2021. feb 16.

Így készíts animált Insta-posztokat!

írta: Sáringer Viktória
Így készíts animált Insta-posztokat!

Az animált Instagram sztori egyike napjaink legtrendibb tartalomtípusainak. Dinamikus, látványos, megragadja a figyelmet. És a jó hír az, hogy nincs szükséged drága kamerára, szoftverre vagy egy designra specializálódott csapatra – Te magad is létrehozhatod ezeket a történeteket, posztokat!

Számtalan olyan applikáció elérhető, melyekkel profi Insta-sztorikat gyárthatsz, és bizony jó néhány lehetőség akad arra is, hogy egy kis animációt, mozgást is belecsempéssz.

Miért jók az animált Insta- történetek?


Az emberek nagy része már lendületből továbblép egyik történetről a másikra. Nem gyakori, hogy végignézik a teljes (mindössze pár másodperces) időt, amíg a képedet mutatja az Instagram. Hogy elérd, hogy még egy picit a posztodra figyeljenek, jó ötlet, ha szöveget írsz rá, valamilyen interaktív módon feldobod (szavazással vagy mondjuk kérdéssorral), esetleg videós formátumot részesítesz előnyben, amit szívesebben végignéznek. Emellett még az animáció is remek, hiszen, ha már csak egy pici mozgás is van a képen, máris érdekesebb, odavonzza a tekintetet. A villogó, csillogó, mozgó elemek biztosan mindenkinek felkeltik a figyelmét – és amennyiben így írod szövegedet, előbb el is olvassák, mint a hagyományos módon.

Most bemutatunk pár applikációt, amivel Te is sikereket érhetsz el!

Videós háttér - Over


Az Over nevű, ingyenesen letölthető alkalmazásban könnyedén beállíthatsz háttérként egy videót, ami lehet saját vagy stock videó is. Ha erre írod szövegedet, máris más hatást kelt majd, mintha egy szimpla kép lenne a felirat mögött. Ezenkívül rajzokkal, mintákkal is feldobhatod művedet.

Animált sablonok - Mojo


A Mojo nevű app számos előre animált sablonnal rendelkezik, ahol csak be kell helyettesítened a képet, videót, illetve kedved szerint adhatsz hozzá szöveget is.

Ezek a sablonok teljesen személyre szabhatók, szinte mindent módosíthatunk. A Pro, vagyis fizetős verzióban természetesen még több lehetőségünk van, de azért az ingyenes opciók között is van bőven mit állítgatni, hogy teljesen egyedi legyen a végeredmény.

Különböző kategóriákba rendezve találjuk a sablonokat, és mint láthatjuk, sok remek ingyenes minta is van:

A szerkesztéshez belépve hozzáadhatunk médiafájlt (képet, fotót, videót) saját galériánkból is, majd szerkeszthetjük, hogy mely része látszódjon a képnek, milyen feliratot szeretnénk rá…

2021-02-05.png

Ezenkívül még zenét is tehetünk az animáció alá, hogy még teljesebb legyen az élmény:

Majd, ha elégedettek vagyunk, lementhetjük a végeredményt, melyre nem kerül rá pluszban vízjel sem:

Mozgó grafikák – Adobe Spark


Az Adobe híres a professzionális szerkesztő szoftvereiről, és ezúttal sem kell csalódnunk. Az Adobe Spark segítségével egyszerűen hozhatunk létre animált grafikákat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adobe Spark (@adobespark) által megosztott bejegyzés

Igazán kreatívak lehetünk az app segítségével, és akár csak egy szöveget, pár szót is sokkal izgalmasabbá tehetünk:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adobe Spark (@adobespark) által megosztott bejegyzés

Stop-Motion sztorik – Life Lapse


A Stop-Motion nagyon nagy divat, és hatalmas követőbázissal rendelkező oldalaknál is bevett szokás az alkalmazása. Most nem kell több az elkészítéséhez, mint a fantáziád és a Life Lapse applikáció.

Mutatunk egy példát, mi is az a Stop-Motion:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nordstrom Canada (@nordstromcanada) által megosztott bejegyzés

Találjunk ki egy koncepciót, majd próbáljuk el! Érdemes úgy kipróbálni a ’mozgást’, hogy közel tartjuk kezünkben a telefont / kamerát is, hogy lássuk, fel tudjuk-e jól venni. Majd, ha már megvan, hogyan is kéne eljárnunk, akkor ideje belefogni. Tegyük le az adott tárgyat, tárgyakat a kitalált pozícióba, lőjünk egy fényképet, egy picit mozdítsuk el vagy tegyünk mellé valamit, fotózzunk újra, és ezt annyiszor, amíg el nem érjük a kívánt végső célt. A telefont próbáljuk minél pontosabban egy helyben tartani és törekedjünk rá, hogy kezünk ne kerüljön a képbe.

Forrás:

https://later.com/blog/animated-instagram-stories/

 

Szólj hozzá

poszt tartalom tipp videó ötletek tippek posztok