2014. már 28.

Veled hirdet az oldal?!? Te ehhez a nevedet adod a Facebook-on?

írta: Klausz.Melinda
Veled hirdet az oldal?!? Te ehhez a nevedet adod a Facebook-on?

Volt már olyan, hogy ismerősöd szólt, hogy miért adod nevedet egy oldal Facebook-hirdetéséhez? Vagy figyelmeztettek, miért lájkolsz egy-egy oldalt? Eleged van abból, hogy a rajongásaid alapján bekategórizálnak ismerőseid, miközben Te csak meg szeretnéd figyelni egy érme két oldalát is, de egyik mellett se tennéd le a voksodat? Akkor itt az ideje, hogy ismét foglalkozz egy kicsit a Facebook beállításaiddal!

Korábbi bejegyzésünkben már bemutattuk az ún. likejacking jelenségét, amikor tudtunkon kívül olyan oldalakon jelezzük rajongásunkat, amelyeket nem is szeretnénk (ha még nem tudod mi ez, olvasd el ITT!), ezúttal azt mutatjuk be, hogy hogyan tudod befolyásolni a neveddel kapcsolatos hirdetéseket.

A közösségi média felületek, s így a Facebook is úgy tud működni, hogy közösséget épít és tart aktívan. Mivel az oldalak használatáért magánszemélyként nem fizetünk, hirdetéseket kell "elviselnünk". S hogy mikor fogunk egy-egy hirdetésre jobban kattintani, a hirdetés alapján esetleg vásárolni? Természetesen, ha az ismerősünk már használja/ajánlja az adott terméket, szolgáltatást, celebet, eszmét stb. Emiatt a Facebook (is) a hirdetések során megjeleníti az adott oldalhoz rajongást kifejező ismerőseinket (s saját magunkat a mi ismerőseinknek), ahogyan az alábbi példa is mutatjahirdetes.

Az, hogy ez egy hirdetés, az apró szürke betűkből (és a nyíllal jelölt dolgokból) láthatjuk, azonban nem mindenki ismeri (fel) ezt a hirdetéstípust és úgy gondolja, hogy az adott ismerős a nevét adja mindehhez.

Ráadásul nem csupán oldalkedvelések, hanem bejegyzésekkel kapcsolatos tevékenységek is megjelennek hirdetésként a hírfolyamban.

Ezeket a hirdetéseket közösségi hirdetéseknek nevezzük, amely lényege - ahogyan a Facebook fogalmaz - hogy "olyan termékeket és szolgáltatásokat találj, amik érdekelnek téged, az alapján, hogy az ismerőseid mit osztanak meg és kedvelnek."

A hirdetések során csak olyan tevékenységek jelennek meg, amelyeket ténylegesen el is végeztél, tehát lájkoltál egy oldalt, bejegyzést, vagy hozzászóltál egy poszthoz. Ne ijedj meg, ilyenkor az adataidat a hirdetők nem kapják meg, "csupán" a Facebook párosítja össze az adatokat egymással és csak és kizárólag a Te ismerőseid látják az ilyen típusú hirdetéseket, külső ember nem.

Ha nem szeretnénk, hogy a mi nevünkkel jelenjenek meg a hirdetések, az oldal tetején lévő kulcs menüben a További beállítások során válasszuk ki a Hirdetések almenüt. Itt a Hirdetések és ismerősök pontban be tudjuk állítani, hogy Senki ne lássa a hirdetés és a szociális tevékenységeink összepárosításából származó (hirdetési) tartalmakat. (Persze ehhez az utóbbi időben jött egy kitétel a Facebook részéről, mi szerint nem minden esetben garantálja ezt, de mégiscsak egy fél lépés a sikerhez a Senki beállításmód kiválasztása vezet.)

Te be fogod állítani?

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, oszd meg ismerőseiddel is! Ha szeretnéd velünk megtanulni a Facebook alapjait és az ilyen trükköket, jelentkezz FACEBOOK INDULÓ KURZUSUNKRA ITT!

Szólj hozzá