2024. aug 16.

Mindenhol körülvesz a negatívitás és nem tudod, hogyan törj ki? Segítünk!

írta: Sáringer Viktória
Mindenhol körülvesz a negatívitás és nem tudod, hogyan törj ki? Segítünk!

blog_16.pngÁltalában az emberek azt mondják, hogy szeretik körülvenni magukat pozitív dolgokkal. Ennek ellenére sokan csak negatív hírekkel találkoznak az online térben, ami komoly hatással lehet mentális egészségükre és látásmódjukra is. És könnyen kialakulhat függőség is, amikor mindent tudni akarunk a világban történő rossz dolgokról, emiatt csak ilyen híreket és tartalmakat fogyasztunk. Mivel ez nem egy ritka jelenség, így már nevet is kapott: ez a doomscrolling!

Mi az a doomscrolling?

Röviden és tömören azt jelenti, amikor egyszerre rengeteg különböző negatív hírt olvasol el a közösségi felületeken és weboldalakon. Körülvesznek a rossz hírek és Te minden apró részletet elolvasol és megtudsz.

Nem is meglepő, hogy ez a kifejezés 2020-ban, a koronavírus idején vált népszerűvé, amikoris szinte mindenki a netet bújta, hogy még több információt tudjon meg a betegségről, a járványhelyzetről, az aktuális állapotokról – még bizony a halottak számát is napi szinten leközölték. Ennél több valószínűleg nem is kell, hogy az ember rettegjen és paranoiássá váljon. Természetesen fontos a tájékoztatás és a jólinformáltság, viszont van, ami már túl sok. És nem Te vagy a hibás, ha belecsúszol a negatív hullámba, ugyanis rettentően nehéz elkerülni. Nézd csak meg az esti híradót bármelyik csatornán, és láthatod, hogy egyik drámai hírt követi a másik. Még olyan balesetekről és halálesetekről is értesülhetünk a globális információterjedés egyszerűsége miatt, ami minket a legkevésbé sem érint, hiszen a világ másik felén történt.

A negatív hírek fogyasztása függőséggé is alakulhat, amin az sem segít, hogy a közösségi média algoritmusok a minket érdeklő tartalmakat ajánlják nekünk túlsúlyban, ami azt jelenti, hogy egyre több negatív hírt fogsz látni, és bekerülsz egy körforgásba.

Ne aggódj, ki lehet törni! Van pár dolog, amit megtehetsz, hogy csökkents a drámai hírek fogyasztásával töltött időt. De először is nézzük, kikre a leginkább veszélyes a doomscrolling és miért is okozhat függőséget.

Téged is könnyen beszippanthat a negatívitás?

A kutatások szerint a neurotikus emberekre a leginkább jellemző, hogy rákapnak a negatív hírek fogyasztására. Ez a jellemvonás egy olyan személyiséget ír le, amely érzelmi instabilitáshoz kapcsolódik, és nagyobb valószínűséggel él át pszichés szorongást. A kutatók azt mondják, hogy a neurotikus emberek erősebben reagálnak a negatív érzelmekre. Ez pedig szomorúsághoz, alacsony önbecsüléshez vezethet – vagy ezeknek fokozásához.

Ezért függsz rá!

Ha folyamatosan negatív hírek jönnek szembe veled, még többet akarsz majd látni. Állítólag pszichésen is vonzódunk a negatív hírekhez, anélkül, hogy ez tudatosulna bennünk. Az embereknek vannak kérdéseik, amikre választ kaphatnak a hírek böngészésével – és azt gondolják, hogy jobban fogják érezni magukat, ha többet tudnak. Azonban a több tudás, főleg negatív hírek esetében, lehet rossz hatással is ránk. Erre nehéz rájönni és vannak, akik sokára tapasztalják csak a negatív hatásokat, vagy nem is ennek a folytonos hírolvasásnak tulajdonítják, emiatt nehéz kiszakadni ebből a körből.

Hogyan hat a mentális egészségre?

A doomscrolling bizony nem tesz jót a mentális egészségnek. Máris soroljuk, milyen hatásai lehetnek:

  • nyugtalanság, aggodalom, félelem
  • szorongás, harag
  • bizonytalanság érzése a jövőt illetően

A doomscrolling a világról alkotott képet is erősen befolyásolhatja. Úgy érezhetjük, hogy a rossz híreket irányítani tudjuk és le tudjuk zárni, azzal, hogy csak szimplán kilépünk az olvasott hírből. Azonban ez csak az irányítás illúziója, mert egyre többet akarunk majd és hiába tekintjük lezártnak, mégis bennünk marad a megszerzett információ és annak hatása.

Hogyan szakadj ki az ördögi körből?

Az első lépés mindig a felismerés. És most, hogy olvasod ezt a cikket, lehet, hogy magadra is ismersz. Ezek a tippek segíthetnek a változtatásban!

Hogy érzed magad?

Általában csak másoktól kérdezzük meg, hogy vannak, magunktól ritkán. Most viszont éppen ez a feladat: kérdezd meg magadról, hogy érzed magad, mielőtt elkezded használni az online térben való hírfogyasztást és utána is tedd meg ugyanezt.

Erősebbnek érzed magad, hogy megbirkóztál ezzel a tudással? Boldogabbnak, hogy nem veled történtek ezek a rossz dolgok? Vagy éppen jobban szorongsz, hogy mi van, ha veled/szeretteiddel is megtörténik? Reménytelen vagy, kilátástalannak tűnik a jövő?

Ha inkább negatív érzelmek uralkodnak, akkor ideje megálljt parancsolni ennek a szokásnak.

Kevesebb képernyőidő

Korunk egyik nagy kihívása, hogy mennyi időt töltünk a különböző képernyők előtt. Reggel már vesszük is kezünkbe a telefont, utazás közben is görgetünk és nyomkodunk, sokan a munkahelyen is a számítógép előtt végzik feladataikat, hazaérve pedig szintén a képernyő előtt, tv-t nézve, számítógépezve, esetleg mobilozva töltjük a szabadidőt. Ez rengeteg idő és bizony valós függőség, ahogy a doomscrolling is.

Próbálj meg határokat felállítani! Eleinte akár elég kevesebb korlát is, hogy ne legyen drasztikus a változás, például csak annyi, hogy lefekvés előtt pár órával már nincs netezés, vagy filmezés közben tilos kézbe venni a telefont. Mit szólnál, ha utazás közben inkább olvasnál vagy zenét hallgatnál? Délutáni programnak jól esne egy kis mozgás, szabadtéren töltött idő vagy egy kis kreatívkodás a családdal?

Ne félj a problémától!

Könnyű mondani, hogy valamitől ne féljünk. Viszont vannak olyan problémák, amik ellen tehetünk, ezzel is azt éreztetve magunkkal, hogy mi irányítunk és nem a szorongás. Például történt egy természeti katasztrófa, ami téged is félelemmel tölt el. Foglalkozz a kérdéssel aktívan, ne csak egy távoli, ijesztő rémképként éljen a fejedben! Vannak segítőcsoportok, ahol kommunikálhatsz másokkal a témáról és adományozási lehetőségek, amivel tehetsz azért, hogy a problémát elszenvedők élete mielőtt egyenesbe jöjjön.

Mondj nemet a doomscrolling-ra!

A doomscrolling a nyomasztó, negatív információk keresése a közösségi médiában vagy a hírportálokban. Lehet, hogy Te csak meg akarod tudni a szükséges információkat, hogy óvd magad a veszélytől, de ez könnyen szokássá válhat és több hátránya lehet, mint előnye. Szerencsére van kiút a negatívitásból, ami akár az online töltött idő csökkenésével is járhat, ezzel pozitív hatást hozva életünk más területeire is, nem csak mentális egészségünkre: több családdal töltött idő, új hobbik felfedezése vagy akár csak önmagad jobb megismerése.

Forrás: https://www.health.com/mind-body/what-is-doomscrolling

https://www.apa.org/monitor/2022/11/strain-media-overload

https://lexiq.hu/doomscrolling

Szólj hozzá

aktuális tippek tanácsok közösségi média hírfolyam hírfogyasztás doomscrolling