2024. ápr 15.

Mi alapján ajánlja videódat a TikTok másoknak?

írta: Sáringer Viktória
Mi alapján ajánlja videódat a TikTok másoknak?

blogf.pngA TikTok algoritmusa lehetővé teszi, hogy bárki virális tartalmat hozhasson létre. Nem kell hozzá régi profil, sok követő, már meglévő videó – egyszerűen semmi, már az első feltöltött tartalmad is eljuthat rengeteg emberhez!

Ennek hála rengetegen töltenek fel videókat a platformra és sokan vágynak a nagy nézettségre is. No, de mégis mi alapján ajánlja a TikTok a videókat a nézőknek?

Most eláruljuk a legfrissebb tudnivalókat!

A TikTok videóajánlási módszerei

A felület célja, hogy mindenki a számára érdekes és releváns videókat lássa az ajánlóban. És ezzel nem csak Te jársz jól, hanem a TikTok is, hiszen minél jobban eltalálja az algoritmus az ízlésünket, annál több időt fogsz eltölteni a böngészéssel és aktivitással.

A TikTokon nincs egyetlen átfogó rendszer, ami mindenkire érvényes, hanem teljesen egyedi és személyre szabott az ajánlási rendszer. Ez azt is jelenti, hogy nincs két teljesen egyforma Neked (For You) oldal, hiszen mindenkinek más és más az érdeklődési köre.

Honnan tudja a TikTok, mi tetszik?

Az ajánlási rendszerek a felhasználói preferenciákat figyelik és ez alapján mutatnak tartalmakat. Jelet küldesz az algoritmusnak azzal, ha minél tovább nézel egy videót, ha többször is végignézed a videót, ha végiglapozod a képgalériát, ha kedveled a tartalmat, ha hozzászólsz, ha lemented vagy ha megosztod valahol.

Ugyanúgy az interakciók közé tartozik az is, ha a tartalom megtekintése közben vagy után ráklikkelsz a gyártó profiljára, megnézegeted a többi tartalmát, követni kezded.

Ezzel akár Te magad is irányíthatod, miből szeretnél többet látni! Ha valamilyen téma felkelti az érdeklődésed, akkor kattints a releváns hashtag-ekre, indítsd kereséseket, kedveld a szimpatikus videókat és máris többet fogsz majd látni ebből a kezdőlapodon.

A másik mód, hogy informáld a TikTokot az érdeklődésedről, rögtön regisztrációkor jön elő. Ilyenkor mindenkitől megkérdezi az alkalmazás, hogy milyen témakörök érdeklik, ami alapján már akár azonnal egy pontosan személyre szabott felületet kezdhetsz használni.

A Neked (For You) ajánlásai

Néhány tényező, amely befolyásolja, mi jelenik meg a Neked szánt oldalon, ahol igazán nagy nézettséget szerezhetnek a videók:

  • Interakciók: például a megosztás vagy kedvelés pozitív üzenetet küld, míg az átugrás miatt kevesebbet láthatsz az adott témakörből.
  • Videó információk: például felirarok, hashtag-ek, megtekintések száma.
  • Felhasználói információk: eszköz és fiókbeállítások, nyelvi beállítás, megadott tartózkodási hely, időzóna, dátum, eszköz típusa.

Mi a fontosabb?

Számtalan tényező alakítja a személyes ajánlásokat, azonban eltérő lehet, milyen fontosságú egy-egy tevékenység. A tényezők fontossága a TikTokon dinamikusan változhat.

Azt érdemes tudni, hogy a videó megtekintésével töltött idő az egyik legnagyobb súlyt képviselő tényező, vagyis ez számít a legtöbbet. Ez alapján ha sikert akarsz elérni és sokakhoz eljuttatni tartalmad, akkor minél tovább, lehetőség szerint egészen a végéig fent kell tartanod a közönség figyelmét, ami bizony nem kis kihívás.

A személyes szokások olyan szempontból jönnek képbe, hogy vannak, akik például soha, egyetlen videót sem néznek végig, csak amit egy adott régióban tettek közzé. Így a megosztás helye nagyobb hangsúlyt kaphat, mint a megtekintési idő, hiszen ennél a felhasználónál ez fontosabb.

Az ajánlásokat más emberek tevékenysége is befolyásolhatja, vagyis ha valaki, akinek nagyon megegyezik az érdeklődési köre és tevékenysége a platformon a tiéddel kedvel pár videót, ezeket lehet, hogy neked is megmutatja a felület, mivel a korábbiakban hasonló tartalmak iránt érdeklődtetek.

Hogyan befolyásolható a Neked (For You)?

Ahogy már említettük, a regisztrációkor megadott érdeklődési körök megfelelő irányba terelik az algoritmust, de még ezenkívül is vannak lehetőségek a konkrét érdeklődés vagy érdektelenség kifejezésére.

Mivel minden interakció segít, így ezt alkalmazva befolyásolható, mit mutat a TikTok a Neked (For You) oldalon.

Ezek a funkciók lehetnek hasznosak:

  • Nem érdekel gomb: ha egy adott videótípus egyáltalán nem tetszik, ezzel tudathatod a felülettel, hogy nem akarsz több hasonlót látni.
  • Neked (For You) oldal frissítése: ha nem tetszenek az ajánlások, frissíts egyet és máris változatosabb tartalmakat mutat majd a TikTok.
  • Kulcsszavak keresése: a hashtag-ekkel eljuthatsz a számodra érdekes alkotókhoz és videókhoz, ráadásul ez irányt is mutat az algoritmusnak, melyik témák foglalkoztatnak a leginkább.

Új érdeklődések felfedezése

Lehet, hogy már mindent elkövettél, hogy személyre szabd az ajánlódat, de még ilyenkor is találkozhatsz teljesen random tematikájú videókkal, amik esetében nem érted, hogyan is kerültek oda. A TikTok mindig változatos tartalmakkal bombáz, hátha felfedezel valamilyen új irányt, ami érdekel és tetszik, ezért néha számodra nem releváns videókat is mutathat.

ugyfel_12_1.pngBe szeretnél törni az újgenerációs felületekre? Szeretnél profi módon tartalmat gyártani és menedzselni a TikTok-on? Ne hagyd ki kurzusunkat: https://www.kozossegi-media.com/kurzusok

Forrás: https://www.tiktok.com/euonlinesafety

Szólj hozzá

marketing tartalom tipp videó ötletek tippek tanácsok közösségi média