2024. júl 15.

Így varázsolj szövegből képet az AI segítségével!

írta: Páczkán Zsófia
Így varázsolj szövegből képet az AI segítségével!

canva_nyitokep_2.pngAz AI egyre több téren kerül a figyelem középpontjába, így a tartalomgyártás, a marketing szempontjából sem hanyagolhatjuk el a fejlődését. Számos oldal, applikáció létezik, amely az AI segítségével generál jobbnál-jobb képeket, tartalmakat, amik akár Facebook vagy Instagram posztok kreatívjaiként is funkcionálhatnak, ha elég ügyesen és kitartóan próbálkozunk!

Vajon az AI megkönnyíti a dolgodat? Hogyan lehet jó eredményeket elérni az AI-val? 

Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, applikációkat, funkciókat!

Mi is az a promptolás és hogyan érdemes csinálni?

A prompt tulajdonképpen egy instrukció, utasítás, amit a rendszernek kell adnunk ahhoz, hogy elkészítse azt, amire mi gondoltunk. Ugyanakkor, sok esetben nehéz leírni elképzeléseinket, sok esetben egy teljesen más végeredményt fogunk viszontlátni a képeken. Annak ellenére, hogy nem léteznek univerzális szabályok a promptolásra, van néhány dolog, ami érdemes észben tartanunk, a minél jobb eredmények elérése érdekében:

  1. Biztosíts kontextust az utasításaid mellé! 
  2. Légy specifikus, jelöld ki a feladatot minél pontosabban!
  3. Alkalmazkodj a rendszer válaszaihoz, az elkészült képek alapján változtass az utasításidon!

Minél több információval rendelkezik a rendszer, annál pontosabban tudja majd leképezni elképzeléseinket, annál könnyebben fogja az általunk beírt szöveget képpé varázsolni, ám túlzásokban sem szabad esni, a legtöbb rendszer rendelkezik egy bizonyos karakterszám limittel is.

DALL-E2

dalle2_1.pngA DALL-E2 mesterséges intelligencia alapú képalkotó az OpenAI terméke, akár csak a sokat emlegetett ChatGPT és alapvetően szövegből alkot egészen realisztikus képeket. Magyarul is működik benne a promptolás, ám angolul jelenleg még jobb eredményeket érhetünk el, egy részletes leírással a megalkotni kívánt képről.

Bing Image Creator

A Bing Image Creator használatához nem kell más, csak egy Microsoft regisztráció és persze egy kis fantázia. Ezen az oldalon bizonyos gyorsító kreditekkel rendelkeznek a felhasználók, de ezek elfogyása után is szabadon, ingyenesen lehet alkotni rajta, csak egy kicsit tovább tarthat a képek elkészülése. Az oldal élen jár a realisztikus alkotásban, rendkívül jól promptolható. Ugyanakkor nem szabad megijedni, az embereket időnként a legtöbb AI rendszer elég érdekesen ábrázolja, sokszor több kézzel vagy lábbal, esetleg több ujjal a kelleténél.

Dream by WOMBO

dream1.jpgA Dream egy olyan rendszer, amelynek a telefonos applikációja is elérhető, ugyanakkor az ingyenes verzióban elég korlátozottak a felhasználók lehetőségei. Itt kevésbé realisztikus képeket fogunk kapni, ám különböző stílusokban készíthetjük el a képeinket, akár fiók létrehozása nélkül is!

Canva Magic Studio

A közösségi média szempontjából talán a Canva AI funkció a legérdekesebb, ahogyan arról már egy korábbi bejegyzésben is beszámoltunk.

A Canva Magic Studio nyújtotta lehetőségeket akkor veheted igénybe, ha Canva pro előfizetéssel rendelkezel, ám érdemes kísérletezgetni vele, a képek mellett videók és szövegek megalkotására is alkalmas lehet, egyelőre angol nyelven használva. A képeket itt is több stílusban, emellett pedig több méretben is elkészítheted! Az itt generált képek akár stock fotók helyett is remekül működhetnek, időnként feldobhatják az oldaladat.

A Magic Studioban különféle grafikák elkészítésére is van lehetőség, amik akár logóként vagy egyedi grafikai elemként is funkcionálhatnak egy vállalkozás, márka, szolgáltatás népszerűsítéses esetén, a közösségi média felületeken!

canva_grafika.png

Egy kis képzelőerő és rengeteg kísérletezés!

Pontosan ez a két dolog szükséges ahhoz, hogy olyan képeket alkoss az AI rendszerek segítségével, amiket akár a közösségi média felületeiden, kampányaidban is fel tudsz használni! Ne felejtsd el a promptolás irányelveit és állj hozzá nyitottan az újdonságokhoz, hogy megkönnyítsd a tartalomgyártást, hogy megkönnyítsd a saját dolgod!

Szólj hozzá