2021. máj 18.

7 tipp Facebook-posztíráshoz

írta: Sáringer Viktória
7 tipp Facebook-posztíráshoz

startup-594090_1280.jpgKitalálni, hogy mit osszunk meg a Facebook-on sokszor egyáltalán nem egyszerű. Ráadásul az üzenet mellett arra sem árt figyelnünk, hogy mi az, ami jól teljesít a felületen. Van néhány alapvető tudnivaló, ami hozzásegíthet, hogy eredményesebben tudd folytatni közösségi média kommunikációdat.

Fontos előre leszögezni, hogy a Facebook-on nem igaz, hogy egy univerzális tanács hasznos mindenkinek. Ami az egyik oldalnak remekül működik, a másik esetében kudarcba fulladhat. Ahány cég, annyi célközönség és már csak a különböző korosztályoknak is más-más elvárásai vannak, nem is beszélve a részletesebb demográfiai adatokról. Így az elsődleges az, hogy megismerd célközönségedet és kommunikációd az ő igényeiknek megfelelően formáld.

Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy egy tipp beválik-e közönségednél, tesztelj! Vegyesen ossz meg posztokat és figyeld az eredményeket!

1. Kérdések

Az első tipp, ami szinte minden oldalnál beválik, az a kérdések feltétele. Szerkeszd meg úgy posztodat, hogy a végére egy kérdést teszel vagy legyen akár az egész bejegyzés lényege egy játékos megközelítés, egy kérdés válaszlehetőségekkel. A nyitott kérdések nem mindig válnak be, nehezebb rávenni az embereket arra, hogy saját véleményt, részletes tapasztalatokat megosszanak egy-egy bejegyzés alatt. Azonban, ha megadsz válaszlehetőségeket, akkor könnyebben érhetsz el aktivitást. Például adj meg betűvel ellátott válaszopciókat A-D-ig és így a felhasználóknak csak 1-1 betűjelet kell leírniuk hozzászólásban vagy rendezz szavazást reakciógombokkal!

2. Légy rövid!

Az emberek rengeteg oldalt, influencert követnek és persze ismerőseik, családtagjaik közösségi profiljait is nézik. A telített piac, a kevés idő, a rövid figyelem miatt a tömör, lényegretörő megfogalmazások jól teljesítenek. Persze ez nem igaz minden célközönségre, de sok esetben van így, hogy az emberek a rövidebb szövegeket preferálják, melyekre nem kell sok időt szánni.

3. Egyértelmű CTA

A Call-To-Action, vagyis a cselekvésre ösztönzés minden posztban megállja a helyét. És az embereknek meg kell mondani pontosan, mit vársz tőlük, mit tegyenek. Ne finoman utalj, célozgass, hanem tisztán és érthetően fejezd ki, mit szeretnél. Például kérd őket, hogy ha egyetértenek írásoddal, nyomjanak a kedvelés gombra, vagy ha már vásároltak tőled, akkor küldjenek kommentben egy emojit - ezek mind növelik az aktivitást. A weboldalra irányításnál ahelyett, hogy csak beteszed a linket a poszt végére, írd ki nyugodtan, hogy nézzék meg az akciós termékeket, válasszanak egy új cipőt…like-1748813_1280.jpg

4. Értékes információk

Ha konverziót vársz, akkor cserébe értéket kell adnod. Amennyiben például a célod, hogy az emberek átkattintsanak webshopodba, adj okot erre! Miért kéne megnézniük kínálatodat? Miért érdemes pont most, pont itt körülnézni?

Az is jó módszer, ha nem minden infót osztasz meg a bejegyzésben, a további részletekért a weboldaladra kell kattintani, így az érdeklődők biztosan átklikkelnek majd.

5. Ne maradjon le a link!

Ha arra kéred az embereket Call-To-Action segítségével, hogy tegyenek valamit, akkor biztosítsd ehhez a megfelelő linket is. Legyen ez a weboldalad kezdőoldala, egy adott szekciója, egy másik közösségi profilod, egy applikáció…

Legyen direkt a link, tehát ha éppen kabátokat értékesítenél, akkor ne a kezdőlapra kerüljön a felhasználó a linkre kattintva, hanem rögtön a kabátok közül tudjon válogatni. Azért fog a linkre kattintani, mert az a konkrét termék, termékkategória, blogcikk, fotó, tudnivaló keltette fel a figyelmét. Ma már senki sem fog keresgetni, ha nem a megfelelő helyre irányít a link, simán kilépnek majd.

6. Légy pozitív!

Az emberek szívesen reagálnak a pozitív dolgokra és ezek azok, amik a legtöbb megosztást el tudják érni. Ha megosztásokra pályázol, akkor valami különösen jó hírrel, inspirálóval vagy humorossal kell előállnod.tim-bennett-owvrb-m3gwe-unsplash_1.jpgFőleg a jelenlegi koronavírus helyzetben fér rá az emberekre egy kis pozitivitás, néhány motiváló történet, ami segít elfelejteni a mindennapok gondjait. Sokan nem szívesen követik a közösségi felületeken a híreket sem, mert túl soknak érzik a rájuk zúduló negativitást – amennyiben tőled is ezt kapják, lehet, hogy inkább kikövetnek.

7. Képek

Szinte minden esetben tanácsos bejegyzésedhez egy képet, képgalériát, kollázst, diavetítést, videót vagy behúzott linket kapcsolni! Kivételek természetesen lehetnek, például rendkívül érzékeny témájú bejegyzések. Összességében elmondható, hogy a plusz tartalommal ellátott posztok jobban teljesítenek – az emberek szeme hamarabb megakad egy képen vagy videón, mint egy szöveges bejegyzésen. Már csak a fotó miatt is bezsebelhetsz egy kattintást, kedvelést vagy kommentet, ami aktivitást jelent. Az aktivitásnak hála pedig még többször kerülhet ki posztod a Hírfolyamba, így mindenképp jó, ha képi tartalommal látod el posztjaidat.

Ha konkrét posztötletekre vágysz, válaszd E-book-unkat! Gyakorlatban is kipróbált, letesztelt tartalmainkat és megoldásainkat kaphatod meg posztterv formájában minden hónapban. 

Forrás: https://www.postplanner.com/7-no-brainer-tips-to-write-awesome-facebook-post/

Szólj hozzá

marketing poszt tartalom szövegírás tipp tippek közösségi média posztírás cta call to action marketing szövegírás tartalommarketing posztötlet