2021. máj 16.

Nemrég még egy párhuzamos dimenzióban voltunk? – Összeeküvés-elméletek a TikTokon

írta: Sáringer Viktória
Nemrég még egy párhuzamos dimenzióban voltunk? – Összeeküvés-elméletek a TikTokon

pexels-vlad-che_an-3509424.jpg A TikTok napjainkban sokszor szerepel a hírportálokon, ám a legtöbb esetben nem a legjobb színben tűnik fel. Például blogunkon is megjelent róla cikk, miszerint ki akarják tiltani Amerikából, lopásra ösztönzi és tanítja a tiniket vagy éppen egy szomorú hír miatt kerül az app reflektorfénybe, miszerint valaki meghalt az alkalmazásban terjedő felelőtlen trend következtében. Ám ennek ellenére is napról napra csak nő a TikTok felhasználói bázisa és bizony sok hasznos, szórakoztató, ártalmatlan tartalom is megtalálható a platformon, amit szívesen nézegetünk kikapcsolódás gyanánt.

Ezúttal az összeesküvés-elméletekről lesz szó. Ez nem újkeletű dolog, már biztos sokan találkoztak egy-egy ilyen elmélettel valamilyen formában. A legnépszerűbb talán az, hogy lapos-e a Föld, illetve a Facebookon indult egy oldal is, amely Balaton-tagadóknak szól, akik nem hiszik el, hogy létezik a tó. Na jó, ez utóbbi inkább vicc és kifigurázza az őrült összeesküvésekben hívőket.

A TikTok algoritmusa lehetővé teszi, hogy akár egy új felhasználó tartalma is több százezer vagy akár milliónyi emberhez jusson el – nem kell hozzá hatalmas követőbázis, ismertség, kedvelések, bárki virális lehet a felületen. Épp ezért tudnak rendkívül gyorsan terjedni a trendek, hackek, információk. És nehéz is tartani a lépést, ellenőrizni mindent, így könnyedén vírusként terjedhetnek a káros tartalmak is, vagy éppen az átverések.

Nem is olyan régen hallhattuk a hírekben, olvashattuk a világsajtóban, hogy Texasban a hatalmas havazás és a hideg mennyi nehézséget okozott a lakóknak, akik nincsenek ehhez hozzászokva – és sok esetben az épületek sem, hiszen nem ilyen időjárásra tervezték őket.

Ennek kapcsán több humoros TikTok is felkerült az alkalmazásba. Itt például vizes hajjal kimentek a hidegbe, aminek hatására azonnal megfagyott a hajuk:

@jesscarpenterwrites

When Texas snows, we don’t know how to act ❄️ #icestorm #texas #texasicestorm #frozenhair #texassnow #texassnowday

♬ original sound - Jess Carpenter

Ezekben a videókban az épületekben okozott károkat láthatjuk:

@sunshineinrain23

Send help! Ha Texas ain't ready for this! #texas #snow #frozenpipes #lostpower #socold #TrulyGlowingSelfieLove

♬ original sound - Sunshineinrain23
@tiedyecrybaby

next time, we will just shut the well off... #ohno #whatdowedonow

♬ original sound - Brianna Rose

És valakinek az autóját sem kímélte a fagyos időjárás:

@dankgeezus

DALLASKA #dallas #texas #texascheck #dallascheck #snow #snowstorm #snowingintexas #foryourpage #fyp #xyzbca

♬ Oh No - Kreepa

Itt pedig egy vállalkozó szellemű személy látható, amint megpróbálkozik a vízen járás tudományával:

@nancybeetennis

Texas my Texas!!! #texas #icy #pool #fun #afv #avfcofficial

♬ original sound - necallan

No de nem csak humoros vagy éppen elképesztő videók keringenek a neten a texasi állapotokról, hanem összeesküvés-elméletek is, miszerint a hó nem valódi, a kormány küldte rá ezt az időjárást az államra. Sorra jelentek meg a platformon a TikTok videók, ahol a havat próbálják felolvasztani, öngyújtóval meggyújtani vagy hajszárítóval melegíteni és hamisnak vélik, mert szerintük egyáltalán nem olvad meg, hanem inkább megég. Van, aki a kezét mártja a hóba és azt mutatja be, hogy nem lett se havas, se nedves a keze vagy éppen porhóba nyúl és az állaga miatt kételkedik a valódiságában.

@yaboydamo91

#fakesnow #texassnow #weird #fyp #fypシ

♬ original sound - Dameon

@cowboyrikter75

GOVERMENT SNOW IF IT WAS TRUMP IN OFFICE IT WOULD SPRING #foryoupage #snow #trump #fyp #govermentsnow

♬ original sound - Rikter

@sarahmojo

Someone said do it with a blow dryer #fyp #snowwontmelt #whatshappening #texasblizzard #centraltexas #conspiracytheories #helpmeunderstand

♬ original sound - Sarah

A gúnyolódók is megjelentek, akit viccet csinálnak az összeesküvés-elméletből:

@thisguynamedroman

Texas snow, is it fake??? #texas #fakesnow #governmentsnow #meltedsnow

♬ original sound - Roman

Persze nem ez az egyetlen elmélet, ami kering a platformon és most pár őrültséget még bemutatunk Nektek.

Ez a srác talált egy videót, ami jól összefoglalja a 2020-as év őrületeit – ám 2015-ben került feltöltésre:

@aarongarnerr

Someone got some explaining to do #fyp #xyzbca #government #conspiracy #2020

♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

A koronavírus megjelenésekor számtalan hasonló hír keringett a neten, például találtak egy könyvet, ami évekkel ezelőtt „megjósolta” hogy 2020-ban megjelenik egy hasonló betegség, mint a koronavírus vagy összehasonlították a dátumokat, amikor a világon nagy járványok pusztítottak és mintát véltek felfedezni benne.

Ugyanígy a vírus kialakulását is sok kérdés övezi és mivel még a tudósok sem tudnak biztos, 100%-os magyarázattal szolgálni, ez nagyszerű táptalaja a találgatásnak, elméletek gyártásának. Egy népszerű magyarázat, hogy szándékosan engedték ki a vírust, ezzel is megakadályozva a következő nagy háború kirobbanását. Mások szerint gazdasági érdekek álltak mögötte. Megint mások úgy gondolják, hogy nem véletlen, hogy Kínából indult ki a betegség és jól járt az ottani gazdaság az online vásárlások miatt, meg amúgyis túlnépesedés van.

És mivel 2020 ilyen különösen szerencsétlen, sokak által utált év volt, egyesek azt gondolják, hogy a tavalyi évben egy másik, párhuzamos univerzumba kerültünk és igazából most vagyunk 2020-ban. Erre szerintük magyarázat, hogy az Apple eszközökön elérhető Sirit megkérdezve, hogy hány nap van még 2021-ig annyit mond, mintha csak jövőre kezdődne. Tehát a Siri valószínűleg hibájára alapozva elindult egy összeesküvés:

@clawcraziness

Was 2020 a different dimension and 2020 is right now...? #conspiracy #2021 #2020 #strange #weird #fyp

♬ original sound - tntcreations100

Te is ismersz összeesküvés-elméleteket?

 

Szólj hozzá

tiktok