2021. feb 02.

Hogy lesz valakiből mém?

írta: Sáringer Viktória
Hogy lesz valakiből mém?

Bernie Sanders, Hide the Pain Harold és a többiek...

141103385_2239151439563185_8450378606358784380_o.jpgMár senkinek sem kell bemutatni, hogy mire gondolunk, amikor mémekről beszélünk. A legtöbben ismerik a mémeket, és rendszeresen nézegetik is őket, készítenek maguk is. Ma már sokan követnek olyan közösségi profilokat, ahol mémeket osztanak meg napi akár több alkalommal. Ami pedig igazán tetszik nekünk, humorosnak találjuk, azokat bizony el is küldjük ismerőseinknek vagy megosztjuk közösségi oldalunkon.

No de honnan is származnak a mémek?


A ’meme’ szó története egészen 1976-ig nyúlik vissza, amikor is egy evolúciós biológus Richard Dawkins a The Selfish gene című művében használta. A „kulturális terjedés egységeként” írta le a mém fogalmát. Azóta a mémek már saját fogalmat alkottak, és elképesztően sok létezik belőlük. Az utóbbi években nem csökkent népszerűségük, hanem még populárisabbá váltak, és ha nem vigyáz valaki, seperc alatt mém válhat belőle. Elég egyetlen baki, vicces fotó, és máris az egész világ velünk – vagy rajtunk – nevet.

Bernie Sanders uralja a netet


Épp a napokban volt hangos az internet a Bernie Sanders amerikai szenátortól, akinek a Joe Biden beiktatásán készült fényképe bejárta az egész világot. Az emberek fantáziája hamar beindult, és máris a legkülönbözőbb helyekre photoshoppolták a 79 éves férfit.

Ikonikussá vált kötött kesztyűje is, melyet, mint kiderült, Jen Ellis vermonti tanárnő készített neki. A nőt számtalan ember rohamozta meg, és kérték, hogy készítsen nekik is olyan kesztyűt, mint a szenátornak a képen, ami miatt egy Tweet-et is meg kellett osztania, miszerint jelenleg nem tud többet eladni már:

A mémekből kedvenceiteket itt nézhetitek meg:

Azóta készült belőle kötött változat is, és a magyar kötős-horgolós csoportokat is bejárta a kesztyű mintája, amit visel – így ne csodálkozzunk, ha hamarosan sok ilyen fog szembejönni velünk az utcán.

141424885_1131006507417102_3541537213718528937_n.jpg

Itt láthatjátok, hogyan reagált a szenátor arra, hogy mém lett belőle:

Az amerikai szenátor egyébként a lehető legjobb módon szeretné kihasználni a hirtelen jött érdeklődést: úgy döntött, hogy pólókat és pulóvereket fognak árulni ezzel a mintával és a befolyó összeget jótékony célokra fogják fordítani. Úgy becsülik, akár több millió dollárra is szert tehetnek így, ami nagyban segítheti a jótékony szervezetek munkáját.

A 9gag mém válogatását itt találjátok.

Hazánknak is van mém-királya!


Természetesen nem egyedi eset ez, hogy valakit hirtelen felkapnak és megtelik fotójával az internet. Hazánknak is van egy mém-híressége, akinek az arcát az egész világon ismerik. Ő pedig nem mást, mint Arató András, vagyis Hide the Pain Harold. Arató András villamosmérnök, aki az Urbanek-János díjat és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Déri Miksa-díját is kiérdemelte. Ám a legtöbben nem munkásságáról ismerik, hanem egy fotóról. Egy fényképész készített róla pár képet, amiket feltöltött egy stock fotókat tartalmazó weboldalra, és innentől nem volt megállás. 2011-ben elkezdett terjedni András fotója a világhálón, amiben a humorforrást az jelenti, hogy sokak szerint olyan, mintha arcán egy kényszeredett mosoly lenne, mintha fájdalmat titkolna mosolya. Ez egy olyan érzés, amit sok témában, sok vicces mémben remekül fel lehet használni, hiszen a mindennapi életünkben elég sokszor előfordul, hogy mosolyogva, zavartan próbáljuk eljátszani, hogy minden rendben, miközben valami épp nem tetszik.

3246cz.jpg
Kép forrása: https://hungarytoday.hu/hide-the-pain-harold-finally-reveals-the-recipe-on-becoming-famous/

Azóta Andrást a Coca-Cola is reklámarcává választotta, és az RTL Klub Álarcos Énekes című műsorában is szerepelt. Facebook oldalát több mint 590 ezren követik. 

Egy kisfilmet az Indextől itt nézhettek meg róla:

És egyébként András is üdvözölte a mémek körében Bernie Sanderst:

Every miracle lasts three days. Except if you’re a meme, because that lasts forever. Welcome to the club Bernie!

Közzétette: Hide the Pain Harold – 2021. január 26., kedd

Hogyan hat ki valaki életére a mémmé válás?


Mi történik azzal, akiből mém lesz? Hogyan változik meg az élete? Mivel jár a hirtelen jött hírnév és hogy humorforrásnak használják a fotóját valakinek?

Biztosan ismeritek a ’First world proplem’ mémet, melyen Silvia Bottini színésznő látható. Mutatjuk is, melyik mémre gondolunk:


Fotó forrása: https://www.bbc.co.uk/bbcthree/article/e6511d6a-ea8c-4e27-aac3-728205903635

A színésznő elmesélte, hogyan született a kép: a párja stock fotósként kereste a kenyerét, és kínai utazásuk alkalmával megkérte, hogy hadd készítsen róla egy sírós fotót. Így került fel a netre ez a kép a nőről. Valaki megtalálta ezt a fotót pár évvel később, és elkezdte mémként használni – ez akkoriban tiltott volt a weboldal szabályaival, ahol elérhető volt a fotó, ám addigra már mém generátorokban is megtalálható volt a szóban forgó kép, és humoros szövegeket írtak a fotóra: „Nincs elég öntet a salátámon”, „Az ágyam túl nagy”, „Valaki az interneten nem ért egyet velem” és így tovább. Silvia sokáig azt kívánta, bárcsak sose történt volna meg ez – számára a kép egészen mást jelentett. Amikor elkészült a fotó, egy szerettére gondolt, aki meghalt: így csalt könnyeket a szemébe. Ám ezután a fotót mindenki arra használta, hogy kicsinyes dolgok miatti, erőltetett sírásnak állítsa be. Silvia rengeteget dolgozott, hogy színésznőként karriert építsen magának, és hirtelen csak annyit tudtak róla az emberek, hogy ő a nő, aki a mémen van. Soha, egyetlen forintot sem keresett a fotón, a mémeken. Azóta már megbékélt a mémmel, és azt is tervezi, hogy filmet készít arról, hogyan vált mémmé, és elmeséli történetét.

Egy másik jól ismert mém, ahol egy kislány látható, amint a kamerába néz, a háttérben pedig ég egy ház.

Íme a mém:


Fotó forrása: https://www.bbc.co.uk/bbcthree/article/e6511d6a-ea8c-4e27-aac3-728205903635

Zoe Roth csupán 4 éves volt, amikor az internet egyik első mémjévé vált. 2004-ben történt, amikor az édesapja vett egy új kamerát, és szerette volna kipróbálni. Ezért sétára indultak a környéken, ahol a tűzoltóság gyakorlatozott: emiatt az égő ház a háttérben. Zoe még emlékszik a fotóra, amikor elkészült. Azt hitte, hogy a ház valóban ég, nem csak egy gyakorlat része, és teljesen kiborult, félt, hogy még emberek vannak a házban. Ez a sztori még viccesebbé teszi a mémet, ugyanis a fényképen pont, hogy egy halvány mosoly látható a kislány arcán az őrült aggodalom helyett… És pontosan ez az, amiért virálissá vált a tartalom, mert a lány arcára egy ’gonosz’ kifejezés ül ki sokak véleménye szerint. Az édesapa szerint a kép jól sikerült, ezért feltette a netre, és négy évvel később még egy magazin fotóversenyére is beküldte. A magazin megosztotta a képet weboldalán, és a nyomtatott újságukban is megjelent. Ezután beindultak a dolgok, a lány ismerősei mémeket kezdtek küldeni neki, amin ő szerepelt. Zoe-nak összességében nem voltak rossz tapasztalatai, és kevesen is ismerik fel, amiben sokat számít, hogy mennyi idő telt el a kép készülte óta. Pár éve egy közösségi média marketinggel foglalkozó cég megvásárolta a lánytól a kép jogait, ezenkívül pedig időnként szerzett egy kis plusz bevételt a fiatal, amikor játékokban vagy hirdetésekben szerették volna cégek felhasználni a fotót.

Források:

https://www.youtube.com/watch?v=A7beCOs4yAw

https://www.cnbc.com/2021/01/23/bernie-sanders-inauguration-meme-heres-the-story-behind-the-photo.html

https://www.bbc.co.uk/bbcthree/article/e6511d6a-ea8c-4e27-aac3-728205903635

https://www.youtube.com/watch?v=9dOdsv6sYjA

https://www.facebook.com/painharold

https://www.facebook.com/9gag/posts/10161296049126840

https://www.facebook.com/9gag/posts/10161304950061840

https://www.facebook.com/9GAGGirly/posts/1131006714083748

https://www.dw.com/en/bernie-sanders-meme-to-raise-money-for-charity/a-56331432

https://hu.wikipedia.org/wiki/Arat%C3%B3_Andr%C3%A1s_(villamosm%C3%A9rn%C3%B6k)

 

 

Szólj hozzá

mém mémek Bernie Sanders