2021. jún 09.

Tippek közösségi média videóidhoz

írta: Sáringer Viktória
Tippek közösségi média videóidhoz

sam-mcghee-4siwramtfak-unsplash.jpgA közösségi médiában a videós tartalom már kihagyhatatlan eszköze annak, hogy növeld közösségedet és megoszd márkád történetét. Mivel a felületeken egyre több videós eszköz jelenik meg, így eljött az ideje, hogy Te is belevágj a jó minőségű videók készítésébe!

Már szinte mindegy, melyik felületen vagy a leginkább aktív, legyen szó a Facebookról, Instagramról, Twitterről, LinkedInről, Pinteretről vagy TikTokról, a videós tartalom nagy részét teszi ki a felhasználói élménynek. Hogy miért? Mert a videós tartalmak általában jobban megragadják a figyelmet, mint egy statikus fotó. És a legtöbb esetben minél tovább nézik videódat, annál nagyobb eséllyel fogja az algoritmus felkapni tartalmadat és így még több embert érhetsz el. Az Instagramon például a videók nagyobb elérést váltanak ki, mint bármely másik tartalomtípus. A videót is tartalmazó Tweetek pedig 10-szer több aktivitást váltanak ki a Twitteren.

A közösségi médiában 4 videós tartalomtípust különböztetünk meg:

  • Történetek, sztorik: Rövid videós tartalmak, amik 24 órán belül eltűnnek. Elérhető ez a funkció a Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, LinkedIn és Snapchat felületén.
  • Rövid videós tartalmak: a rövid videók kiemelten népszerűek a TikTokon és az Instagram Reelsen. Ezek hossza általában 5 másodperctől 1 percig terjed és automatikusan újrajátszódik, amint végetért.
  • Hosszú videós tartalmak: Ezeket a videókat az Instagram IGTV funkcióján, YouTube-on, Facebookon vagy LinkedInen keresztül oszthatjuk meg. 1 percnél hosszabbak, akár az órás, több órás hosszig is terjedhetnek.
  • Élő adások: Ebbe a kategóriában a szerkesztés nélküli, élőben közvetített tartalmak tartoznak.

joey-huang-jg3ntqilepo-unsplash.jpgHa beépíted a videós tartalmakat a közösségi média stratégiádba, akkor mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki közönségeddel. Lehet, hogy elsőre sok munkának tűnik a videók készítése, de nem minden esetben szükséges hatalmas költségkeret a sikerek eléréséhez.

Az egyik legjobb eszköz, ami segítségünkre lehet nagy valószínűséggel épp a közelünkben van: ez pedig nem más, mint okostelefonunk. A videó felvevésétől kezdve a szerkesztési utómunkálatokon át a megosztásig mindent megtehetünk a segítségével és sokszor még fizetős alkalmazásokra sincs szükségünk.

Hoztunk néhány tippet a közösségi média videók gyártásához!

1. Ügyelj a minőségre!

Egyre népszerűbbek a videós tartalmak a közösségi médiában és ez azt is jelenti, hogy a felhasználók és a platformok is magas minőségű tartalmakat várnak el. Az Instagram nemrég közzétette, hogy a Reels algoritmusa a homályos, gyenge minőségű videókat háttérbe fogja szorítani.

A jó hír viszont az, hogy a jó minőséghez is megfelelő lehet mobiltelefonod kamerája.

Néhány tanács a videókészítéshez:

  • Világítás: Legyen megfelelő fény, hiszen így jól látható, szép felvételeket készíthetsz. Érdemes egy jól megvilágított helyen videózni: egy ablak mellett, vagy amennyiben nem szeretnél a napsütéshez és a napszakhoz alkalmazkodni, szerezz be egy mesterséges fényforrást.
  • Audió: Egy csendes szobában vedd fel a videót, ahol megfelelő az akusztika. Egy üres helységben nagy lehet a visszhang, az út felőli szobákban pedig beszűrődhet a forgalom zaja. Így amennyiben van lehetőséged, keresd az arany középutat és keress egy csendes, mégis jó hangzású helyet.
  • Stabilitás: Használj egy tartót, vagy akár halmozd egymásra a könyveket és támaszd neki ennek telefonod. Így stabil felvételt készíthetsz, ahol nem mozog zavaróan a kép. Ha kezünkkel fogjuk a telefont, akaratlanul is picit rázkódni fog a kép, amin utána az utómunkák során javítanunk kell majd.
  • Okostelefon: fontos egy olyan okostelefon, aminek jó minőségű a kamerája. A kamerák letörölgetéséről se feledkezz meg felvétel előtt, mert nincs is bosszantóbb, mintha a videó végén veszed észre, hogy picit homályos kép vagy egy porszem pont látszik a kamerán.

2. Kezdj erősen!

Az első néhány másodperc meghatározó: ha nem ragadod meg a felhasználók figyelmét, már tovább is görgetnek. A legjobb módja, hogy felkeltsd az érdeklődést, ha a tartalom legelejére rögtön egy nagyon izgalmas dolgot teszel, ami ráveszi a felhasználót, hogy nézze végig. Legyen ez a kíváncsiságot felkeltő dolog, érdekesség, meghökkentő dolog – attól függ, milyen célközönséged, mi az, ami leköti, érdekli őket, ami miatt megnéznének egy videót.

Itt például a tartalomgyártó már a videó első pár másodpercében a nézői problémáit emeli ki:

3. Legyen jól átlátható és érthető a tartalom!

A videódnak legyen meg egyértelműen az eleje, bevezető része, a közepe és a zárása. Ha egyből a közepébe vágunk a dolgoknak, nem biztos, hogy érteni fogják a felhasználók, hogy mi is történik, míg az sem jó taktika, ha hirtelen, mintha csak elvágták volna, véget ér a videó mindenféle lezárás, egyértelmű befejezés nélkül.

@nstitched

almost 3 years! from hand embroidery to machine embroidered clothes� #fyp #tipsandtricks #ontariolockdown #smallbiz

♬ Till Forever Falls Apart - Ashe & FINNEAS

Ha a követőid könnyedén tudják követni a videót, nagyobb valószínűséggel kapcsolódnak be a kommunikációba valamilyen módon, legyen szó kedvelésről, kommentelésről vagy megosztásról.

4. Mutasd meg magad!

Az emberek szeretik az olyan tartalmakat, amik nem csak névtelenül, anonim módon jelennek meg, hanem egy arc, személy is társul hozzájuk. Ha bevállalod, hogy arcod is megmutatod, nagy sikereket érhetsz el!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

GOLDE (@golde) által megosztott bejegyzés

Ha pedig elkészült remek tartalmad, amiben Te is megjelensz, ne korlátozd a megjelenését csupán egyetlen felületre! Ha mondjuk a Reelsre készül a videó, tedd közzé a TikTokon is! A formátumtól függ, melyik platformok között tud egy videós tartalom jól átjárni. Mert míg az álló videós formátum annyira nem jó a Facebookra vagy a YouTubera, a TikTok és Instagram esetében remekül működik.

Forrás: https://later.com/blog/social-media-video/

Szólj hozzá

ötletek videók tippek tanácsok közösségi média posztok videós tartalmak videókészítés Facebook Instagram TikTok Reels Instagram Reels TikTok videók