2020. júl 23.

Veszélyes a TikTok, ezért kitiltják Amerikából?

írta: Sáringer Viktória
Veszélyes a TikTok, ezért kitiltják Amerikából?

usa-flag-waving-on-white-metal-pole-1550342.jpgA TikTok népszerűsége hihetetlen mértéket öltött, 2019-ben ez volt a legtöbbet letöltött alkalmazás Amerikában és több tinédzser használja, mint a Facebook-ot. Az AppStore-ban jelenleg is első helyen szerepel a szórakoztatás kategóriában. Azonban az elmúlt pár napban hangos volt a sajtó attól a lehetőségtől, hogy egész Amerikában letiltják az applikációt és senki sem tudja majd használni. Ráadásul ez nem is csupán egy pletyka, ugyanis maga a kormány is foglalkozott a problémával.

Miért veszélyes a TikTok?

Az elsődleges gond, hogy a TikTok egy ByteDance nevű anyacéghez tartozik, ami egy kínai cég, így a kínai jogok vonatoznak rá, például akár adatgyűjtés és -felhasználás szempontjából is. Mike Pompeo, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere beszélt arról, hogy fontolgatják a kínai cégektől származó alkalmazások kitiltását. Ezek közül az egyik legnagyobb a TikTok. Attól tart az amerikai kormány, hogy a TikTok anyavállalata adatokat gyűjt az államok lakóiról és ezeket átadja a kínai kormány számára. Természetesen a TikTok ezt tagadja, a szóvivőjük szerint a CEO amerikai és több száz munkatárs felel a biztonságért az USA-ban is.

Állításuk szerint sosem adtak ki adatot Kínának és nem is tennék meg, még akkor sem, ha erre kérnék őket. Ennek ellenére a kedélyek nem látszanak csitulni, ugyanis amikor a Fox News arról kérdezte Pompeo-t, hogy ajánlja-e az amerikaiaknak a TikTok használatát, a külügyminiszter azt felelte, hogy „Csak akkor, ha a privát információidat át akarod adni a Kínai Kommunista Pártnak”, amiből arra következtethetünk, hogy elég erős a gyanú az adatok kiadására amerikai oldalról. Úgy néz ki, hogy a jelenlegi politikai helyzetben nem a legjobb kombináció, ha egy vállalat egyszerre internacionális, technológiai és kínai bázisú, tulajdonú.

Mik a következmények?

1-wtc-america-architecture-buildings-374710.jpgMost sokan vállat ránthatnak, hogy na és, egy alkalmazással kevesebb a mobilon. Azonban a kínai közösségi média cég óriási növekedést tapasztalhatott meg az elmúlt három évben: több, mint 2 milliárd alkalommal töltötték le az applikációt. Az elmúlt hetekben a legnagyobb piacon, Indiában már hivatalosan tiltották a TikTokot 58 másik, Kína által birtokolt alkalmazás társaságában. Itt is a biztonsági aspektust emelték ki fő aggodalomként az appal szemben, azonban ehhez a történethez hozzátartozik, hogy két héttel a tiltás előtt egy határmenti konfliktus következtében 20 indiai katona halt meg kínai csapatok által. Azt nem tudni, hogy a kínai oldalon milyen veszteségekkel járt az eset. Pompeo üdvözölte az india döntést, miszerint kitiltották a kínai alkalmazásokat.

Ha emlékszünk, akkor a Huawei esetében is nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkoztak az amerikai állam részéről, emiatt pedig szankciókat és tiltásokat eszközöltek. Ebből arra következtethetünk, hogy a jövőben talán nem arathatnak majd nagy sikereket a kínai technológiai vállalatok a nyugati országokban, államokban.

Hogyan reagált a TikTok?

Az alkalmazás számára természetesen nagy érvágás, ha ilyen óriási piacokról kerül eltávolításra, mint az amerikai vagy az indiai, így szeretnék ezt megakadályozni. Nézzük csak meg, hány amerikai influencer van, aki a TikTok-on vált ismertté és akár 20-30 milliót is meghaladó követőbázisa van. Nyilvánvalóan ők fontosak az app számára, hiszen rajongóik akár csak miattuk is megnyitják az alkalmazást.

two-women-uses-smartphones-904381.jpgA TikTok erőteljesen igyekszik eltávolodni Kínától. Például azonnal reagált a helyzetre, amikor Hong Kongban egy új nemzeti biztonsági szabályozást vezettek be. Miután a Twitter, Facebook és WhatsApp is kijelentette, hogy nem fog adatokat kiadni az állam részére, a TikTok is ezen álláspont mellé állt. Ezzel is azt akarja sugallni a vállalkozás, hogy nincs közeli kapcsolat a kínai kormány és a TikTok között.

Nem csak a veszély számít?

Azzal a lehetőséggel is számolnunk kell, hogy nem csupán a biztonsági kockázatok állnak a háttérben, amikor az egyes államok, országok a TikTok kitiltásáról beszélnek. Természetesen már sorakozik számtalan, a TikTokhoz nagyon hasonló felépítésű alkalmazás vagy funkció a már meglévő, közkedvelt közösségi oldalakon, melyek helyettesíteni tudják a TikTokot. A TikTok helyzete egyedi a piacon, egyszerűen nem tudja lenyomni egyetlen másik platform sem, hiába készül számtalan hasonló. Azonban, ha kitiltják az eredeti appot, a TikTokot, akkor nagy eséllyel megugrik a letöltések száma a helyettesítésére alkalmas appok esetében is. Ez egy jó taktika is lehet, amennyiben a TikTok helyére pályázik egy másik vállalat.

satisfied-woman-taking-selfie-on-smartphone-in-studio-3783517.jpgÉs hogy mi határozza majd meg, melyik alkalmazás lesz sikeres és mi lesz képes átvenni a TikTok helyét amennyiben valóban kitiltják? Természetesen az influencerek, akik nagy követőbázissal bírnak ezeken a felületeken. A Facebook az Instagram Reels funkcióval lép színre, ami lehetővé teszi 15 másodperces videók posztolását – ismerős a koncepció, ugye? Az indiai, hazai cégek által létrehozott TikTokhoz hasonló alkalmazások letöltési száma is jelentősen megnőtt, mióta Indiában nem elérhető a TikTok.

Amerikában többen elkezdték használni a Byte nevű applikációt, ami hasonló a Vine-hoz. Ha emlékeztek, a Vine még a Musical.ly és a TikTok előtt volt népszerű, itt is a rövid, pár másodperces videókon volt a hangsúly. Amikor a Vine megszűnt, a legtöbb influencer átnyergelt a YouTube-ra és itt folytatta karrierjét, azonban ez nem mindenkinek sikerült. Már a TikTok-sztárok közül is többen létrehoztak YouTube-csatornákat és mindent megtesznek, hogy relevánsak tudjanak maradni abban az esetben is, ha végül tényleg nem lehet majd használni a TikTokot. Persze néhány pár másodperces, táncolós videó az teljesen más, mint egy hosszabb lélegzetvételű YouTube-videó, így kérdéses, hogy mennyire lesznek sikeresek ezen a felületen a TikTok sztárjai. Az teljesen érthető, ha pánikolnak a TikTok influencerei, hiszen nekik ez az a felület, amin tudnak olyan tartalmat létrehozni, ami miatt követik őket az emberek és nyilván ez a fő bevételi forrásuk is.

Nemrég írtunk Charli D’amelioról, a TikTok-on legtöbbek által követett személyről, aki egy 16 éves lány és legutóbbi cikkünk megjelenésekor, április végén 49.5 millióan követték. Azóta már a 71 milliót is meghaladja a követőbázisa, mindezt csupán két és fél hónap leforgása alatt.

 

Források:

https://www.bbc.com/news/technology-53319955

https://www.theverge.com/2020/7/7/21316062/tiktok-ban-app-mike-pompeo-government-china-bytedance-communist-party

https://apps.apple.com/ug/app/tiktok-make-your-day/id835599320

https://index.hu/aktak/huawei_kitiltas_egyesult_allamok_kina_kereskedelmi_haboru_kemkedes_nemzetbiztonsagi_kockazat_szankciok_android/

https://www.youtube.com/watch?v=Zxxxl1Kpqv0

https://www.tiktok.com/@charlidamelio?lang=en

Szólj hozzá

adatvédelem usa veszély alkalmazás adat tinédzserek tiltás hírnév influencer