2020. sze 24.

A legújabb KREATÍV Insta trendek!

írta: Sáringer Viktória
A legújabb KREATÍV Insta trendek!

ke_pernyo_foto_2020-09-21_19_12_34.pngTe is mindig új módszereken, technikákon töröd a fejed, hogy kicsit megfűszerezd közösségi média kommunikációdat? Szeretnéd, ha posztjaid kitűnnének a tömegből, érdekesek és ötletesek lennének?

Az egyik legjobb lehetőséget az Instagram Sztorik rejtik, hogy szabadjára engedd fantáziád és kiéld kreativitásod. Nem kell hozzá különleges tudás, szakértelem, többféle szerkesztő alkalmazás vagy számítógépes program, hanem gyorsan, egyszerűen és instant módon hozhatsz létre különleges vizuális tartalmakat.

Miért pont az Instagram történetei?

Az Instagram mindig újít és egyre több lehetőséget rejt magában és a történetek megjelenésük óta egyfolytában csak fejlődnek, jobbnál jobb szerkesztési opciók állnak rendelkezésünkre. Azonban legtöbbünk nem használja ki még a kézenfekvő eszközöket sem, pedig nagyon fel tudja dobni a sztorikat és megragadni a figyelmét a felhasználóknak, ha nem egy szokványos fotó következik a sorban, hanem valamilyen érdekes, szokatlan, kreatív tartalom. És vállalkozóként pont ez a célod az Instán, hogy az emberek észrevegyenek, kitűnj a tömegből.

Hogyan kezdj bele?

Egy jó kezdet, ha elkezded alkalmazni a képernyő felhúzásával elérhető, egyértelmű, ugyanakkor interaktív eszközöket, mint a szavazás létrehozása, kérdések és válaszlehetőségek megadása, kérdező buborék közzététele vagy feldobod képedet, videódat egy GIF-fel, matricával, emojival.

Az alkalmazás lehetőségei ezen is túlmutatnak, így, ha van kedved kicsit még mélyebbre ásni és több mindent kipróbálni, cikkünkből megtudhatod, ezt miként teheted meg! A JÓ Instagram sztoriknak hála könnyedén növelheted elérésedet, új követőkre tehetsz szert és népszerűsítheted márkádat.

Oszd meg mások tartalmait is Sztoridban!

Ha a felhasználók megjelölnek Téged feltöltött fotóikon, videóikon, akkor lehetőséged van megosztani ezt saját történetedben. Így követőid láthatják a termékeket egészen más szemszögből is és nincs is jobb reklám, mint az, ha valaki annyira kedveli a terméket, szolgáltatást, hogy mindenféle fizetett hirdetés nélkül, boldogan megosztja közösségi oldalain pozitív tapasztalatait.

ke_pernyo_foto_2020-09-21_19_11_09.png

A saját bejegyzéseidet is ki tudod tenni a történetekhez ugyanígy. És hogy ez miért éri meg? Mert nagyon sok felhasználó csupán a sztorikat nézi meg az Instán és a képfolyam tartalmaiba bele se lapoz vagy csupán az első néhányba. Ha valaki csak 2-300 profilt követ, már akkor sem valószínű, hogy minden bejegyzést látni fog kezdőoldalán, nem is beszélve arról, hogy a felhasználók ennél jóval több profilt is követhetnek. A sztorik könnyebben eljutnak az emberekhez, így tanácsos itt megmutatni nekik, hogy új bejegyzésed van.

Erről részletesen itt olvashatsz.

No és persze személyre is szabhatod a sztoriban megosztott bejegyzést: ujjaddal változtathatsz a méretén, az elhelyezkedésén és a színskála segítségével a hátteret is kedved szerint formálhatod. Ha szeretnéd, hogy passzoljon a háttér és a kép, azonban nem vagy elégedett azzal, amit az Instagram automatikusan generált, akkor irány a színskála, válaszd ki a mintavevő pipetta jelét és irányítsd a megosztott bejegyzésre. Keresd meg a megfelelő színt ennek segítségével, majd ujjaddal nyomd hosszan a képernyőt a bejegyzés mellett, a háttérre helyezve ujjadat. Addig kell lenyomva tartani a kijelzőt, míg a háttér meg nem változik a kívánt színre.

ke_pernyo_foto_2020-09-21_19_11_37.png

Arra ügyelj, hogy ha egyszer már megváltoztattad a hátteret, akkor a bejegyzésed hiába maradt változatlan, már nem fogsz tudni újra színmintát venni róla, mert mindig a háttér színét fogja érzékelni az app. Így ha mégsem tetszik a háttér és újabb mintát szeretnél, akkor a bal felső sarokban található vissza gombbal tudod eltüntetni a kitöltött hátteret.

Mentsd el a követők tartalmait későbbre!

Tudtad, hogy bejegyzéseket menthetsz el és rendszerezhetsz az Instagramon? Ráadásul mindezt úgy, hogy ezt csak Te látod. Még a tartalom feltöltője sem fog értesítést kapni arról, ki mentette el a képet vagy videót, csupán egy számot lát, hogy hányan mentették el. A tartalmak jobb alsó sarkában van egy ikon, amire ha rákattintunk, elmentjük a tartalmat. Innen van lehetőségünk továbbklikkelni a Mentés gyűjteménybe fülre, aminek segítségével téma vagy bármilyen személyes szempont szerint rendszerezhetjük, csoportosíthatjuk a tartalmakat. Ez nem kötelező, csak úgy is lementhetünk tartalmakat, de ha csoportosítunk, jobban átlátható lesz az eredmény. Amikor például több időd van nézelődni, lementheted a felhasználók tartalmait későbbre, hogy ne egyszerre ossz meg annyit, de ne is kelljen kutakodnod mindig. Rendszerezheted ezeket, például karácsonyi témájú posztok, influencer együttműködések, videós tartalmak stb.

ke_pernyo_foto_2020-09-21_19_11_50.png

A lementett tartalmakat bármikor elérheted profilodról, ha a három vonalból álló jelre kattintasz a jobb felső sarokban, majd a mentett elemekre. Itt ömlesztve az összes bejegyzést is választhatod, de az egyes mappákat is végiggörgetheted.

ke_pernyo_foto_2020-09-21_19_12_06.png

Mutass meg csupán egy részletet!

Sok módszer van egy új termék, akció vagy például nyereményjáték promótálására. A felhasználók figyelmének felkeltésére remek lehetőség, ha eleinte csak egy kis részletet árulunk el, egy apró nyomot mutatunk meg, mi készül, ezzel is fokozva a várakozást. Ehhez az Instagram saját felületén is szerkeszthetünk olyan tartalmat, amivel kattintásra ösztönözzük a felhasználókat vagy megragadjuk a figyelmüket, hogy valami készül.

Ha kiválasztottad a kívánt képet, válassz egy színt a felsorolásból, tartsd ujjad lenyomva a színkörök felett és keress a teljes színskálából vagy pedig a korábban leírt módon vegyél mintát az adott fotóról. Ezután töltsd ki a teljes képet a választott színnel úgy, hogy ujjad hosszan lenyomva tartod a képernyőn, míg a háttér el nem rejti a fotót.

ke_pernyo_foto_2020-09-21_19_12_24.png

Ezután már csak a képzeleted szab határt, milyen mintát alkotsz. A radír eszköz nagy segítségedre lesz, hiszen ezzel kitörölhetsz köröket vagy bármilyen választott formát a háttérből, ezzel felfedve az alatta megbújó fényképet.

ke_pernyo_foto_2020-09-21_19_12_34.png

Dobd fel az így született képet különböző betűtípusokból álló feliratokkal, hogy még jobban mutasson!

Fényhatások

pexels-akwice-3094799.jpgSzintén az Instagram egyik eszköze az ecset, amivel fénycsíkokat húzhatunk egy fotón. Ezzel érdekes hatást kelthetünk bármilyen képen, főleg, ha egy személyt vagy tárgyat ölel körül ez a figyelemfelkeltő eszköz.

Egyértelműen odavonzza a tekintetet és térbeli hatást is elérhetünk vele, ha mintánk egyszer az ábrázolt tárgy vagy személy alakzata előtt majd mögötte visszük el. Ez nem egyszerű feladat, így érdemesebb egyívben megrajzolni a mintázatot, majd utólagosan javítgatni. Hogy mégis hogyan? Ismét a radírhoz kell nyúlnunk, ugyanis ez az eszköz bármit képes eltüntetni, amit mi az alkalmazásban rajzoltunk a képre és közben a kép változatlan marad. Így utólag, óvatosan kiradírozhatjuk azokat a részeket, amik az térbeli ábrázolás szerint nem szabadna, hogy látszódjanak.

Mutatunk egy példát is:

ke_pernyo_foto_2020-09-21_19_12_50.png

Létrehozói mód

Bizony van létrehozói mód is az Instagramon és ez már rég túlmutat azon, hogy egy színes háttérre szöveget pötyöghetünk be, és így kép nélkül is megoszthatunk valamit a történeteknél.

Persze arra is használjuk, hogy szöveges információkat osszunk meg, de szavazást, kérdéssort is létrehozhatunk, GIF-et is elhelyezhetünk a Sztorinkban vagy akár egy nonprofit szervezetet támogató matricát is közzétehetünk.

ke_pernyo_foto_2020-09-21_19_13_11.png

Sablonok

Ugyanitt, a létrehozói módnál előregyártott, kész sablonokat is találunk, amikkel változatossá tehetjük történeteinket. Különböző kérdések, feladatok alapján teljesen egyedileg kitölthetjük ezeket. Használhatunk szövegezést, GIF-eket, emojikat, rajzolhatunk, amit csak szeretnénk.

ke_pernyo_foto_2020-09-21_19_13_21.png

Sőt, mi magunk is létrehozhatunk egyedi sablonokat, amikről követőink képernyőfotót készíthetnek, majd feltölthetik saját sztorijukba. Ugyanígy egyedi háttereket is készíthetünk a felhasználóknak.

 

Források:

https://later.com/blog/instagram-stories-hacks/

https://later.com/blog/save-instagram-photos/

Szólj hozzá

kreatív fotó tipp kép történet képszerkesztés story ötletek trend tippek