2014. jan 31.

Nem kedvelem és mégis rajongója vagyok a Facebook-on - Hogyan?

írta: Klausz.Melinda
Nem kedvelem és mégis rajongója vagyok a Facebook-on - Hogyan?

facebook-hateEgyre többen kezdenek rajongótoborzásba a Facebook-on. Ezzel nem is lenne gond, ha erről az adott rajongó is minden esetben tudna - azonban ahogy egyre több példa mutatja, nem mindig értesül a lájkolásáról a felhasználó...

A szituáció közösségi média területén aktívan dolgozók számára ismerős: több cég/szervezet/eszme/vállalkozás is próbálkozott már ilyen trükkökkel - hozzátesszük, sajnos sikerrel, merthogy egy "középhaladó" informatikai tudás - és egy morális, etikai értékrenddel kevésbé rendelkező informatikus - elegendő, hogy elrejtsen egy-egy lájk gombot/panelt láthatatlanul szinte bármilyen oldalon.

A legtöbb visszaélés azonban a vicceket, tréfás képeket összegyűjtő oldalak esetében fordul elő, amelyek csak akkor teszik láthatóvá az érdeklődő számára a tartalmat, ha előbb az lájkolja rajongói oldalukat. És itt van a kutya elásva, merthogy nem mindig az adott oldal szerepel a háttérben, amelyhez a felhasználó - jóhiszeműen! - rajongását adja.

Mit tudunk ilyen esetben tenni? Ha égető vágyat érzünk a tartalom megtekintésére a Tetszik/Lájk gomb megnyomását követően azonnal nézzük meg Facebook-on tevékenységnaplónkat, milyen új tartalmat generált ki hozzánk (melyet beállításainktól függően ismerőseink vagy az egész világ láthat). A tevékenységnaplót saját oldalunkon (tehát a Facebook tetején nevünkre kattintva) a borítóképen lévő Tevékenységnapló linkkel érjük el. Itt aztán láthatjuk, milyen bejegyzéseket lájkoltunk, mihez szóltunk hozzá és milyen oldalakat kedveltünk.

fbhird2

Második lépésként érdemes egy kicsit unalmasabb esti film alatt átnézni az általunk kedvelt oldalakat és kiszórni azokat (újra megnyomni a Tetszik gombot az adott oldalakon), amelyekért már nem rajongunk.

fbhirdDe tovább is van, mondjuk még? Mivel az adott rajongás, bejegyzéshez hozzászólás megjelenik a hirdetésekben, így érdemes a hirdetésekből is eltávolítani a nevünket - már ha zavar minket, hogy az adott párt/cég/termék/celeb/szolgáltatás rajongóiként jelenjünk meg a hírfolyamban és/vagy az oldalsó hirdetésekben. Ezt pedig az oldal tetején a Fogaskerékre kattintva a Beállítások -> Hirdetések menüpontban tudjuk beállítani "Ismerősök" helyett "Senki"-re állítva az opciót.

Ezzel a beállítással ugyan a közösségi hirdetések ellen teszünk egy lépést, azonban

  • a hirdető üzenetét nem mutatja innentől azokkal a műveletekkel, amiket végzel az adott oldalon (például Tetszik-et nyomtál az oldara, hozzászóltál egy bejegyzéshez vagy éppen lájkoltad azt),
  • és amennyiben fényképet használ a hirdetés, akkor a profilképedet sem használhatja fel.
Ha fontosnak tartod ezeket a beállításokat, mondd el barátaidnak is egy lájkkal vagy megosztással (Figyelem, a gomb megnyomása mögött semmilyen plusz titkos program nem fut, csupán ezzel a bejegyzéssel kapcsolatos tetszésedet fejezed ki!) Ha pedig tudatosan szeretnéd kezelni az oldalt és megóvnád családodat a visszaélésektől, tarts velünk FACEBOOK INDULÓ KURZUSUNKON!

Szólj hozzá