2023. okt 17.

Felrobbant a net az AI Yearbook trendtől!

írta: Kocsis Szandi
Felrobbant a net az AI Yearbook trendtől!

yearbook.jpgSzó szerint felrobbant a Tiktok és az Instagram az új őrülettől, az AI yearbook trendtől. Számos magyar és külföldi híresség, influencer is megosztotta saját oldalán a trend alapján elkészített fotóit.

Magyarországon annyira még nem divat az évkönyvek minden évben való elkészítése, de Amerikában ez már egy évek óta bevett szokás. Biztosak vagyunk benne, hogy te is számtalan olyan filmet, sorozatot láttál már, amelyben a diákok éppen profi fotós segítségével az iskolában képeket készítenek, amelyek végül majd az iskolai évkönyvben kapnak helyet.

Általában az ilyen filmek esetében ez a fotózás mindig nagy stresszel jár, főleg a lányok számára, akik a lehető legjobb formájukat szeretnék nyújtani, hiszen ezen képeket az egész iskola látni fogja és persze ki ne ismerné azt az érzést, hogy mindig ilyen szituációkban történik valami gond. Legtöbbször Murphy törvénye alapján biztosan rosszul fog sikerül a képek nagy százaléka, vagy csupán csak a képen szereplő emberek nem lesznek elégedettek vele.

De mit lehet ez ellen tenni?

A napokban óriási népszerűségnek örvendő AI yearbook trenddel akár ezt a stresszforrást ki is lehet küszöbölni.

A trend lényege, hogy már egy előre kész sablonba bele lehet helyezni a saját arcodat. Konkrétan csak a képzeleted szabhat határt abban, hogy milyen szerepben jeleníted meg magad. Lehetsz akár élsportoló, szurkoló lány, bálkirálynő, lehetsz a legmenőbb csaj vagy srác a suliban, vagy az okostojás.

@saracrumbleleg like whatttttt 😭😭???? wish my real yearbook pics looked like that. #fy #yearbookchallenge #yearbooktrend #yearbook ♬ original sound - Dose of RX | A dose of life ✨️ - RX | A dose of life ✨️

Vajon a jövőben így fognak készülni az évkönyvek?

Ezt nem lehet megjósolni előre, de esélyt mindenféleképpen látunk rá. Ugyanis gondoljunk csak bele, hogy egy évkönyv elkészítéséhez mennyi anyagi és nem anyagi erőforrásra van szükség. Fel kell bérelnünk egy profi fotóst, biztosítanunk kell egy stúdiót vagy termet, ahol a képek elkészülhetnek, meg kell szerveznünk egy időbeosztást, hogy mikor kit kapnak majd lencsevégre. Óriási nagy szervezéssel és rengeteg pénzzel jár egy ilyen project elkészítése. Képzeld csak el, hogy egy komplett évkönyv fotóinak megszerkesztése annyiból állna, hogy minden diák beküld egy önmagáról készült fotót és egy applikáció segítségével beillesztik mögé a megfelelő hátteret és a személyiségéhez legjobban illő sablonba pedig elhelyezik arcképét.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Angyal Adrienn (@angyal.ada) által megosztott bejegyzés

Számos alkalmazás elérhető már akár mobiltelefonunk áruházában is, igaz nem ingyenesek, de még így is sokkal kedvezőbb az áruk, mintha a konkrét fotózást folytatnánk le. Az applikációk árai körülbelül 10 dollár körül mozognak, ami igazán kedvező ajánlat lehet. 

@skibanoemi 90-es évek Nono?😏 #CapCut #iayearbook #90skids #aiyearbooktrend #fyp ♬ eredeti hang - skiba.noemi

Ezt a hack-et akár tablófotózáshoz is lehetne alkalmazni hazánkban, de valószínűleg erre még pár évet várnunk kell.

Te bevállalnád, hogy mesterséges intelligencia készítse el a tabló vagy évkönyv fotódat?

Szólj hozzá

fotó kép képszerkesztés ai mi trend évkönyv applikáció automatizáció yearbook mesterséges intellingencia ai trend