2015. nov 05.

5 tipp Facebook fiókod biztonságához

írta: Klausz.Melinda
5 tipp Facebook fiókod biztonságához

A Facebook szinte megállíthatatlanul szárnyal, és egyre intelligensebbé válik. Viszont ezzel a fejlődéssel és lehetőséggel egyre több veszélynek is lehetünk kitéve, ha óvatlanok vagyunk. Azt például tudtad, hogy bárki rákereshet a Facebookon egy-egy nyilvános bejegyzésünkre?

Az alábbiakban egy 5 lépésből álló adatvédelmi beállítást ajánlunk, amelyet érdemes követni.

  1. Beállítások ellenőrzése

Átrághatjuk magunkat az összes beállításon egyenként, vagy választhatjuk a gyorsabb és egyszerűbb megoldást is a kis dinó segítségével. Itt aztán megnézhetjük, hogy kik láthatják a bejegyzéseinket, ki írhat nekünk üzenetet és léphet velünk kapcsolatba, vagy le is tilthatunk felhasználókat.

2. Bejelentkezés jóváhagyása

Arra is van lehetőség, hogy felére csökkentsük a kockázatát annak, hogy illetéktelenek lépjenek fiókunkba. Nincs más dolgunk, mint beállítani, hogy másik böngészőn való belépéskor biztonsági kódot kérjen az oldal.

A beállítás menete:

Beállítások fül → Biztonság → Bejelentkezés-jóváhagyások

3. Megbízható ismerősök

Ha vannak olyan ismerőseink, akikben abszolút megbízunk, akkor az is megkönnyítheti a dolgunkat egy elfelejtett jelszó, vagy egyéb belépési korlát esetén. Tehát ha nem tudunk belépni saját fiókunkba, ismerőseink kapnak egy kódot, amit nekünk átadva máris sikeresen bejutunk saját fiókunkba. Csak az előzőhöz hasonlóan a Biztonsági beállításokban kell keresnünk a „Bizalmi kapcsolatok” fület és megadni ismerőseink nevét.

4. Tevékenységnapló

Ha pedig tényleg biztosra akarunk menni, akkor ideje átnéznünk a Tevékenységnaplónkat is (ezt az opciót a borítóképünk jobb alsó sarkában találjuk)! Itt láthatjuk, hogy miket lájkoltunk, osztottunk meg, vagy mihez szóltunk hozzá legutóbb és kiszúrhatjuk az esetleges bakikat is. Ez a lehetőség is a felső sarokban lévő nyíl legördítésével érhető el.

5. Biztonsági beállítások

A Facebook gondoskodik arról is, hogy mindenki jól informált legyen a biztonsági megoldásokat illetően is. Létrehozott egy gyorstalpalót, ami segítségével könnyen megtalálhatjuk és kiiktathatjuk a veszélyforrásokat.

Olyan tippeket kapunk, mint például:

  • Mikor érdemes kilépni a fiókunkból?
  • Hogyan tudunk biztonságosabb jelszót létrehozni?
  • Mit tegyünk, ha feltörték a fiókunkat?

A Te Facebook-fiókod biztonságban van?

Szólj hozzá