2020. jún 19.

Készíts élő videókat, mint egy profi!

írta: Sáringer Viktória
Készíts élő videókat, mint egy profi!

e_lo.jpgSzeretnél több élő videót készíteni vagy még csak most barátkozol a gondolattal és szívesen kipróbálnád? Nem tudod biztosan, miről beszélj, hogy viselkedj, amikor élőben vagy? Készíts Te is profi élő videókat közönséged számára! Most bemutatunk néhány tippet, melyek segíthetnek a legtöbbet kihozni az élő videókból és belecsempészni személyiségedet, márkád stílusát is ezekbe a megjelenésekbe. Néhány egyszerű lépéssel sokat tehetünk azért, hogy videónk profinak nézzen ki!

Miért pont most, miért pont az élő videó?

Az élő videó lehetővé teszi, hogy kapcsolatot alakíts ki az emberekkel egy személyesebb, bizalmasabb szinten és a lojalitás, elköteleződés is sokkal hamarabb kialakul, megerősödik ilyen módon. Ez a leggyorsabb módja, hogy kapcsolatba kerülj közönségeddel és megismerd őket. Más módon fognak megnyilvánulni feléd, mint mondjuk egy e-mail vagy átlagos komment, üzenet keretein belül.

Az emberek részt fognak venni az élő videódon, ha értéket közvetítesz. Legyen ez tipp, tanács, információ, valami újdonság – amennyiben az embereknek szüksége van erre, részt fognak venni élő videódon, hiszen tudják, hogy itt kötetlen módon feltehetik kérdéseiket a témával kapcsolatban, beszélhetnek Veled, közelebbről megismerhetnek Téged vagy márkádat és egy érdekes, új módon hallhatják üzenetedet. Az emberek kapcsolatot akarnak, nem tökéletességet. Ne pánikolj be, ha véletlen rosszul mondasz valamit vagy nem úgy sikerül a videó kezdése, ahogy tervezted! Koncentrálj elsősorban a kapcsolat megteremtésére a nézőkkel.

Személyes kontakt helyett online?

A koronavírus miatt még mindig nehézkes a személyes kapcsolat kialakítása, hiszen az üzletekben is kötelező a megfelelő távolság megtartása és a védőfelszerelés, elsősorban maszk viselése, ami megnehezíti a kapcsolatépítést a személyesen betérő ügyfelekkel, vásárlókkal. Sokak számára nehezen elviselhető, kellemetlen a maszk viselése vagy nagyon féltik egészségüket, mely tényezők miatt az emberek inkább csak oda mennek, ahová muszáj és ott is sietnek, amennyire csak ez lehetséges. Emiatt a virtuális opciók még mindig kiemelt hangsúlyt kapnak, ha az emberekkel való kapcsolatépítésről van szó. Az élő videó közvetlen, laza keretei pont hogy elválasztják a szigorúan, tökéletesre vágott műtermi videóktól, melyeket előre felvesznek, vágnak, szerkesztenek. A tökéletlenség pedig nem probléma, sőt, inkább közelebb érzi magához az átlagember, nem riasztja el az erősen megszerkesztett tartalom és sokkal szívesebben szól majd hozzá.

Miért jó?

e_lo_6.jpgNézzünk egy példát! Ha mondjuk jógát oktatsz, akkor a koronavírus helyzet biztosan nehézségeket okoz vállalkozásodnak. Amíg nincs lehetőség újra jógaórák tartására, addig tarts pár oktatást online, élő videóban, ahol Veled együtt csinálhatják a gyakorlatokat az érdeklődők! Lehet, hogy lesz olyan, akinek így, otthona biztonságából lesz mersze kipróbálni a jógázást, beleszeret és Téged, a közösséget a kommentekből megismerve szívesen elmegy majd az óráidra a későbbiekben vagy ajánl ismerőseinek.

Kényelmesen a kamera előtt

Manapság már mindenki kezdi megszokni az érzést, hogy veszi a kamera, hiszen sokunk otthonról kezdett dolgozni, tanulni. Zoom, Skype, MS Teams, GoToMeeting, Messenger, Facebook Szobák – az alkalmazások és webes lehetőségek tárháza végtelen, amelyek közül párat biztosan megismertünk az elmúlt hónapokban. Ezek rendszeres használatával már kényelmesebben érezhetjük magunkat, hiszen elsőre azért nagyon furcsa, hogy magunkban kell beszélnünk a számítógéphez vagy kamerához.

A minőség kérdése

e_lo_4.jpgVannak, akik tartózkodnak az élő videóktól, mert úgy érzik, nem tudják elérni a televíziós adások minőségét és így csalódást okoznak majd közönségüknek. Azonban semmi szükség rá, hogy egymagad helyettesíts egy egész stábot! Az elvárások korántsem olyan magasak, mint azt sokan tévesen gondolják. Persze azért nem árt, ha a kép nem pixeles, hanem jól látható és ha a hang is jól érthető minőségű, azonban ehhez nem kell feltétlen extra felszerelés. Akár egy laptop vagy okostelefon felszereltsége is elég lehet, de ha gyakran tervezünk online oktatásokat, élő videókat tartani, akkor egy mikrofon és egy fényforrás beszerzése megtérülő lehet, hiszen a fény elősegíti, hogy bármely napszakban kitűnően lássanak minket, a mikrofon pedig sokszor elég gyenge megszokott eszközeinken, ezért nem árt egy kis erősítés.

Tartalom: értéket ad, közösséget épít

Az élő videó jelenleg rettentően trendi és szinte mindenki ki akarja próbálni, de sokan nem tudják, mit is mondhatnának. Most bemutatunk pár inspiráló ötletet, amik segítségedre lehetnek.

Az egyik lehetőség, amely értéket ad – vagyis segítünk nézőinknek valaminek a megtanulásában, elvégzésében. A másik a közösségre fókuszáló opció, ahol az az elsődleges célunk, hogy kapcsolatot alakítsunk ki a nézőkkel. Persze ezeket vegyíteni is lehet.

Az értéket átadó élő videó esetében olyan témát kell találnod, ami kapcsolódik márkádhoz valamilyen módon, Te magad értesz hozzá. Írd össze előre a legfontosabb pontokat magadnak, hogy ne felejts ki semmit! Ne aggódj, amennyiben valamit nem értenek nézőid tisztán, jelezni fogják Neked kommentben és akkor kifejtheted még részletesebben, egyértelműbben. Az is hasznos, ha készítesz egy egyszerű prezentációt vagy amennyiben lehetséges, bemutatod a folyamatot, például ha egy kötési módszerről van szó vagy egy Google hirdetés készítéséről. Így az emberek nem csak hallják, de látják is, mit hogyan kell elvégezni, ami nagy segítség.

e_lo_3.jpgÉrték lehet az, ha segítesz az embereknek valamiben, inspirálod őket, ötleteket adsz, tanácsokat és praktikákat osztasz meg vagy akár csak szórakoztatod őket. Nem muszáj valami egetrengető újdonságra gondolnod. Ha ismered a célközönséged igényeit, érdeklődését, akkor ezekre az információkra alapozva megtalálhatod, mi lehet az a téma, amit hasznosnak találhatnak.

A megfelelő téma megtalálásában segíthetnek az alábbi kérdések is:

  • Mi az, amit célközönségem tudni akar?
  • Mi az, amit tudniuk kell?
  • Mi az, ami márkámhoz kapcsolódik és hasznos célközönségem számára?

Akár a közönség segítségét is kérheted, jó indítás lehet első élő videónak egy kérdezz-felelek, hiszen itt mindjárt aktivizálod követőbázisodat és a téma is adott, hiszen a kérdések hatására beindul majd a beszélgetés. Fontos, hogy itt is készülj saját mondandóval, mert ha nem igazán érkeznek a kérdések, hamar kínossá válhat a hallgatás. Összegyűjtheted például azokat a kérdéseket, melyekkel korábban fordultak hozzád e-mailben, kommentben vagy Facebook-üzenetben és nem személyes, hanem általános jellegű kérdések. Így a gyakran ismételt, többek számára hasznos kérdések megválaszolásával is telik az idő és talán ezalatt a nézők kedve is megjön, felbátorodnak, hogy saját maguk is kérdezzenek.

A közösség központú élő videó nagyobb elérésre képes, mint a korábban leírt társa. Akár a képernyőre is kiteheted a kérdező kommentjét, felolvashatod felhasználónevét, így az emberek fontosnak érzik magukat és aktívabbak lesznek. Sőt, Te is kérdezhetsz a felhasználóktól és beolvashatod a válaszaikat!

Jelenítsd meg saját személyiségedet is az élő videóban!

e_lo_5.jpgLehet, hogy Te a nagyközönség számára egy vállalkozó vagy, de ez csupán egy részét teszi ki személyiségednek. Ettől Te még lehetsz nagyszerű szülő, önkéntes egy állatmenhelyen, versenyfutó, kitűnő szakács vagy hobbikertész – és az emberek lehet, hogy ezen oldalaidat is szívesen megismernék.

Ne félj megmutatni önmagadat, hiszen márkádat még közelebb érzik majd magukhoz az emberek, ha jobban megismernek. Lehet, hogy kiderül, másnak is a kertészkedés a hobbija, amivel már meg is van a kapocs köztetek. Ha ennek nincs is az ég világon semmi köze cégedhez, akkor is nyugodtan beszélj róla élő videóidban, hiszen ezzel is sokat teszel azért, hogy kapcsolatot teremts potenciális vásárlóiddal és közösséget építs.

Nézzünk egy példát! Harry Styles zenével foglalkozik, ebből él és emiatt ismerik az emberek. Ez az érték, ami hozzá, saját brand-jéhez kapcsolódik. Azonban mégis tudni akarják az emberek, hogy kivel randizik, milyen márkájú ruhát hord, mivel tölti a szabadidejét, milyen ételeket szeret és így tovább. Ennek semmi köze az ő zenei karrierjéhez, mégis hozzátartoznak ezek a dolgok a személyiségéhez, amit közönsége, rajongói meg szeretnének minél jobban ismerni.

Tekints magadra is úgy, mint egy hírességre, hiszen akik követik az oldalad, ők nagy eséllyel nem csupán termékedre, hanem Rád is kíváncsiak, aki a termék mögött áll. Ez főleg helyi kisvállalkozások esetében igaz, de a nagyvállalatoknál is érdekes, ki, milyen szerepet tölt be az adott cégnél és mivel tölti a mindennapjait.

e_lo_2.jpgHogyan jelenj meg videóidban?

1. Légy önmagad – kívül-belül!
Ez elsőre furcsán hangozhat, de ne hagyd, hogy a profi megjelenés teljesen elmossa a személyes jegyeket, amelyek kiemelik személyiségedet. Nem egy tárgyaláson vagy, ahol van dresscode és szigorú szabályok. Persze ettől még nem kell teljesen elengedni magad és szakadt trikóban megjelenni, de csempéssz bele külsődbe is pár jegyet személyiségedből! Ha például eddig csupán ingben és öltönyben láttak vásárlóid, ezúttal hagyd el az öltönyt és válassz inkább egy lazább inget és ne zavartasd magad, ha esetleg így kilátszódik a tetoválásod.

2. A háttér is számít!
A személyiségedet a háttérrel is rettentően jól kifejezheted! Nem muszáj feltétlen az üres, fehér fal elé beülnöd! Amennyiben van lehetőséged, állíts össze egy tetszőleges hátteret olyan elemekkel, amik közel állnak hozzád. Filmezz például autó modell gyűjteményed előtt, a könyvespolcod előtt, mutasd meg kiposzterezett faladat vagy lakásod egy olyan pontját, amire büszke vagy.

3. Ne bízd csupán a Napra a megvilágítást!
Ha van ráhatásod a világításra, az remek, hiszen ez lehetővé teszi, hogy bármely napszakban videózni tudj! Ráadásul egy élő videónál rettentően zavaró és kínos, ha időközben elbújik a Nap és így már nem látnak jól a nézők. Ezek a technikai nehézségek jól orvosolhatók egy előre felvett videónál, hiszen maximum leállítod a felvételt, javítasz az elhelyezkedéseden és egy gyors vágással megoldod a problémát, de ez élőben nem így megy. Ha nem természetes fényeket használsz, akkor nem érhet meglepetés.

Forrás: https://www.socialmediaexaminer.com/creating-live-video-like-pro-tips-for-any-personality-luria-petrucci/

Szólj hozzá

tipp videó tippek videóhívás élő videó videóchat