2014. feb 27.

Beer-od még?

írta: Klausz.Melinda
Beer-od még?

nek620_1911211a Egy bizonyos sörivós játék gyorsabban terjed a Facebookon, mint az influenza vírus az óvodában… Biztosan mindenki tudja, hogy miről is van szó, de azért nézzük csak meg közelebbről: a versenyben résztvevő egy korsó sört iszik meg egyetlen hörpintésre, majd a posztban megjelöli három másik ismerősét, akiknek 24 órán belül produkálniuk kell a látottakat. Amennyiben nem teszik meg, úgy egy láda sört kell venniük a felkérést küldőnek.

Ez az úgynevezett beer challenge (=sörkihívás) nem magyar fejből pattant ki. Ez az úgynevezett „NekNomination”magyar kistestvére. A NekNomination lényege, hogy valaki minél ittasabb állapotban kövessen el valami őrültséget, majd a „játék” résztvevői egymást jelölik ki egy-egy újabb nyaktörő mutatványra. (A „nyak” jelentésű „neck” angol szóból származhat a Nek. Ezekhez hasonló játékok hagyománya évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza. Egyes források szerint az oxfordi egyetemen már a XIV. században is játszottak a diákok ivós játékot, aminek az a lényege, hogy valaki belepöcköl egy kis aprót egy pohárba, amit aztán a társnak fenékig kell üríteni. Az internet előtt persze ezek a játékok kisebb társaságokon belül maradtak, ma viszont órákat tölthetünk el azzal, hogy fogadásból fahéjtól fuldokló, magukat deszkának tettető (planking), vagy éppen tejtúladagolásban szenvedő embereket nézegetünk a YouTube-on (annyi ilyen létezik, hogy lehet, szentelünk is neki egy külön bejegyzést).

Természetesen, ahogy a sörivós videók elterjedtek, ugyanúgy felébred azonnal az ellentábor is, hogy bizony ez életveszélyes lehet. Rendben, az, hogy valaki megiszik fél liter sört, még valószínűleg nem okoz komoly károkat. Viszont vannak olyan elvetemültek, akik ugyanezt sör helyett töménnyel próbálják ki, melynek viszont alkoholmérgezés és halál is lehet a következménye. Tényleg jó páran sajnos már belehaltak ebbe az értelmetlen játékba csak azért, mert nekik túl kellett szárnyalniuk mindenkit.

Szerencsére most már annyira elterjedt, hogy lassan már ciki is és készülnek az ezt kifigurázó remake-videók is, mint például ez:

Az ilyen értelmetlenül terjedő vírusvideóknak szerencsére vannak ellenpéldái is. Az alapkoncepció ugyanaz, mint a többi NekNomination videónak, viszont az ilyen videók elterjesztésével tehetünk is valami hasznosat. Ez a legutóbbi például 2014. január 31-én jelent meg:

Te melyikhez csatlakozol?

Szólj hozzá