2018. már 22.

Milyen adatokhoz férnek hozzá a Facebook alkalmazások?

írta: BDóra.
Milyen adatokhoz férnek hozzá a Facebook alkalmazások?

fb_2.pngFelröppent a hír a Facebook tájáról egy igen kellemetlen adatlopási botránnyal kapcsolatban, miszerint 50 millió ember adataihoz fértek hozzá egy alkalmazáson keresztül.

Mi lesz ennek a vége? Javasoljuk, hogy nézz rá Te is a saját felületedre, hogy milyen alkalmazásoknak adtál eddig hozzáférést a személyes adataidhoz!

 

Mutatjuk, hogy hol tudod ezt megnézni:

  • Jobb felső sarokban a nyíl legördítésénél találod a beállítások menüpontot, kattints rá!
  • Itt baloldalon találod az adatvédelmet.
  • Ennek a lekattintása után láthatod, hogy milyen alkalmazásoknak adtál hozzáférést, és használhatják a Facebookon elérhető személyes adataidat.

alkalmazas.PNG

Mit tudsz tenni ellene?

A korábban leírt lépésekben az alkalmazás beállításoknál tudod szerkeszteni a beállítások módosítását, illetve törölni is lehet azokat.

Alapjába véve az emberek és az alkalmazások számára nyilvánosan elérhető a profilképed, borítóképed, nemed, közösségeid listája, felhasználóneved és az azonosítód. Továbbá hozzáférhetnek még az ismerőseid listájához és olyan információkhoz, amelyeket nyilvánossá tettél korábban.

Ha a nyereményjáték alkalmazáson keresztül van futtatva, rendelkezni kell az alkalmazáson keresztül gyűjtött adatok kezelésének módjáról, helyéről és további adatkezelési elveket is meg kell határoznia a cégnek, aki fel akarja használni a tartalmakat. Amennyiben a felhasználóktól közvetlenül gyűjtenek tartalmakat és információkat, egyértelművé kell tenniük, hogy ki gyűjti azokat pontosan. Az összegyűjtött tartalmak és információk felhasználásáról tájékoztatást kell kapnunk és meg kell szerezniük a beleegyezésünket mindehhez. Attól függően, hogy milyen módon jutnak hozzá a tartalmakhoz és információkhoz, a cégek feladata az ilyen tartalmak és információk ismételt felhasználására vonatkozó minden szükséges engedély megszerzése.

 

Az alkalmazásoknak milyen céljai lehetnek?

Rajongószám-növelés

Futtatott játékok, promóciók segítségével. Amikor például csak a rajongók vehetnek részt egy nyereményjátékban, vagy tölthetnek le speciális kupont.

 

Interakció-növelés

A Facebookon működő algoritmus korlátozza a bejegyzések megjelenéseit, ezért alkalmanként, az oldal életben maradása érdekében, tudatos interakció növelő versenyt vagy párbeszédalapú Facebook applikációt vetnek be.

 

Adatgyűjtés

Az alkalmazásokon keresztül nem csupán közvélemény és piackutatást, hanem potenciális vásárlók egyedi adatait is be tudják gyűjteni.

 

Eladásfokozás

Az alkalmazásokon keresztül aktivizálni lehet a rajongóbázist és egy-egy akció futtatásával, akár a bevételt is tudják növelni.

 

Játékok, promóciók, versenyek

Egy alkalmazáson keresztül feltöltésre kerülhetnek pályázati anyagok is, amelyek különböző szabályok szerint szavazásra kerülnek.

 

A játékokhoz és promóciókhoz minden esetben a magyar törvényeknek és a Facebook aktuális szabályzatainak megfelelő adatvédelmi és játékszabályzatot kell biztosítania annak, aki ilyen jellegű tevékenységet futtat az oldalán.

 

Összességében nem ördögtől való, ha az alkalmazások hozzáférnek az adataidhoz, hiszen ezek alapján kapod majd a legjobb személyre szabott ajánlatokat. A gond akkor van, ha olyan alkalmazásokat találsz, amiről fogalmad sincs, hogy micsoda, vagy ha ezeket az adatokat valaki megszerzi és ezt olyan mennyiségben teszik, amivel akár már egy választás menetét is lehet befolyásolni.

 

21543796_1251484951663490_9083690655612818156_o.jpgHa további részletek is érdekelnek, keresd a könyvesboltokban legújabb adatvédelemmel, internetbiztonsággal kapcsolatos Megosztok, tehát vagyok című könyvünket, vagy szerezd be itt!

Szólj hozzá

alkalmazás