2019. jan 24.

Részt vettél a 10 Year Challenge-ben? Nézd meg mihez járultál hozzá!

írta: K.Klarissza
Részt vettél a 10 Year Challenge-ben? Nézd meg mihez járultál hozzá!

zuck-vs-zuck.jpgA közelmúltban a „Ten Year Challenge” nevű mém vírusosan kezdett el terjedni a Facebookon és az Instagramon.

A kihívás részeként a felhasználókat arra kérték fel, hogy egy aktuális és egy tíz évvel ezelőtti fotójukat tegyék egymás mellé. Több mint 5 millió ember vett részt a kihívásban, beleértve rengeteg hírességet.

Vajon ez tényleg csak egy újabb internetes őrület?

Sajnos, ennél sokkal többről van szó!

Számos adatvédelmi tanácsadó rámutatott arra, hogy ez a kihívás valóban hasznos módja lehet a felhasználók azonosításának a tanulási algoritmusok használatával. Két fotó összehasonlításával ugyanis egy algoritmus képes elsajátítani arcunk életkorral kapcsolatos változásait, jellegzetességeit, így hatékonyabban megtanulhatja életkorunk beazonosítását.

A többi nagyvállalathoz hasonlóan a Facebook már évek óta fejleszti az arcfelismerő technológiát, melynek egyik módja az a lehetőség, hogy a felhasználókat automatikusan felismeri a feltöltött fotókon.

 

jessicabiel.png

 

Annak ellenére, hogy az adatvédelmi tanácsadók az arcfelismerő technológiát tolakodónak találják, számos előnye is van, mint például a mobilkészülékeink védelme. Ennek segítségével ugyanis mobilunk feloldása arcunk felismerésével történik.

Továbbá az elmúlt évben New Delhi-ben a rendőrség is nagy hasznát vette ennek a technológiának, mely 3000 eltűnt gyerek nyomon követésében segítette őket.

Nem kell tehát rögtön pánikba esnünk, de érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az interneten keringő adatainkat hogyan használhatják fel.

Neked mi a véleményed erről a kihívásról? Töltöttél fel ilyen fotókat?

 

Forrás:

https://www.forbes.com/sites/amitchowdhry/2019/01/20/social-media-roundup-facebook-10-year-challenge-youtube-bans-risky-videos-private-tweets-bug/

Szólj hozzá

arcfelismerés 10yearschallange