2020. aug 14.

Így készíts profi videókat – hang nélkül!

írta: petrapenovac
Így készíts profi videókat – hang nélkül!

pexels-photo-4050336.jpegAkár késő este, akár reggel tömegközlekedés közben, akár ügyintézés előtt a várakozás alatt szeretné valaki közösségi médiával elütni az időt, sehol nem jön jól, ha hangosan indul el egy videó. Ilyenkor két lehetőség van: vagy fülhallgatóval használni a mobilt, vagy lenémítva, ám utóbbi esetben csak akkor élvezhetők a videók, ha hang nélküli lejátszásra is alkalmasan vannak megszerkesztve.

Az emberek többségénél úgy vannak beállítva a mobilos alkalmazások, hogy ezek a multimédiatartalmak hang nélkül induljanak el automatikusan. Ezen felhasználók 85%-a elindulás után sem ad hangot a videókra, hanem anélkül nézi őket. Ez egy elég nagy hányad, ugye? Nem is kérdés, hogy marketingszakemberként is nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy néma lejátszásra is optimalizálva legyenek a kisfilmek, hiszen ebben az esetben a követők nagy valószínűséggel hosszabb ideig fogják azt nézni. Ha a videó hanggal és anélkül is ugyanazt az élményt nyújtja, akkor a felhasználóé a döntés, hogy melyik módot preferálja. Íme néhány tipp, amivel tehetsz a minél jobb élményért!

Feliratozás

photo-1517669137467-b2c221703e93.jpegKorábban egy másik téma, a hozzáférhetőség kapcsán már írtunk arról, milyen fontos is az, hogy egy videó (különösen, ha párbeszéd is van benne) feliratozva legyen. Miért is? Például azért, hogy azoknak is maximális élményt nyújtson, akik halláskárosodással élnek. Emellett még persze az is tényező, hogy így néma módban is pontosan érthető, miről szól a videó. Ráadásul a Facebook egyik felmérése arra mutatott rá, hogy a felirattal ellátott videóhirdetések 12%-kal hosszabb megtekintési időt produkáltak. A Facebook és a YouTube felajánlja az automatikus feliratozást, míg például Instagram-on és LinkedIn-en külön kell ezt ráilleszteni a videóra. 

Ne a zene adja a tartalmat!

Természetesen a zenés hirdetések szuper eredményeket érnek el, remekül feldobják a videókat, de ne ez legyen az, ami a kizárólagos tartalmat adja! Akkor is menjen át az üzenet, ha valaki hang nélkül nézi a tartalmat. Nem árt tehát az audiohatások mellett a vizuális elemekre is kellő hangsúlyt helyezni.

Mutasd, ahelyett, hogy elmondanád!

A videó lényegét szavak helyett próbáld meg inkább a cselekménnyel szemléltetni. Egyébként is jobb eredményeket érhetsz el, ha egy szöveg felmondása helyett inkább látványos, akciódús kisfilmet készítesz. Tehát a képi világ közvetítse a lényegi információkat, ez adja át az üzenetet! Ez nem csak abban segít, hogy hang nélkül is fogyasztható legyen a tartalom, de jó eséllyel az emberek emlékezetében is jobban megragad majd.

Használd tudatosan a hangokat!

pexels-photo-4476369.jpegPersze nem azt mondjuk, hogy teljesen hangtalan videókat készíts, hiszen azért sokan és sokszor görgetnek végig az applikációkon felhangosítva is. Ha így is néma videóval találkoznak, akkor könnyen hihetik azt, hogy valamilyen technikai hiba lépett fel. Ezt pedig nem szeretnéd, ugye? Aláfestésnek hozzáadhatsz például egy halk háttérzenét, ami felhangosodik, amikor épp nincs párbeszéd. Emellett használhatsz vicces vagy figyelemfelkeltő hanghatásokat is, amikkel egy-egy mozzanatot, cselekvést is kiemelhetsz a videóban. Így a film nem lesz teljesen néma, de hang nélkül is értelmezhető marad.

Emlékezz a három másodperces szabályra!

Ez arról szól, hogy körülbelül három másodperced van arra, hogy a tartalmaddal megragadd a felhasználók figyelmét. Ha ebben a kritikus időtartamban nem látnak semmi érdekeset, nagy eséllyel tovább is görgetnek majd. Tehát indíts ütősen! Az is segít, ha kezdőképnek egy igazán látványos képkockát választasz, így már a videó indulása előtt is egy figyelemfelkeltő kép tárul a követők elé.

A megfelelő videó sok tervezést igényel, nem lehet egyszerűen csak leülni, felvenni és megvágni. Rengeteg előkészület és utómunka szükséges, főleg, ha hang nélküli lejátszásra is optimalizálod a tartalmat. A sok munka azonban meghozza gyümölcsét, hiszen egészen látványosan javulhatnak az eredmények a videómegtekintések terén.

Te hogyan teszed élvezetessé videóidat?

 

Forrás: https://blog.hootsuite.com/silent-video/

Szólj hozzá

video videó videóhirdetés