2014. ápr 18.

Valóban megvéd a jelszavad?

írta: Klausz.Melinda
Valóban megvéd a jelszavad?

password1Nemrégen jelentették be az eddigi legnagyobb biztonsági rés felfedezését. A hiba két éve létezik, rengeteg weboldalt és szolgáltatást (köztük bankokat is) érint. A Heartbleed bug néven elhíresült hiba miatt az interneten bárki hozzáférhet az érintett szerverek memóriájának tartalmához, mint felhasználónevek vagy jelszavak.

A magyar bankok már elvileg kiküszöbölték a hibát, de a biztonság kedvéért itt is érdemes lehet jelszót váltani.

Az itthon is ismert és érintett oldalak pedig a következők:

  • Facebook
  • Dropbox
  • Yahoo
  • Tumblr
  • Soundcloud
  • Amazon Web Services
A Gmail szintén érintett lehetett, de mivel egy Google-alkalmazott fedezte fel ezt a problémát, valószínűleg jóval előbb kijavították a hibát, mint ahogy a többiek észbe kaptak. Szintén időben értesítést kaphatott a Facebook és az Amazon is.

A jelszóváltoztatásnak akkor van értelme, ha már javították a problémát, ezért először erről győződjünk meg. Azok a szolgáltatások a legfontosabbak, ahol személyes adatok lehetnek: email, netbank, biztosítás, ezeknél mindenképpen érdemes jelszavunkat lecserélni.

És hogy milyen jelszóra érdemes cserélni? Általában azt mondják, hogy a jelszavaknak tartalmaznia kell a számokat, speciális karaktereket, nagy- és kisbetűket, hogy biztonságos legyen. De nem csak azok, jelszavakat nehéz megjegyezni, ők nem olyan nehéz feltörni.

Nagyobb biztonságot nyújthat a sok weboldalnál használt kettős beléptetés: nem elég megadni a megfelelő jelszót és felhasználónevet, hanem kapunk egy SMS-t is a mobilunkra, és csak az abban lévő kóddal tudunk belépni.

Talán az igazi áttörést a fejlesztés alatt lévő hangazonosítással való belépés lesz, melyről bővebben olvashatsz ITT.

Forrás: index, allfacebook.com

Szólj hozzá