2014. jún 26.

Milyen vagy a Facebook-on?

írta: Klausz.Melinda
Milyen vagy a Facebook-on?

facebook-you-real-you-07Az emberek képesek akár napi több órát a Facebookon tölteni. Ki munkával, ki szórakozással. Ez persze rengeteg lehetőséget ad arra, hogy Facebookozási szokásainkat. Természetesen nem kell semmilyen kémkedésre, titkosszolgálati cselszövésre gondolni. Egyszerűen csak az általunk engedett hozzáférhető anyagokból kaphatunk kimutatásokat, hogy mondjuk, mennyire vagyunk boldogok, mennyire erőlködünk azért, hogy népszerűek legyünk, stb.

Itt van például, hogy…

Mennyire erőlködsz Facebookon?

Hashtagek és szelfik tömkelege van a profilodon? A  Social Effort Scale nevű alkalmazás bizony kideríti rólunk, hogy mennyire is erőlködünk a közösségi oldalakon. Részletes elemzést készít Facebook, Twitter és Instagram bejegyzéseinkről, melyből leszűri, hogy mennyire görcsösek vagyunk.

Az algoritmus három kategóriába sorol minket tartalmaink alapján: "erőlködésmentes", "nem próbálkozol eléggé" illetve "erőlködős". A rengeteg hangulatjel, hashtag, a megosztások gyakoriság, képeken való tagek bizony könnyen az erőlködős kategóriába taszíthat minket.

Mennyire vagy barátokkal, vagy ellenségekkel körülvéve Facebookon?

Aki a Facabookon barátunk, az vajon ténylegesen is barátnak számít? A „Friend or Foe” nevű alkalmazás segítségével ezt is kideríthetjük. A program elsőként átvizsgálja a Facebook-fiókunkat, majd egy különleges összegzés kapunk a facebookos tevékenységeinkről:

Megnézhetjük az összes fotót, amin bejelöltek, láthatjuk az összes általunk használt alkalmazást, és persze azt, hogy milyen engedélyeket adtunk nekik, és ha úgy tetszik, törölhetjük is bármelyiket, például amelyiket már hosszabb ideje nem használtunk (ezt is jelzi az alkalmazás).

A legizgalmasabb dolog mégis az, hogy kiderül számunkra, kik is az igazi barátaink. Kiderül, ki a leghűségesebb követőnk, ki lájkolt minket legtöbbször, kik generálják a legtöbb tartalmat, és kik azok, akik bejegyzéseit a legtöbben osztják meg. Rizikócsoportba kerülnek azok, akik ugyan kapcsolatban vannak velünk, de sohasem reagálnak semmire, ami velünk kapcsolatos. Érdemes lehet megnézni egy összegzett kis statisztikát barátainkról.

Mennyire vagy boldog Facebookon?

Még azt is mérni tudjuk, hogy mi milyen hangulatban vagyunk és, hogy melyik ismerősünk a legboldogabb a közösségi oldalon. A „Positve Friends” alkalmazás meghatározza a top25 ismerősünket, akikkel a legközelebb állunk egymáshoz (közös képek, lájkok és megosztások alapján) majd sorba teszi nekünk őket bejegyzéseik alapján, hogy azok mennyire voltak pozitívak. Megfigyelhető az is, hogy hétvégén sokkal több pozitív hozzászólás születik, esős időben pedig a negatív bejegyzések száma növekszik. Viszont mivel az alkalmazás angol nyelvű, így nem valószínű, hogy teljesen reális képet ad a magyar bejegyzésekről is…

Tehát igazából már bármilyen kimutatást kaphatunk a saját és barátaink facebookos tevékenységéről egyaránt. Akit nem ráz ki a hideg attól, hogy mennyi mindent megtudhatnak rólunk, annak mindenképpen érdemes lehet kipróbálni.

Szólj hozzá