2022. okt 11.

Egyre népszerűbb az "Anti-Instagram" – Ismerd meg a BeRealt!

írta: Sáringer Viktória
Egyre népszerűbb az "Anti-Instagram" – Ismerd meg a BeRealt!

gejbqyfejzv3drgm8ezcek-1200-80.jpgA BeReal egy fotók megosztására való alkalmazás, ami nagyban eltér az eddig ismert és népszerű, hasonló platformoktól. Gondoljunk csak például az Instagramra, Snapchatre – tele filterekkel, a tökéletesség látszatával, szerkesztett tartalmakkal, ahol ezer fotó közül választjuk ki a legjobbat, legelőnyösebbet. Sokszor a tartalmak nem is a valóságot tükrözik, csak egy látszatot. Ez súlyos önértékelési problémákhoz, vagy akár depresszióhoz is vezethet a felhasználóknál.

Talán ez is az oka, hogy annyira népszerű a Z generáció körében  a BeReal, mert ez egészen mást helyez fókuszba. Itt a névből is következtethetünk, hogy a valóságra, a valódi énünkre kíváncsi az app és a többi felhasználó is. Nincsenek beállított képek, filterek, szerkesztett fotók. Csak a nyers valóság.

Mit érdemes tudni a BeReal-ről?

A BeReal 2020-ban debütált, de idén nagyot ugrott a népszerűsége. A Social Media Today szerint az alkalmazás letöltési száma 315%-kal nőtt az év eleje óta, így a negyedik helyen áll a legtöbbet letöltött közösségi média alkalmazások listáján, az Instagram, a Snapchat és a Pinterest mögött.

Az alkalmazás App Store-ban található leírása szerint a BeReal arra ösztönzi az embereket, hogy mutassák meg barátaiknak, kik is ők valójában azáltal, hogy eltávolítják a szűrőket, filtereket és a fotók túlgondolásának vagy szerkesztésének lehetősége nélküli valóságot reprezentálják.

Hogyan használjuk a BeReal-t?

A BeReal lehetővé teszi, hogy fényképeket ossz meg magadról, életedről, de van egy csavar. Mindenkinek akkor kell posztolnia, ha az app kéri. Az alkalmazás a nap folyamán véletlenszerűen értesíti a felhasználókat, hogy itt az ideje, hogy megosszanak valamit. Ha megnyitod az alkalmazást, a kétperces időzítő elindul, így korlátozott idő áll rendelkezésre, hogy lefotózd, éppen mit csinálsz.

Az alkalmazás az elülső és a hátsó kamerával is készít egy képet, így mások láthatják, hogy nézel ki és hol vagy. Minden nap jön az értesítés, így naponta kézbe kell venni a telefont és aktívan részt venni a fotómegosztásban, legyünk éppen akárhol. Ha kifutunk az időből és késve tesszük ki a fotókat, azt az app jelzi, amit mások is láthatnak.

Ha nagyon nem tetszik a tartalom, napi egyszer törölhetünk egy bejegyzést, ám ez pont a dolog lényegét veszi el.

Miért JÓ a BeReal?

A rövid fotómegosztási időkeretnek van jó oldala, hiszen így mindenképp a kendőzetlen valóságot mutatjuk, mert két perc alatt nincs idő sminkelni, megfésülködni, átöltözni, rendet rakni a szobába és így tovább. Segíthet elfogadni önmagunkat, ha megszokjuk a látványt, hogyan is mutatunk filterek és szerkesztések, beállítások nélkül a fotókon. Ha követjük barátainkat, ismerőseinket, akkor róluk is hasonló fotókat fogunk látni, senki sem tökéletes – ahogy a valóságban sem. Ez a túlidealizált Instagram ellentéte.

Az app rávesz, hogy ne vacakolj sokat a kép elkészítésével, mégis megoszthasd barátaiddal, mi van veled. Ez segíthet a képernyőidőt csökkenteni.

Az alkalmazás a napi emlékek szép fotóalbumaként is szolgál, amire visszatekinthetsz.

Mi a BAJ a BeReal-el?

A két perces időkorlátnak a hátránya, hogy a kapkodás miatt sokszor elmosódott, rossz minőségű lehet a fotó, emellett mintegy stresszfaktor is, hogy vajon mikor jelez a telefon, illetve hogy nehogy kifussunk az időkeretből.

Elsőre az is bosszantó lehet, hogy minden egyes nap posztolni „kell”, minden egyes nap foglalkozni kell az alkalmazással. Ez egy picit ellentmondásos az alkalmazás előnyeinél felsorolt csökkenő képernyőidővel, de ha belegondolsz, mennyi időbe telik egy képhez megfelelő beállást keresni, több fotót lőni, majd kiválogatni, szerkeszteni, filterrel ellátni, majd közzétenni, akkor bizony hiába minden napos elfoglaltság ez, mégis gyorsabb, mint egy Insta poszt.

Kapcsolatok a BeReal-en

Természetesen itt is követhetünk másokat és reagálhatunk is a tartalmaikra. Készíthetünk egy szelfit az arcunkról, amivel kifejezzük a véleményünket a másik fotójáról. Így a felhasználók arca válik a hangulatjellé a platformon.

Utólagosan leírást is meg lehet adni a képek alá, ami kontextust ad a megosztott tartalomhoz. Minden egyes bejegyzés alatt található egy megjegyzések szekció is, ahol a barátok hozzászólhatnak.

Vajon hosszútávú lesz a BeReal sikere?

Egyelőre szárnyal az alkalmazás és nem egyszerű megjósolni, meddig marad a toplistákon. Viszont azt meg kell említeni, hogy habár a platform mögött rejlő ötlet nagyon jó és napjainkban aktuális és szükséges is egy ilyen felület jelenléte, mégis könnyen másolható a koncepció.

És, bizony láttunk már olyan, hogy egy felület népszerű és egyedi lehetőségét a többi platform is bevezeti – gondoljunk csak a Snapchat 24 óráig látható történeteire, amik már az Instagram, Facebook és a YouTube szerves részét is alkotják, vagy a TikTok által népszerűsített, álló helyzetű, rövid idejű videókra, amiket viszontláthatunk az Instagram Reels vagy a YouTube Shorts formájában.

Hogy meddig kell várni arra, hogy valaki lecsapjon a BeReal koncepciójára is? Már itt is van, hiszen szeptember közepén bejelentették a TikTok Now-t, ami a spontán kapcsolatokat támogatja majd, egyszerre használja a telefonok első és hátsó kameráját. Ismerősen hangzik?

Már az Instagram is jelezte, hogy valami hasonlón dolgozik, ami az IG Candid Challanges névre hallgat majd. A Snapchat pedig már be is vezette a képkamerás üzemmódot, amikoris egyszerre tudsz fényképezni mindkét irányba.

Az még a jövő rejtélye, hogy a kisebb és friss és platform fent tud-e maradni, ha a már sokaknak alapvetően is meglévő nagyobb alkalmazások is átveszik az ötletet.

ujgen.pngÉrdekesnek találtad cikkünket? Az utóbbi években sok új platform jelent meg, melyek erőteljesen formálják a közösségi média jelenét és jövőjét, ezzel együtt az online marketing fontos tényezői is lehetnek. Ha szeretnél Te is jól informált lenni a legújabb platformokkal és alkalmazásokkal kapcsolatban, válaszd legújabb könyvünket!

Forrás: https://www.insider.com/what-is-bereal-app-how-does-it-work-2022-4 

https://www.socialmediatoday.com/news/bereal-rises-to-10-million-daily-active-users/630449/

https://apps.apple.com/us/app/bereal-your-friends-for-real/id1459645446

https://www.entrepreneur.com/business-news/what-is-bereal-the-app-is-being-copied-by-tiktok-instagram/436070

https://www.washingtonpost.com/technology/2022/09/17/bereal-copy-tiktok-instagram-snapchat

Szólj hozzá

újdonság alkalmazás közösségi média applikáció bereal hogyan használd újgenerációs felületek filterek nélkül