2020. okt 09.

Mennyi időt töltsön gyermekünk a képernyő előtt?

írta: Sáringer Viktória
Mennyi időt töltsön gyermekünk a képernyő előtt?

pexels-igovar-4986058.jpgSzülőként nincs egyszerű dolgunk napjaink modern világában, hiszen folyamatosan egyensúlyt kell tartanunk, hogy gyermekünk megélhesse a valódi gyerekkort, amikor is a játéké és kalandoké a főszerep, megfelelő ütemben tanuljon, s mindemellett természetesen a digitális eszközöktől sem zárhatjuk el teljes mértékben. Ha közösségbe kerül, úgyis találkozni fog a többiek által az internettel és a mai gyerekek már profin kezelik az érintőképernyős telefont, sokuknak saját tabletje is van. Előbb-utóbb minden szülőben felmerül a kérdés: mennyi időt töltsön gyermekem a képernyő előtt? Mi az, ami még belefér és mi az, ami már túl sok?

A gyerekek napjainkban több időt töltenek a közösségi média felületeken, mint korábban valaha. Az egészen pici, YouTube-meséket néző babáktól kezdve az óvodásokon, iskolásokon át a tinédzserekig. Mivel minden gyermek más és más, így nem létezik egy konkrét válasz a kérdésre, hogy mennyi képernyő előtt töltött óra a pont megfelelő. És talán nem is az a fontos, hogy percre pontosan meghatározzuk, mennyit lehet a gyerek a telefon, számítógép előtt, hanem az, hogy ezen idő alatt mit csinál, mivel foglalja el magát. A lényeg, hogy minőségi időt töltsön el a képernyő előtt a gyermek és a közösségi médiában elütött időnek legyenek határai, szabályozásai.

pexels-yan-4458414.jpgMár régóta nem csak egy célra használhatók okos eszközeink, tehát például, ha a buszon egy fiatal a telefonját bámulja, nem biztos, hogy játszik, lehet, hogy épp E-bookot olvas, tanul, a barátaival beszélget, az édesanyjának keres születésnapi ajándékot és így tovább. Nem minden képernyő előtt töltött idő számolható el egységesen, ugyanis sok gyerek és tinédzser van, aki hasznos dolgokra használja az internetet és nem csak mémeket lájkolgat meg bugyuta videókat nézeget. Persze a lazítás is kell, de ma már nem csak kizárólag a szórakozásra és pihenésre használható az internet.

Egy tanulmány négy fő kategóriába sorolja a képernyő előtt töltött időt:

  • Passzív fogyasztás, amikor például tévét nézünk, olvasunk, zenét hallgatunk.
  • Interaktív fogyasztás, mint az online játékok, telefonos játékok használata vagy böngészés a neten.
  • Kommunikáció: chatelés, közösségi média használat.
  • Tartalomgyártás: eszközök, készülékek használata mondjuk egy digitális rajz, illusztráció vagy zene létrehozásához.

pexels-ketut-subiyanto-4545968_1.jpgNyilvánvaló, hogy sok eltérés van ezen tevékenységek között. De akármennyire is sokrétű a modern eszközök felhasználása, a gyerekeknek képernyőmentes élményekre is szükségük van.

Hoztunk ehhez néhány tippet:

  • Figyeld meg, hogyan viselkedik gyermeked, miközben tévét néz, videójátékot játszik vagy online van, illetve ezután! Ha jó minőségű, korban hozzájuk passzoló tartalmat fogyasztanak, akkor a viselkedésükben nem lesz változás és ha ezt kiegészíti elengedő képernyőmentes elfoglaltság, akkor nincs ok az aggodalomra.
  • Ha úgy érzed, túl sok időt tölt a képernyő előtt gyermeked, akkor hozz létre egy beosztást, szabályozást, ami az egész család számára működik! Ez tartalmazhatja, hogy egy héten maximum mennyit lehet online a gyermek, milyen tevékenységre használható a telefon, számítógép vagy megszabhatod, hogy gyermeked melyik játékokkal játszhat, milyen tévéműsorokat nézhet. Az is jó ötlet, ha úgy csökkented a közösségi médiában töltött időt, hogy bizonyos határokat állítasz fel, például a vacsoraasztalnál nincs telefonozás, este 7 után már nem lehet internetezni, szombaton esténként közös családi filmnézés van és videójátékozás a haverokkal.pexels-yan-4458398.jpg
  • Légy TE a jó példa! Ha gyermeked egészen kis korától kezdve azt látja, hogy szemed nonstop a képernyőre van tapasztva, akkor ne csodálkozz, ha már kisbabaként is a telefonod érdekli a legjobban. Hiszen nem elég, hogy különleges, fényes, lehet nyomkodni, de még anya és apa is mindig ezt nézi, akkor biztos fontos! De ez persze nem csak egészen picik esetében van így, a nagyobbak is a mi példánkat követik, tőlünk tanulják a viselkedésmintákat.
  • A teljes korlátozás és elszigeteltség nem fog beválni, ugyanis emiatt csak még jobban érdeklődik majd a gyermek a tiltott dolog után. Inkább tanítsuk meg gyermekünknek már fiatal korban, hogyan tudja helyesen és biztonságosan használni az internetet, a digitális eszközöket és a közösségi oldalakat!

detox.jpg

Ha szeretnél az online térben kevesebb időt tölteni, használd bátran Digitális Detox Kihívás öröknaptárunkat, amelyben 2 naponta találsz 1-1 feladatot és kihívást, amivel játékos formában, szinte észrevétlenül okosabb közösségi média és internethasználatot alakíthatsz ki és újra felfedezheted az online léten kívüli világot!

Ismerd meg itt asztali naptárunkat és más közösségi média könyveinket!

Forrás: https://www.commonsensemedia.org/screen-time/how-much-screen-time-is-ok-for-my-kids

Szólj hozzá

internet youtube gyerek facebook gyerekek tinédzserek instagram Facebook Instagram