2019. feb 01.

Te is függsz a telefonodtól? Jobban, mint gondolnád!

írta: R Judit
Te is függsz a telefonodtól? Jobban, mint gondolnád!

adult-african-descent-american-1061579_1.jpgEgy átlagos felnőtt, naponta 6 órát tölt a közösségi média böngészésével, és naponta több mint 50 alkalommal nézi meg a telefonját, a fiatalok pedig akár 80 alkalommal tehetik ugyanezt. 2019-re elérkeztünk arra a pontra, amikor a technológiával való kapcsolatunkat akár problémásnak is lehetne definiálni.

A cél az lenne, hogy egészséges viszonyt alakítsunk ki a technológiával és úgy élvezzük annak előnyeit, hogy nem engedjük ki kezünkből az irányítást. A probléma azonban az, hogy gyakran alábecsüljük, hogy mennyi időt töltünk online. Ez azért lehetséges, mert ez nem egy tudatos jelenlét, a legtöbbször már megszokás. Sokan hiszik azt, hogy egyszerre több dologra tudnak koncentrálni, de ez nem igaz, a multitasking csak egy mítosz. Kutatások bebizonyították, hogy a kognitív képességeink jelentősen csökkennek, amikor egyik képernyőről a másikra ugrálunk. Hinnéd, hogy akár 25 percre is szükséged van ahhoz, hogy újra arra a feladatra összpontosíts, amivel az online zavarás előtt foglalkoztál?!

De miért fontos, hogy egészséges kapcsolatot alakíts ki a technológiával? Csak néhány érv a sok közül:

  • Munka közben jobban tudsz fókuszálni és nő az aktivitásod és a hatékonyságod!
  • Jobban alszol!
  • Kevésbé leszel stresszes és ideges, nő a boldogságszinted!
  • Jobban jelen leszel a pillanatban és a kapcsolataidban! Ne feledd, a legnagyobb ajándék amit a másiknak adhatsz az a teljes figyelem!

A technológia és az online jelenlét olyan fontos része az életünknek, hogy nincs értelme teljesen kizárni azt. Viszont pár szokáson változtathatsz, ha szeretnél tudatosan hozzá állni a technológiához!

Az első lépés a változáshoz, hogy megismerd digitális szokásaidat!

Kérdezd meg magadtól, hogy hogyan töltöd az időt online, hogyan érzed magad tőle és hogy mit szeretnél megváltoztatni a szokásaidon! Gyakran észre se vesszük és teljesen elvesztünk a technológiában, szóval, ha nem tudod elemezni magadat ebből a szempontból, kérdezd meg egy barátodat ő hogyan látja a szokásaidat! Állíts fel egy jövőképet, amiben megfogalmazod, hogy milyen szerepet szeretnél a technológiának az életedben, van-e olyan része az életednek, amit készülékmentesen szeretnél tartani! Amikor a kezedbe veszed a telefonodat, kérdezd meg magadtól, hogy miért akarsz egy -egy alkalmazást megnyitni, mit akarsz azzal elérni!

Nehéznek tűnhet így elsőként, de adunk pár tippet, amivel elkezdheted a változást:

  • Kezdd el és fejezd be a napodat telefon nélkül!
  • A telefonodat ne abban a helységben töltsd, ahol Te is tartózkodsz!
  • Munkahelyen bevezetheted a telefonmentes tárgyalást!
  • Legyen külön munkahelyi és személyes telefonod! Amikor dolgozol kapcsold ki a személyeset, munka után pedig a munkahelyi legyen kikapcsolva!
  • Állapíts meg egy adott időt, amikor válaszolsz e-mailekre és üzenetekre! Ezen az időn kívül ne válaszolj rájuk, tömbösíts!
  • A telefonod első képernyőjére csak a legfontosabb appok és dolgokat tedd! Ha Instagramozni szeretsz a legjobban például akkor azt az appot tedd a harmadik vagy legutolsó képernyőre, hogy véletlenül se ess csábításba!

A legfontosabb dolog, hogy légy türelmes magaddal, hiszen a szokásokat megváltoztatni időbe telik! Fogadd el önmagad, ne viszonyulj magadhoz keményen amikor végig mész ezen az ösvényen és meglátod, hogy sikerülni fog! �

 

Forrás: https://learndigital.withgoogle.com/digitalworkshop-hu/course/digital-wellbeing

 

Szólj hozzá

függőség függés közösségi média stressz