2023. nov 06.

Befolyásolni tudjuk a választások kimenetelét?

írta: Kocsis Szandi
Befolyásolni tudjuk a választások kimenetelét?

valasztasok.jpgRengeteg álhírrel, kamuhírrel és valótlanságot állító bejegyzéssel találkozhatunk nap mint nap, de egyre több esetben már a deepfake videókkal, hanganyagokkal és bizony a mesterséges intelligencia által készített képekkel is meg kell birkóznunk. Igen, álhírek mindig is léteztek, de előállításuk még sosem volt ennyire egyszerű: már nincs szükség Photoshop-ra sem, hiszen a mesterséges intelligencia alapú képgenerátorok segítségével szinte bárki profi deepfake képeket készíthet. Lényegében ez a Photoshoppolás 21. százada.

Hogy mi is az a DEEPFAKE?

A deepfake jelenség alatt azt értjük, hogy olyan videók, hanganyagok vagy képek készülnek, amelyek valakinek a külső adottságait hamisítják meg, jellemzően manipulálás, rossz színben való feltüntetés céljából. A technológia segítségével megteremthetővé válik egy személy arca, hangja vagy akár mozgása és gyakorlatilag bármit bárki szájába adhatunk. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy olyan tartalmakat hozzanak létre, amelyek nem valósak és ez bizony kihívások elé állíthat bennünket.

Természetesen nem csak rossz dolgokra lehet felhasználni, hanem segítségével ábrázolhatunk akár elhunyt személyeket, vagy hangot adhatunk olyan szereplőknek, akik sajnos nem tudnak beszélni. Képzeld el milyen lenne, ha Joker szerepét újra Heath Ledger játszhatná!

Teljes mértékben elképzelhető, hogy pár éven belül már olyan filmek készülnek, amelyeket a főszereplők fizikai jelenléte nélkül forgatnak le, felhasználva az ő arcukat és hangjukat, éppen ebből kifolyólag csökkenni tudna a mozifilmek előállítási költsége és akár egyetlen egy ember is elegendő lenne a teljes színészgárda helyett. 

Ha nem hiszed, hogy ez ilyen egyszerű, csak tekintsd meg a következő YouTube videót, melyet a Diep Nep nevezetű csatorna tett közzé.

A deepfake jelenségnek ,,hála” az információmanipuláció új szintre lépett!

Jellemzően ezen technológiát a pornográf filmek készítéséhez használják fel, amelyekben hírességek kapják általában a főszerepet, persze a tudtuk nélkül. De nem ritkán bizony a fontos politikusok kerülnek célkeresztbe. Rendkívül veszélyes lehet a politikusok beszédeiből készült hamis videók közzététele, ugyanis ezek nemzetközi szinten is valódi károkat okozhatnak. Gondoljunk csak bele abba a szituációba, hogy mi történik akkor, ha miniszterelnökünkről olyan tartalom készülne, melyben éppen hadat üzen akár egy szomszédos országnak, ezzel beláthatatlan károkat okozva Magyarországnak.

Mi lesz a választásokkal?

A deepfake jelenség bizony a választásokat is óriási mértékben befolyásolhatja majd a jövőben. Az így készült manipulált tartalmak könnyen terjedhetnek a közösségi médiában, virális tartalommá válhatnak és befolyásolhatják az emberek véleményét, döntéseit - persze ilyen helyzetben inkább negatív irányba. Ez veszélyes lehet, mert a politikusok és a jelöltek szavait és tetteit könnyen lehet hamisítani, amely nem elég, hogy befolyásolhatja a választók döntéseit, de torzíthatja a közvéleményt is.

Igaz, hogy a magyarországi országgyűlési választásokig még van pár év hátra, de bele se merünk gondolni, hogy addig mire lesz képes a technológia. Vajon a 2024 tavaszán megrendezésre kerülő helyi önkormányzati választások során számíthatunk deepfake videókra? Biztosan kulcsfontosságú választások elé nézünk a jövő évben, hiszen a dezinformációk minden eddiginél nagyobb mértékben befolyásolhatják a választók szavazatát. A realisztikus deepfake videók is megzavarhatják a választások tisztaságát.

Kíváncsian várjuk, hogy az ellenfelek milyen eszközöket fognak bevetni egymás ellen a győzelem érdekében. Minden fél érdekelt lesz abban, hogy a lehető legtöbb emberhez juthasson el és sok támogatót szerezzen, amihez elengedhetetlen lesz a technológia hasznosítása. 

A választópolgárok nem feltétlenül fogják tudni megkülönböztetni a valóságot a manipulált tartalomtól. Mégis mi alapján fognak voksolni, ha nem tudják eldönteni, hogy mi a valós információ és mi a manipulált tartalom?

Fontos, hogy felismerjük és felhívjuk a figyelmet ezekre a hamisításokra, és megfelelő intézkedéseket tegyünk az ilyen típusú manipulációk ellen. A választóknak is óvatosnak kell lenniük, és megbízható forrásokból tájékozódniuk, főleg a választási időszakban.

Példa korábbi deepfake jelenségre

valasztasok_2.pngNem is olyan régen vált népszerűvé az interneten a Ferenc pápát pufikabátban ábrázoló deepfake fotó, vagy Trump rossz színben való feltűntetése. Bárki elkészíthet hasonló tartalmakat, és lássuk be Magyarországon politikai tekintetben elég erős ellentétekről beszélhetünk, így nem kizárt, hogy a jövőben országunk egyik fő emberét láthatjuk majd hasonló szituációban.

Hogyan lehet kiszűrni a deepfake tartalmakat?

Nem árulunk zsákbamacskát, felismerésük nem a legegyszerűbb feladat a világon, de mégis most elhoztunk néhány árulkodó jelet, melyek segítségével felismerheted az ilyen tartalmakat:

  • nincsen tökéletes szinkronban a kép és a hang
  • természetellenes a személy szájának mozgása
  • a beszélő arca mozdulatlan, nem fejez ki megfelelő érzelmeket és természetellenesen pislog (vagy egyáltalán nem)
  • a tárgyak vagy emberek körvonalai pixelesek, a képek festményszerűek
  • a beszélő szeme tompa
  • pontatlana fogak, hajszálak és az ujjak legyártása (természetesen erre is van már megoldásuk, például zsebre tett kézzel való ábrázolás)
  • nem megfelelően jelennek meg a fényes felületeken való tükröződések

Természetesen ezek folyamatos fejlesztés alatt állnak, éppen ezért olyan nehéz kiszűrni, hogy deepfake tartalomról beszélünk-e. Azt tanácsoljuk, hogy hallgassunk a megérzéseinkre, tapasztalatainkra és a józan eszünkre. Ugyanis számos előzetes tudásunk kincs lehet ezek felismerésében, például a jártas emberek Ferenc pápa képe esetében is tudták, hogy nem lehet valódi, mivel abban az időben éppen súlyos betegséggel küzdött. 

Járj nyitott szemmel!

Te próbáltál már valamilyen AI alapú kép-, videó-, vagy hanggenerátort?

collage012345.pngTájékozódj a legújabb trendekről mindig aktuális workshop-jaink segítségével! Élő időben, a kérdésekre válaszolva vezetünk be az újdonságok és újítások világába!

Források:
https://hvg.hu/tudomany/20220719_deepfake_video_technologia_mesterseges_intelligencia_mi_podcast_metaverzum_etikus_hacker

https://www.urbanlegends.hu/2019/12/reuters-hogyan-ismerjuk-fel-a-deepfake-videokat/

https://www.urbanlegends.hu/2023/09/hogyan-oltoztettek-markas-pufidzsekibe-a-papat/?utm_source=related&utm_medium=www.urbanlegends.hu&utm_campaign=widget-5858213

https://root-nation.com/hu/ua/articles-ua/tech-ua/ua-deepfake-yak-rozpiznaty/

https://index.hu/fomo/2023/03/23/donald-trump-deepfake-teltartoztatas/

https://index.hu/fomo/2023/04/01/mesterseges-intelligencia-kepek-kozossegi-media-alhir-deepfake-donald-trump-ferenc-papa/

https://index.hu/kulfold/2023/09/16/mesterseges-intelligencia-valasztasok-alhirek/

screenshot: timeneverlieschico Instagram profil, 2023.03.26

Szólj hozzá

politika választás videó ai mi átverés álhír hamis deepfake