2021. máj 17.

Változik a posztok időzítése a Facebook-on - Így csináld!

írta: Sáringer Viktória
Változik a posztok időzítése a Facebook-on - Így csináld!

pexels-vlada-karpovich-4050315.jpgA Facebook folyton változik, néha örülünk ennek, máskor annyira nem szívleljük az újításokat. Már egy ideje megváltozott a platformon, hogy hogyan tudunk bejegyzéseket létrehozni és posztolni, szerkeszteni, időzíteni. A közzétételi eszközök helyébe lépett a Creator Studio és a Business Suite. Több lehetőségünk is van, az egyes oldalaknál különbözhetnek az opciók. Ami állandó és az összes Facebook-oldalról elérhető az a Creator Studio. Most ezen belül fog megváltozni a posztok kezelésének felülete.

creator1.pngA Creator Studio olyan felület, ahol menedzselhetjük Facebook és Instagram oldalainkat. Egy helyen teszi lehetővé az elemzések megtekintését, az időzítést és a beérkező üzenetek, kommentek kezelését. Elérhetjük konkrétan beírva a webcímet, telefonos applikációról vagy saját oldalunkról. A bal oldali menüben fogjuk megtalálni.

Néhány oldal esetében itt, az oldalsó menüben nem találod meg a Creator Studiot, ilyenkor válaszd a Közzétételi eszközök opciót. Ha erre rámentél, utána már az Eszközök között fel fog tűnni a Creator Studio.

creator2.pngA változás

És íme a változás, ami hamarosan bevezetésre kerül, de egyes fiókoknál már át is állt: a Tartalomtár Bejegyzések része megszűnik. Eddig itt tekinthettük meg az összes posztot, a közzétett tartalmakat, az időzített tartalmakat és a piszkozatokat. Mindent, egy helyen. Ez most szétválik és lesz egy Közzététel előtt és Közzétéve fül a Tartalomtárral egy szinten.

A közzététel előtt álló bejegyzések takarják a piszkozatokat és időzített tartalmakat, melyeket itt megnézhetünk, kezelhetünk majd.

creator4.pngAz átláthatóság érdekében válthatunk majd az ütemezett (időzített) bejegyzések és a piszkozatok között. Itt a legfőbb különbség az, hogy az ütemezett posztnál beállítottunk egy konkrét megjelenési időpontot. Ezen bármikor változtathatunk, de van egy dátum, hogy hányadikán, hány óra hány perckor fog közzétételre kerülni. A közzététel automatikus, segít, hogy ne kelljen gép előtt lennünk folyton, hanem előre beidőzíthessük a bejegyzéseket addigra, amikor a legnagyobb sikereket érhetünk el.

creator5.pngA piszkozatnál ezzel szemben nincs megadva közzétételi időpont, ezt még hozzá kell tennünk, hogy ütemezetté váljon és kikerülhessen az oldalra.

Szűrhetjük a posztokat a bejegyzés típusa szerint. Így csak azt fogjuk majd látni a listában, amit kiválasztunk, például csak a videós tartalmakat.

A közzétett tartalmak közé azok a bejegyzések kerülnek, amiket azonnal osztottál meg vagy az időzítés miatt már nyilvánosságra került. Ezeket a bejegyzéseket nem csak a Creator Studioból éred el, hanem oldaladon is fent vannak, ezek már a nagyközönségnek is láthatók. Viszont itt listába szedve jobban átláthatod őket.

Itt is tudunk választani, hogy mit szeretnénk látni: a közzétett posztokat, a lejáró vagy a lejárt bejegyzéseket.

creator9.pngMost megmutatjuk, hogyan tudsz bejegyzést létrehozni a Creator Studio segítségével!

Ehhez válaszd bal felül az Új létrehozása gombot. Ha rákattintottál, akkor több opciót fogsz látni, melyek közül most a bejegyzés létrehozását kell választanunk.

Erre klikkelve a képernyő jobb oldalán fel fog tűnni egy felület. Itt számtalan lehetőséget érhetünk el. Az üres rész felett látható a Bejegyzés létrehozása, Élő vagy Álláshirdetés, amely meghatározza, hogy milyen tartalommal készülünk. A leggyakrabban a bejegyzésre lesz szükségünk, ugyanis itt egy füst alatt készíthetünk képet, képgalériát, linket, videót, diavetítést tartalmazó bejegyzéseket.

creator11.pngElőször is, a Mi jár a fejedben? felirat helyére kerül majd posztunk szövege. Vagyis teljes mondandónkat ide tudjuk beírni – kivéve, ha videós tartalmat társítanánk a szöveghez. De először nézzük meg az egyszerű, képre vagy linkre alapozó tartalmat. Beírjuk szövegünket, bővíthetjük emojikkal, hashtag-ekkel, linkekkel kedvünk szerint. Majd rámegyünk a Fénykép megosztása gombra, amire fel fog ugrani külön ablakban saját fájlkezelőnk. Itt keressük meg a mappát, a tartalmat, amit feltöltenénk, klikkeljünk rá és már töltődik is. Ezután piciben látjuk is a választott képet. Mellette van egy plusz jel, amivel további képeket adhatunk hozzá. Nem muszáj egyesével kiválasztgatni őket, akár egyszerre többet is kijelölhetünk a fájlkezelőben és úgy is feltölthetjük.

A sorrenden módosíthatunk az egér segítségével: kattintsunk az egyik képre a sorban és húzzuk előrébb vagy hátrébb.

creator21g.pngHa linket írunk be, akkor a Facebook automatikusan behúz egy előnézeti képet. Ha már felismerte a linket és ennek kapcsán van egy előnézetünk, akkor a konkrét linket akár törölhetjük is a szövegből, a képre kattintva el fogják tudni érni az emberek. Amennyiben nem megfelelő a behúzott kép, ezt módosíthatjuk vagy akár több képet is hozzáadhatunk.

Ha automatikusan nem ajánlja fel a Facebook további képek hozzáadását, akkor itt egy módszer, amivel elérhetjük, hogy megjelenjen a kis plusz jel, amivel több képet rendelhetünk a linkhez: vidd az egeret a kép fölé és kattints a célhely URL címének módosítása ikonra. Majd válaszd a megerősítés gombot, a címen nem kell változtatnod. Ezután máris adódik lehetőség több kép hozzáadására.

A képek sorrendjét kedvünk szerint módosíthatjuk és az eredetileg behúzott képet ki is vehetjük teljesen, amennyiben nem tetszik. Megosztás után a felhasználók lapozható formában fogják látni a kis képeket és bármelyikre kattintanak, a megadott linkre jutnak. Vagy ha több linket szeretnénk egyszerre közzétenni, akkor az egyes képeknél klikkeljünk a célhely URL címének megváltoztatására, majd ezúttal módosítsuk a címet arra, ahová irányítani szeretnénk az embereket. Ez akár képenként más és más is lehet.

creator15g.pngHa elégedettek vagyunk a bejegyzéssel, akkor a jobb alsó sarokban választhatjuk ki a megosztás idejét. Közzétehetjük a tartalmat most azonnal, beidőzíthetjük egy tetszőleges időpontra vagy elmenthetjük piszkozatként.

Ha az időzítést választjuk, akkor a felugró ablakban be tudjuk állítani a dátumot és a percre pontos időpontot, mikor jelenjen meg a poszt. Ezután klikkeljünk az időzítés gombra és meg is vagyunk.

Ha videót osztanánk meg, akkor ne kezdjük el beírni szövegünket, hanem a Bejegyzés létrehozása gomb után egyből menjünk a Videó opcióra. Ez eljuttat a fájlkezelőbe, ahol kiválaszthatjuk a feltölteni kívánt videós tartalmat. Kattintsunk rá és máris a Videó kezelőfelületét láthatjuk. Itt megadhatunk címet és leírást is. A leírás lesz posztunk szövege, itt is nyugodtan használhatunk emojikat, hashtag-eket, linkeket. creator12.pngA címkék megadása a kereséseknél segíthetnek az embereknek rálelni videódra, de ennek megadása nem kötelező a címmel és a leírással szemben. Amint feltöltődött, le is játszhatjuk itt videónkat, amennyiben még egyszer ránéznénk.

Mindenképp állítsunk be egy bélyegképet videónkhoz, ugyanis ez fog megjelenni kezdőképnek az embereknek. Tartózkodjunk a bemosódott, nehezen látható képkockáktól, inkább egy érdekes, jó minőségű képet válasszunk. Automatikusan is ad pár lehetőséget a Facebook, de feltölthetünk saját képet vagy mi magunk is kivághatjuk a megfelelőt a videóból. Ezt választva egy ablakban megjelenik a videó összes képkockája, melyek közül bármelyiket választhatjuk.

Ezután még a közzétételi lehetőségekkel kell foglalkoznunk: közzétehetjük most azonnal videónkat, premiert állíthatunk be vagy időzíthetjük is. Premiernél kikerül egy információ Facebook-oldalunkra, hogy melyik nap és hány óra hány perckor lesz látható a videó oldalunkon, ezzel is fokozva a várakozást. Ilyenkor a hozzá írt szöveget már előre olvashatják az emberek. Időzítésnél megadott dátumon jelenik meg a videó, csak úgy, mint bármely más poszttípus.

dfsd.png

Ha további segítségre van szükséged, akár 365 napon keresztül is tudunk támogatni közösségi média felületeid maximális kihasználásában. Ha elakadnál a posztok írásában, akkor is csatlakozz Mentorprogramunkhoz! Ha kihelyeznéd a kommunikációt, hirdetéskezelést, akkor is keress minket bizalommal!

Szólj hozzá

kép videó link változás újdonság tippek újítás képgaléria praktikák közösségi média időzítés ütemezés posztolás így csináld Creator Studio poszt időzítés behúzott link linkek megosztása Business Suite tartalomtár bejegyzés létrehozása ütemezett posztok