2015. már 16.

Egy oldal, ami ismeri az ízlésünket!

írta: Klausz.Melinda
Egy oldal, ami ismeri az ízlésünket!

linke(1)Sokat elárul az emberről az, hogy miket lájkol és oszt meg a Facebookon, viszont barátaink ízlése nem feltétlenül egyezik a miénkkel.  A Linke nevű magyar alkalmazás ezt a jelenséget használja ki: elénk tárja azokat a linkeket, bejegyzéseket, amelyek érdekesek lehetnek számunkra.

A program több, mint 7000 felhasználó lájkja alapján különböző kategóriákat hozott létre. Ezekbe a kategóriákba sorol be minket előzetes Facebook történetünk alapján az oldal, így a csoportok népszerű bejegyzéseit kaphatjuk meg. Ha jól van beállítva a program és elég erősen kirajzolódik az ízlésünk Facebook oldalunk alapján, akkor végtelen számú új érdekes cikkhez juthatunk hozzá. Az adatvédelem fontossága miatt azonban a Linke nem is mutat a felhasználóknak neveket vagy profiloldalakat, csak a bejegyzéseket.

„Úgy gondoltuk, hogy az embereknek megvan a bejáratott, öt-tíz oldalból álló útvonala, és ha ezzel végzett, véget ér a világ. Ha te például Katy Perryt szereted, akkor vissza tudjuk neked ajánlani az ebbe az ízléskörbe tartozó egyéb linkeket, meg az ahhoz az ízléshez tartozó egyéb dolgokat: ez lehet ruha, stílus, divat, étrend.” – mondta Gayer Zoltán hálózatkutató, a Linke egyik alapítója.

A program különlegessége, hogy annak ellenére tud csoportokat létrehozni, hogy az egyes lájkok jelentését nagyon nehéz értelmezni, figyelmeztet Gayer Zoltán:

“A lájk jelentése bonyolult. Nem csak tetszés, hanem a másik felé tett gesztus is. Lájkolom, mert haver, mert szeretem, mert ő is lájkolt, ezeknek a tartalma valójában nem releváns.”

Mit gondolsz az új lehetőségről?

Szólj hozzá