2013. jún 20.

A japánok máshogy mosolyognak az interneten is...

írta: Klausz.Melinda
A japánok máshogy mosolyognak az interneten is...

320px-Smiley-SMirC-thumbsup.svg.pngAz első emotikonról (vagy szmájliról, eredeti, angol írása szerint: smile-ról) több legenda terjeng. A legismertebb verzió szerint először a New York Herald Tribune 1953. március 10-i számában használták a jelet a Lili című film hirdetésében:

Today
You'll laugh  :)
You'll cry  :(
You'll love <3
A második legenda szerint az emotikon eredetijét Harvey Ball találta ki 1963-ban, amikor egy biztosítótársaság számára készített reklámot.

Bár a horizontális megjelenítés stimmel, a valóságban azonban a jeleket nem írásjelekből rajzolták meg.

Az első horizontális, írásjelekből megrajzolt mosolygó fejet 1982-ben alkotta meg Scott. E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem oktatója kettőspont, kötőjel és zárójel azaz a :-) segítségével az iskola honlapjának üzenőfalán. Bár Fahlman eredetileg a komolytalan dolgok megkülönböztetésére használta, előbb az informatikát rendszeres használók, majd pedig az egész világon elterjedt, hogy az internetes kommunikáció során – az élő beszéddel szemben - a hiányzó érzelmi többletet pótolja.

A smiley azonban nem mindenütt ugyanolyan a világon, így például Japánban sokkal visszafogottabbak a nonverbális jelzések, ezért az emotikonok is máshogyan alakulnak. Az európai és amerikai szokásokkal ellentétben a japánok elsősorban ugyanis a szemre koncentrálnak, így emotikonjaikat, amiket ők emodzsinak vagy képbetűnek hívnak máshogy alakítottak ki. Újdonságértékűk, egyediségük miatt egyre gyakrabban tűnnek fel európai chat-kommunikációban is.

japanese-emoticons.jpgNeked milyen kedved van ma, milyen jellel jellemeznéd?

Szólj hozzá

chat japán emotikon smiley