2020. sze 09.

El fog tűnni a zene a legnagyobb közösségi média felületről?

írta: Sáringer Viktória
El fog tűnni a zene a legnagyobb közösségi média felületről?

pexels-brett-sayles-2479312.jpgGyakran szoktuk írni, hogy a közösségi média oldalakon állandó a változás és ez valóban így is van. Mindig módosul ez vagy az, néha apróságok, néha pedig igen komoly, hangsúlyos újítások történnek. Ezúttal egy fontos fordulat következik be a Facebook-on a zenei anyagok kapcsán, amit nem szabad félvállról venni.

Az utóbbi időben a YouTube szigorított a zene felhasználási szabályzatán, így akár már pár másodperces zenei részlet is büntetést vonhat maga után, ha a tartalom feltöltője nem rendelkezik a jogokkal. És most a Facebook is bekeményít.

2020. október elsejétől ugyanis a korábbiaknál szigorúbb szabályozások lépnek érvénybe zenei tartalmak megosztása esetében. A felelősség a felhasználóra hárul, vagyis a tartalomért, amelyet közzéteszünk, 100%-ban mi felelünk. Ha felteszünk egy videót a Facebook-ra, amiben jogvédett zenét használunk – pl. aláfestésnek vagy a háttérben, jól kivehetően szól a hanganyag – akkor letilthatja videónkat a Facebook, de akár a zene tulajdonosa (legyen az a kiadó, előadó, vagy valamilyen ügynökség) is számonkérheti rajtunk.

pexels-rahul-pandit-2769274.jpgTermészetesen az jogos, hogy a zene tulajdonosainak és készítőinek profitálnia kell az adott számból és meg kell jelölni a forrást, de így nagyon sok felhasználó, márka, előadó oldaláról eltűnhetnek a zenés videók.

A Facebook által meghatározott irányelvek arra vonatkoznak, amikor megosztunk bármilyen videót vagy egyéb tartalmat, amiben zene is van. Lehet ez egy élő adás is akár. Leginkább arra vonatkozik a szabályozás, ha nem saját célra, hanem mondjuk reklám célra használunk fel zenéket. A Facebook azt szeretné, ha nem használnák arra ezt a platformon, hogy itt hallgassák a zenéket, vagyis, hogy zenei hallgatóságot generáló posztokat hozzunk létre. Emiatt ha olyan tartalmat teszünk közzé, amiben más zenei tulajdonát hallhatjuk, akkor törlésre kerülhet a poszt.

Hogy mi a megoldás?

pexels-alex-andrews-1983046.jpgSajnos ez az élő adásban zenét szolgáltató előadók számára nagyon rossz hír. És főleg a koronavírus okozta káoszban lett népszerű, hogy zenészek online tartanak koncerteket, DJ-k virtuálisan zenélnek követőik számára. Viszont így problémás lesz mondjuk egy dalfeldolgozás eléneklése is. Nem marad más, mint szabadon felhasználható zenék előnyben részesítése vagy más platform használata a zenei tartalmakhoz.

Ha mondjuk zenészként, DJ-ként foglalatoskodsz, akkor nagy érvágás lehet ez a döntés és tanácsos átnyergelni olyan tartalom megosztására alkalmas felületre, ahol lazább a szabályozás vagy engedélyezett a zenék felhasználása. Az még kérdéses, hogy lesz kapacitása a Facebook-nak szűrni a napi akár több millió tartalmat, ami kikerül a platformra, hogy tartalmaz-e zenét a videó vagy élő adás, és amennyiben igen, az jogvédett-e, megvásárolta-e a felhasználó vagy esetleg a saját tulajdonában lévő zenéről van-e szó.

A megoldási lehetőségeket összeszedjük egy előadásban is, így, ha nem szeretnél lemaradni róla, csatlakozz hozzánk ide kattintva, és/vagy kérd aktuális híreket tartalmazó, gyakorlati közösségi média tippjeinket itt is! 

Hogy mit tehetsz vis maior helyzetekben, ehhez pedig ajánlunk egy videót, amely egy ingyenes előadás felvétele, amelyet a kijárási korlátozás legelején kifejezetten zenészeknek tartottunk. Ennek keretében segíteni szerettünk volna a zeneiparban munkálkodókat a közösségi média erdejében és összeszedtük azokat az online kiutakat, lehetőségeket, amik segítenek a nehéz helyzetekben:

Zenei karantén tippejinket itt olvashatod, ha érdekelnek a külföldi és a magyar muzsikusok által készített koronavírus dalok és klipek akkor pedig kattints ide (ígérjük, lesz néhány igazi meglepő is közöttük)!

 

Források:

https://www.youtube.com/howyoutubeworks/policies/copyright/

https://www.hypebot.com/hypebot/2020/09/facebook-instagram-update-music-guidelines-and-its-bad-news-for-live-streams.html

https://www.facebook.com/legal/music_guidelines

https://www.facebook.com/MagyarDjMagazin/posts/1646218215539653

Szólj hozzá

zene tartalom zenész újdonság élő videó