2014. feb 11.

Pénzkeresés Youtube-bal? Igen, lehetséges!

írta: Klausz.Melinda
Pénzkeresés Youtube-bal? Igen, lehetséges!

youtubeAttól, hogy te felteszed YouTube-ra, hogy a kisállatod éppen mit rosszalkodott aznap vagy, hogy megesztek a barátaiddal egy kanál fahéjat, még nem válsz valószínűleg gazdag emberré… Legalábbis nem a YouTube segítségével, merthogy itt is él a mondás: egy fecske nem csinál nyarat. Tehát esélyes, hogy egyetlen vicces videó nem fogja elhoznia a kívánt pénzösszeget. Célravezetőbb inkább, ha rendszeresen feltöltött, kreatív, sokak számára érdekes, vagy akár oktató videóval próbálunk befutni.

A YouTube sikere vitathatatlan, elég csak arra gondolni, hogy havonta négymilliárd órányi videót néznek meg a felhasználók rajta. Régebben ez csak egy hasztalan információ lehetett a felhasználók számára, de a fizetős közvetítések megjelenése óta, a YouTube-os közösség zsebébe is csurranhat némi bevétel a hatalmas nézőszámok generálása következményében.

Sőt 2012 márciusa óta elérhető a videomegosztó portál magyar csatornája is, így lehetősége van bárkinek magyar nyelven saját tartalmat feltölteni, és ezért cserébe nézettséggel arányosan reklámbevételre tehet szert. A lényege, hogy a videónk előtt megjelenik egy rövid reklámfilm, vagy a lejátszás alatt fut egy banner (csík). Ez sokakat zavar, pedig cserébe több és jobb minőségű magyar tartalom érhető el. A lényeg a saját jogú tartalom. A videók ellenőrzéséhez egy tartalomszűrő programot fejlesztettek ki, az úgynevezett YouTube Content ID-t. Ez lehetővé teszi, hogy a cégek azonosítsák saját videóikat, amelyeknek ők a jogtulajdonosai, még akkor is, ha azokat más felhasználó töltötte fel.

De hogyan kezdjen hozzá a közösségi médián való meggazdagodáshoz egy átlagos felhasználó? Először is szükség van egy Google-fiókra, ami nem más, mint egy Gmail-es e-mail cím, amit ingyenesen lehet kérni. Kell még egy számlanyitás az internetes fizetést lehetővé tévő PayPalnál (szintén ingyenes), valamint egy szerződésre van szükség pl. a Socialblade.com nevű szolgáltatóval. Természetesen elengedhetetlen lesz egy csatorna regisztrálása a YouTube-on.

Ha mindez megvan, természetesen még mindig vannak előírások (buktatók), amiknek meg kell felelnünk.

Szabályzatokat, előírásokat és segítséget találhatsz még itt.

A YouTube-on való pénzkereséseknek az a titka, hogy folyamatosan fel kell keltenünk a követőink érdeklődését. Az egyszeri siker helyett, inkább a rendszeres és hasznos tartalmak készítése ajánlott.  Tehát cuki babás/kutyás/cicás videók tömkelege mellett jó ötlet lehet még az ún. tutorialok, oktatóvideók feltöltése, legyen szó éppen a Super Mario végigjátszásról, a zokni stoppolás rejtelmeiről, vagy éppen a szuahéli nyelv elsajátításáról. Sok sikert mindenkinek! ;)

 

Szólj hozzá