2023. okt 27.

Vajon lehetséges egyszerre ,,két helyen” lenni?

írta: Kocsis Szandi
Vajon lehetséges egyszerre ,,két helyen” lenni?

quest3.pngTE is hiszel abban, hogy az erő az általunk fenntartott kapcsolatokban rejlik? Ehhez hatékony megoldás lehet a digitális világ kiaknázása is. 

De mégis, hogyan tudjuk egyesíteni a ,,való” világot és a digitális világot…

MIXED REALITY:

A 2023-as Meta Connecten került bemutatásra Mark Zuckerberg által a Quest 3, amely az egy ún. ,,vegyes” valósággal rendelkező headset, ez a valaha volt legerősebb, legsokoldalúbb fejhallgató, amely lehetővé teszi a fizikai és a digitális világ egyesítését. 

Navigálhatsz benne akár a kezeiddel, vagy a vadonatúj Precision vezérlőkkel, amelyeket olyan tevékenységekhez terveztek, ahol bizony extra precizitásra van szükségünk, könnyedén játszhatsz tehát vele játékokkal, vagy végezheted el a mindennapi feladataidat, munkáidat. Az egész készülék teljesen ,,önálló”, nincsenek sem vezetékek, sem pedig akkumulátorcsomag, tehát nincs semmi olyan zavaró tényező, amely megtörné a ,,jelenlét” érzését. 

guest_3.pngAmikor felveszed a Quest 3-t, látod a fizikai helyiséget, világot magad körül, csak most ez tulajdonképpen egy vászonként szolgál, amely segítségével elhozhatod digitális tartalmaidat az általad ismert világba. Úgymond érti, érzékeli a rendelkezésre álló teret, így játszhatsz a körülötted lévő világgal, vagyis a valós teret tudod kihasználni játék közben. Akár legózhatsz is a saját fizikai értelemben vett asztalodon, megépítheted a saját alkotásaidat a szobád bármely sík felületén.

MOZGÁS

Az emberek mindennapjaiba beletartozik természetesen az edzés is, most akár küzdő sportolhatsz is a nappalidban, a célpontok, melyeket el kell találnod a fizikai szobádban fognak megtámadni téged, közben természetesen látod magad körül a fizikai teret, így sokkal kényelmesebb, valóságosabb lesz.

Mind ez hogyan lehetséges?

Ezek az élmények azért lehetségesek, mert a Quest 3 10x több képponttal mutatja meg a fizikai teret, mint elődje, a Quest 2. Grafikai teljesítménye is igencsak lenyűgöző, hiszen kapott egy új snapdragon xr2 gen 2 processzort. Tehát ez a rendkívüli fejhallgató kapott egy teljesen új generációs processzort, jobb kijelzőt illetve az optika 40%-kal vékonyabb is lett, így sokkal kényelmesebb, nem is beszélve az új kézzel irányítható kontrollerről. Emellett automatikusan feltérképezi a teret, amelyben tartózkodik két külön színes kamera érzékelővel és egy mélységérzékelővel. 

guest.pngHa mondjuk szeretnél labdázni unalom űzés gyanánt és Te a ,,kislabdát” nekidobod a falnak, ő azt érzékelni fogja és a labda vissza fog pattanni, mint a valóságban.

Képes lesz egy nagy virtuális képernyő leképezésére és egyszerűen a szoba bármely pontjára elhelyezni ezt, ezáltal egy ,,képernyő” meg fog jelleni a te fizikálisan értelmezhető szobádban, így nézhetsz mondjuk meccseket más emberekkel, akik ugyanazt a tartalmat nézik.

Idén decemberben érkezik az Xbox cloud gaming, mely lehetővé teszi majd többek között a Minecraft elérését a Quest 3 készüléken belül, innentől kezdve bárhol is vagy játszhatsz kedvenc játékaiddal. 

Erre biztosan nem gondoltál…

Te is szeretnéd kipróbálni?
2023 október 10.-től már kapható a Quest 3, kezdő ára 499$-ról indul.

Vedd fel a fonalat és irány a jövő!

Forrás:
Meta Connect 2023, Mark Zuckerberg: https://www.facebook.com/Meta/videos/1038522214125952/

Szólj hozzá

játék újdonság meta gaming quest zuckerberg meta connect