2014. dec 03.

A Google nem felejt...

írta: Klausz.Melinda
A Google nem felejt...

googleTizenévesen az ember fia/lánya nem mindig gondolja át, hogy mit tölt fel az internetre, pedig ennek a későbbiekben elég nagy hátulütője is lehet. Előfordulhat, hogy tiniként még vicces kedvedben feltöltöttél egy-egy videót, azóta eltelt pár év, megkomolyodtál és állást szeretnél. Esélyes, hogy a munkáltató azonnal rákeres a nevedre Google-ön és a találati lista alapján dönt, hogy mennyire vagy alkalmas. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a feledés homályába merüljenek kínos feltöltött anyagaink?

Legegyszerűbb és legcélravezetőbb dolog, amit tehetsz, hogy minden kereső atyjához, a Google-höz fordulsz…

Miután a panaszleveled beérkezik a Google-be, amiben kéred, hogy tűntessék el az összes nem kívánatos tartalmat, ők felülvizsgálják kérelmedet, majd ha jogosnak érzik, akkor törlik azt. Ezek után nyugodtan hátradőlhetnél, mert törlődött rólad minden kompromittáló anyag…

DE sajnos ez nem így van. Létezik ugyanis egy Chilling Effects nevű oldal, amely minden törléssel kapcsolatos panaszt összegyűjt, és szépen listázza is azt. A projekthez több egyetem és szervezet is csatlakozott és igen, legnagyobb pechünkre a Google is, ahol szinte végtelen mennyiségű tárolt adat van.

A Google ugyan eltávolítja a kifogásolt tartalmakat, de a panaszt azonnal továbbküldi a Chilling Effestsnek. Ha pedig ez nem lenne elég, a Google még indexeli is Chilling Effectset, tehát ha el akarunk tűnni az internetről és ezt meg is írjuk az óriáskeresőnek, valószínűleg csak olajat öntünk a tűzre vele, ugyanis könnyen lehet, hogy a panasz után a találati lista elejére ugrunk…

Talán könnyít majd a helyzetünkön, hogy az Európai Unió májusban létrehozott egy törvényt, amely kimondja, hogy az unió állampolgárait megilleti a felejtés joga, tehát aki kéri, azt a Google-nek kötelessége eltávolítani a találati listából.

Szeretnéd megvédeni magadat és családodat az internet jelentette veszélyektől? Lepd meg magad és családtagjaidat internetbiztonságról és adatvédelemről szóló gyakorlati könyvünkkel, a Megosztok tehát vagyok című kötettel! Ráadásul karácsonyra most kedvezményes áron és INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL lehet a Tiéd! Érdekel? Kattints ide!

Szólj hozzá