk, vagy indíthatunk egy teljesen üres munkafelülettel is, így mi magunk állíthatjuk össze a teljes anyagot. Feltölthetjük saját képeinket, matricákat, alakzatokat adhatunk hozzá, szöveget illeszthetünk a képre. Kollázsokat és infografikákat is létrehozhatunk, ha több információt szeretnénk megjeleníteni a képen. A Canvának vannak fizetős elemei is, de az ingyenes eszközöket használva is elképesztően sok lehetőség közül választhatunk. A használata és a kezelőfelülete igen egyszerű, könnyű megtanulni és gyorsan megy vele a munka.

PicMonkey 

A PicMonkey már képek szerkesztésére, javítására is használható. Rengeteg szűrő közül lehet választani és ezek mellett persze adott minden eszköz a kép minőségének tökéletesítésére is. Sőt, retusálni is tudunk, a bőrhibák javításától kezdve a fogfehérítésen át a sminkeszközökig. Ezekkel az opciókkal gyakorlatilag nincs határ a portrék szerkesztésének terén. Itt is választhatunk matricák, keretek és különböző sablonok közül, ám itt lényegesen kevesebb áll rendelkezésünkre – cserébe jóval több eszköz használható a képek szerkesztésére. A Canvához hasonlóan itt is lehet találni fizetős elemeket is, de ha nincsenek különleges igényeink, akkor az ingyenes eszközökkel is remek eredmény érhető el.

Snappapexels-photo-207666.jpeg

A Snappa nagyon hasonló a Canvához, szintén a grafikai elemekre támaszkodik, rengeteg sablonnal, jó minőségű, szabadon használható fotókkal és sok-sok matricával. A Snappa egyik egyedi eleme a többi oldalhoz képest, hogy közösségi média posztok megosztására és időzítésére is használható. Az elkészült képeket közvetlenül meg lehet osztani a Snappából, nem muszáj letölteni őket és külön közzétenni az adott oldalon. A sablonokon lényegében mindent át lehet alakítani igény szerint, így nem kell hosszas órákat eltölteni az egyes grafikai elemek létrehozásával. Ha sok matricát és ikont használsz képeidnél, a Snappa lesz a te oldalad!

Piktochart

Szeretnél lenyűgöző infografikákat készíteni? A Piktochart kifejezetten ebben nyújt segítséget, hiszen ezek elkészítése alapesetben nagyon időigényes tud lenni, de ha van egy alkalmazás, ami ebben segít, hasznos órákat spórolhatsz meg magadnak. Az oldalon három opció közül lehet választani: infografika, prezentáció és nyomtatott plakát. Ezeken a kategóriákon belül pedig sok-sok sablon között lehet nézelődni, amiket aztán lehet alakítani és szerkeszteni kedv szerint. A Piktochart felületén is használhatók matricák és ikonok, hozzáadhatók szövegek és különböző alakzatok, valamint képek is. Rengeteg ingyenes opció közül lehet választani, hogy megalkothasd a tökéletes infografikát vagy prezentációt.

Pixlr 

A Pixlr már a gyakorlottabb felhasználók és fotószerkesztők számára ajánlott, mivel a használata már kicsit összetettebb, mint az előző négy felületé. Itt már jóval több lehetőség van az egyes elemek testre szabására, de ez több gyakorlatot, esetleg grafikai ismeretet is igényel. Maga a felület eléggé hasonlít a Photoshop-hoz. Ami a legnagyobb nehézséget okozhatja, az az, hogy a Pixlr-en teljesen nulláról kell felépíteni az adott grafikát, tehát nincs se sablon a kiinduláshoz, se egy szerkeszthető kép. A használata tehát nem egyszerű, de tanulható. Teljesen ingyenes, rengeteg lehetőséggel, lényegében mindent személyre szabottan lehet variálni, illetve létrehozni: logók készítésére például kiváló.

Nem is kérdés, hogy a tartalommarketingnek mindig erősen kell támaszkodnia a vizuális elemekre. A szöveges bejegyzések már nem elegendőek, hogy megragadják az olvasók figyelmét, így adni kell valami pluszt is a posztokhoz, sőt: a plusznál is többet. Egyszerű képek megosztása helyett használj kreatív elemekkel felturbózott fotókat, grafikákat, kollázsokat! A felsorolt felületek közül a Pixlr kivételével mindegyik használata igen egyszerű, ráadásul ingyenes, így nincs előtted akadály! 

Te melyiket próbálod ki legközelebb?

Forrás: https://neilpatel.com/blog/image-editing-tools/

Szólj hozzá

kép képszerkesztés facebook instagram Facebook Instagram