2022. aug 23.

4 tipp a hatékony közösségi média tartalmak létrehozásához kisvállalkozások számára

írta: K.Klarissza
4 tipp a hatékony közösségi média tartalmak létrehozásához kisvállalkozások számára

cover01.jpgNapjainkban az erős közösségi média jelenlét kulcsfontosságú a megbízható márka felépítéséhez, a tömegből való kitűnéshez és a potenciális ügyfelek elnyeréséhez egyaránt. 

A fogyasztók 43%-a mindig az interneten keres meg egy vállalkozást, mielőtt azt először felkeresné. Ez óriási szám! És bár minden vállalat profitálhat a közösségi médiában való részvételből, ez különösen fontos a kisvállalkozások számára, amelyek általában nem rendelkeznek azzal az előnnyel, miszerint márkájuk világszerte ismert.

Az erős közösségi média jelenlét azonban következetes tartalomkészítést igényel, ami sok időt vehet igénybe. Ha Neked is egy kisebb vállalkozásod van, akkor ne is töprengj azon, hogy hogyan tudnál versenyezni olyan cégekkel, amelyek egész marketinges csapattal rendelkeznek! Soha nem lesznek ugyanis egyenlőek a versenyfeltételek, ugyanakkor a kisvállalkozások lényege pont az egyediségükben rejlik, aminek következtében ki tudnak tűnnek a közösségi médiában, anélkül, hogy hatalmas összegeket kellene költeniük hirdetésekre vagy egy egész marketinges csapatra.

Na de mégis hogyan?

1. Tanulj ügyfeleidtől és az adatokból

Jó kiindulópont, ha odafigyelsz arra, hogy a potenciális ügyfeleid miről beszélnek. Mik a fájdalompontjaik? Milyen kérdéseik vannak a termékeiddel/szolgáltatásaiddal kapcsolatban? Hogyan vélekednek bizonyos témákról? Ez mind jó anyag olyan tartalmi ötletekhez, mint például a gyors kérdések és válaszok az Instagramon, vagy a részletesebb oktatási tartalom a Facebookon vagy a LinkedIn-en.

Hogyan lássunk bele célközönségünk fejébe?

Egyszerűen kérdezd meg őket! A legtöbb közösségi média oldal remek lehetőségeket kínál kérdések feltevésére vagy szavazások indítására. Bátran küldj ki egy kérdőívet az e-mail listádra feliratkozóknak is, lehet valaki azt hamarabb olvassa! Ebben az esetben lényeges, hogy a kérdések érthetőek, tömörek legyenek és maga a kitöltés se vegyen igénybe sok időt!

Fontos emellett, hogy a korábbi bejegyzéseinket is legalább havi szinten figyelemmel kísérjük! Ebből láthatjuk, mely bejegyzések teljesítettek jobban és melyek kevésbé.

Miután összegyűjtötted ezeket az információkat, érdemes egy kis időt szánni az eredmények áttekintésére. Mi a közös a legjobban teljesítő tartalmakban? A közönséged a videókat, fotókat, vagy a mémeket részesíti előnyben? Népszerűbbek az inspiráló, motiváló bejegyzések vagy inkább azok, amelyek a termékeidet mutatják be? Miután összegyűjtötted a válaszokat, már sokkal könnyebb lesz megírnod a következő bejegyzésedet! 

2. Használd fel az aktualitásokat!

Számos okból fontos tudni, hogy mi történik az iparágadban, ez nem utolsó sorban végtelen tartalmi inspirációt is nyújthat számodra!

Érdemes egy listát készíteni, azokkal a szakértőkkel és szakmai oldalakkal, melyeket követsz és ha tanácstalan vagy a tartalmi ötletek iránt, görgesd végig ezeket az oldalakat és nézd meg, ők miről beszélnek/posztolnak!

3. Jöhetnek a kulisszatitkok!

A vásárlók szeretnek többet megtudni egy vállalkozás működéséről és a márka mögött álló emberekről. Ez humanizálja az üzletet és egyben elég hatékony marketingeszköz is. Ráadásul, ha megmutatod, hogyan fejleszted termékeidet vagy vállalatodat, hosszú távon sok értéket adhatsz cégedhez. 

A videók, a Story, vagy a Reels nagyszerű módja a kulisszák mögötti tartalmak megmutatására és nem igényelnek túl sok energiabefektetést sem ahhoz, hogy felkeltsék valaki figyelmét. Létrehozása is egyszerű, a téma pedig kifogyhatatlan ezen a területen.

Néhány példa, ha hirtelen mégsem jutna eszedbe semmi:

  • Egy tulajdonos vagy munkatárs életének napja
  • A termék gyártási folyamatának lépései
  • Munkaterület körbejárása
  • Egy elégedett vásárló véleménye/tapasztalata a termékedről

4. Ossz meg másoktól tartalmakat!

Természetesen nagyszerű dolog folyamatosan egyedi ötletekkel előállni, de néha kiegészítheted ezeket a tartalmakat az interneten látott dolgokkal. Az iparági trendekről szóló cikkek, a márkához kapcsolódó inspiráló képek, vagy akár releváns mémek megosztása sokkal kevésbé időigényes folyamat és ha valóban érdekes, vicces, jó eléréseket fog generálni.

Kisvállalkozásként egy szilárd közösségimédia-terv összeállítása elsöprőnek tűnhet, de ne akarj rögtön egy egész éves tervet összeállítani! Kezdetben az is nagy lépés, ha legalább hetente egyszer szánsz egy kis időt arra, amikor a közösségi oldalaid tartalmaira összpontosítasz, elsőként választasz egyet vagy kettőt a fenti tippek közül, majd onnantól folytatod az építkezést. Meglátod, az eredmények magukért beszélnek és folytatásra ösztönöznek majd!

Forrás:

https://buffer.com/resources/generating-social-media-content-small-business/

Szólj hozzá

trendek adatok tippek tanácsok célközönség marketing terv marketing stratégia elemzések aktualitások kulisszatitkok kisvállalkozóknak közösségi média marketing közösségi média stratégia kis költségvetés közösségi média terv