2021. júl 19.

Írsz? Akkor Neked hasznos lesz a Fb Bulletin!

írta: Sáringer Viktória
Írsz? Akkor Neked hasznos lesz a Fb Bulletin!

kaitlyn-baker-vzjdyl5jvxy-unsplash.jpgAz elmúlt években a független írok, tartalomgyártók száma megnőtt. A Facebook ezt felismerve hozza létre legújabb platformját, ami a Bulletin nevet kapta. Ez egy olyan felület, ami alkalmas írások megosztására és támogatja az alkotókat. És bizony nem csak egyféle tartalom áll központban, a szövegek mellett a hanganyagok (podcast, Live Audio Rooms) is helyet kapnak,

A Facebook a felület létrehozásához szakértőket vont be, hogy az adott terület számára a legjobban alkalmazható platformot tudjanak megalkotni. A bevont szakértők között vannak olyan feltörekvő írók, akik keresik és folyamatosan építik a közönségüket és olyanok is, akiknek már hosszú évek óta nevük van a szakmában és jelentős követőbázissal is rendelkeznek.

A Bulletin tartalmaz eszközöket a tartalom létrehozásához, a bevételszerzéshez és a közönség növeléséhez is. A felület lehetővé teszi, hogy az alkotók létrehozhassák saját publikációikat és hosszabb lélegzetvételű cikkeket írjanak. A tartalomgyártóknak egy önálló webhelye lesz a saját márkaneve alatt és személyre lehet szabni a publikáció nevét, a logót, a színpalettát… Beilleszthetők multimédiás elemek és egyéb formázási lehetőségek is adottak.

cd21_406_nrp_introducingbulletin_dorie_inline.jpg

A cél, hogy fenntartható üzleti modellek, saját, független vállalkozások jöhessenek létre a platformon az alkotók saját feltételei szerint. Az előfizetéshez a Facebook Pay kerül alkalmazásra, amin keresztül bankkártyás, hitelkártyás és PayPal-on keresztüli fizetés is megvalósulhat. Az alkotók többféle előfizetésen alapuló szolgáltatást kínálhatnak: tartalom, hozzászólási lehetőség, Facebook-csoport. Ezek csak azoknak lesznek elérhetők, akik előfizetnek oldalunkra. Kicsit hasonlíthatjuk az előfizetéses rendszert a Patreonhoz, ahol a tartalomgyártók előfizetési rendszereket alkothatnak, amiben adott összegért adott típusú és mennyiségű tartalmat ajánlanak. A Patreonon előfizetési szintek is lehetnek, vagyis különböző csomagok közül választhatunk annak fényében, hogy milyenek anyagi lehetőségeink és milyen tartalmakra vagyunk kíváncsiak. 

A Bulletinen az elemzési eszköz segíti, hogy fejlődni lehessen a platformon. A statisztikák, adatok mindig közelebb visznek minket, hogy megértsük közönségünket és ezáltal növelni tudjuk rajongóbázisunkat, így jó, hogy itt is kínál opciót a Facebook, hogy kicsit jobban beleáshassuk magunkat az elemzésekbe.

A Facebook egy több éves licencszerződést kínál az érdeklődőknek, vagyis egy több éves együttműködés veheti kezdetét.

Na és az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan érhetjük el az embereket? A tartalmak megjelenhetnek a Facebook hírei között és egyéb felfedezésre alkalmas felületeken is.

Hogy kapcsolatot tudjunk tartani közönségünkkel és építeni tudjuk a közösséget, a Facebook már ismert eszközei állnak rendelkezésre: csoportot hozhatunk létre, élő adásokat tarthatunk, létrehozhatunk egy oldalt, szobák segítségével kommunikálhatunk.

Forrás: https://about.fb.com/news/2021/06/introducing-bulletin-a-platform-for-independent-writers/

Szólj hozzá

podcast újdonság szövegek írók alkotók hanganyagok új felület Bulletin tartalomgyártók Facebook Bulletin