2020. júl 14.

A videós hirdetések mérése Facebook-on

írta: petrapenovac
A videós hirdetések mérése Facebook-on

pexels-photo-3488031.jpegTudtad, hogy a közösségi média marketing mérését több kisebb kategóriára lehet bontani? Bizony, az egyes tartalomtípusok szerint is végezhetünk specifikus elemzéseket és számításokat, hogy lássuk, mik is teljesítenek kiemelkedően. Így például a videós hirdetések mérésére is külön eszközeink, mutatóink vannak, amiket érdemes ismerni, hiszen rengetegen alkalmaznak videós tartalmakat a kampányaik során. Nézzük is meg, ezek esetében mit érdemes mérni a Facebook-on!

A videók terén az egyik legárulkodóbb információ értelem szerűen a megtekintések száma és hossza, amelyekkel kapcsolatban költségeket is számolhatunk. A Hirdetéskezelőben az Oszlopok menüben a Videóhoz kötődő aktivitás opciót kiválasztva láthatjuk a legfontosabb adatokat. Ilyenek például a 2, illetve 3 másodperces videómegtekintések száma (vagy ha rövidebbek 3 másodpercnél, akkor a közel teljes hossz lejátszása is az utóbbihoz tartozik). Ezen két lejátszási mérőszámhoz kapcsolódik a 2, valamint 3 másodperces folyamatos megtekintésre jutó költség is, ahol a teljes elköltött összeget kell osztani a 2 vagy 3 másodperces megtekintések számával.

Ezeknél általánosabb adatokat is láthatunk persze, mint például az elérés (hány embernek jelent meg a videós hirdetés), az elköltött összeg és a videólejátszások száma, ami azt mutatja meg, hogy hány alkalommal kezdődött meg az adott videó lejátszása akár automatikusan, akár a felhasználó által elindítva, az ismételt lejátszásokat nem számítva. Azt is megtudhatjuk, hogy a videót hányszor nézték meg a teljes hosszának bizonyos százalékáig: 25%, 50%, 75%, 95% és 100%. Ezekbe az is beleszámít, ha valaki a videó egy bizonyos pontjára ugrik lejátszás közben. Ezek mellett pedig fontos adat a ThruPlay, ami a teljes, de legalább 15 másodperces megtekintések számát jelenti – attól függően, hogy a videó hosszabb vagy rövidebb 15 másodpercnél. Egy ThruPlay-re eső egységnyi költséget is számolhatunk, a korábban leírt módszer szerint., a teljes elköltött összeget osztva a ThruPlay-ek számával.

pexels-photo-1654691.jpegA videós hirdetésekhez kapcsolódóan megkülönböztetünk időtartam-alapú és mérföldkő-alapú mérőszámokat. Az első csoportba tartoznak azok a mutatók, amik a videómegtekintéssel töltött egyedi másodpercekre koncentrálnak. Így például ide sorolhatók a 2, 3 és 10 másodperces videólejátszások is. Ezekkel a mérőszámokkal nem csak azt tudjuk megvizsgálni, hogy egy adott videóból mennyit tekintettek meg a felhasználók, hanem a teljes hosszhoz viszonyítva azt is, hogy a hirdetés mekkora részét is látták. Az újranézett részletek ugye itt nem számítanak, tehát ha valaki megnéz 5 másodpercet a videóból, majd visszatekeri és újra megnézni ezt, akkor ez ugyanúgy csak azt az 5 másodpercet fogja jelenteni, nem pedig 10-et.

Ha az ismétlődéseket is szeretnénk belevenni a számításokba, akkor a Videó átlagos megtekintési ideje nevű mutató fog segítségünkre lenni. Ezt úgy kaphatjuk meg, hogy elosztjuk az adott videó lejátszásával töltött idő hosszát az összes videólejátszás számával. Itt a megtekintéssel töltött időbe már az ismétlések is beletartoznak, éppen ezért az átlag lejátszási idő akár a videó teljes hosszánál is nagyobb lehet.

A másik csoport, tehát a mérföldkő-alapú mérőszámok arra irányulnak, hogy hány ember is jutott el a videó egy bizonyos pontjáig, akár odaugrással, odatekeréssel is. Ide tartozik tehát a 25, 50, 75 és 100 százalék megtekintése. Ezekbe az számít bele (például a 25% esetében), ha valaki a videó 25%-ánál látható pillanatot megtekinti. Mindegy tehát, hogy odáig nézte a videót az elejétől, vagy rögtön a negyedéhez tekert és onnan nézte tovább.

Ezek a mérőszámok közösen segítenek megérteni és feltérképezni, hogy a hirdetéseinkkel elért személyeknek milyen szokásai is vannak a videómegtekintések terén. Nem kell megijednünk vagy elkeserednünk, ha csupán néhány másodpercet néznek meg a videónkból, hiszen az emberek figyelmét rendkívül nehéz lekötni, pláne a közösségi médiában. A felhasználók nem időznek sokat egyetlen poszt felett, éppen ezért kiemelten fontos, hogy a fő információ már rögtön a videó elején megjelenjen, lehetőleg minél figyelemfelkeltőbb, kreatívabb módon, hogy az emberek tovább is nézzék. Vesd bele magad a videós hirdetések mérőszámaiba, hiszen igazán hasznos dolgokat tudhatsz meg belőlük, amik sokat segíthetnek következő kampányodnál!

Te szoktad elemezni a videós hirdetéseket?

 

Forrás: https://www.facebook.com/business/help/1792720544284355?id=603833089963720

https://www.facebook.com/business/help/1868286323447328?id=603833089963720

https://www.facebook.com/business/help/1794520550789165

https://www.facebook.com/business/help/279891745529019

https://www.facebook.com/business/help/471190536725647

Szólj hozzá

hirdetés videó mérés elemzés videóhirdetés