2019. feb 08.

 Azt hitted a sima álhírek rosszak? Akkor készülj fel, mert megérkezett az új generáció!

írta: R Judit
 Azt hitted a sima álhírek rosszak? Akkor készülj fel, mert megérkezett az új generáció!

deepfake.pngHabár tudjuk, hogy nem kell mindent elhinni, amit az interneten vagy akár offline látunk, de mindeddig azt hihettük, hogy egy videó vagy fotó megkérdőjelezhetetlen bizonyíték. Persze-persze a Photoshop meg mindenféle más kép- és videószerkesztő programok már eddig is megingatták a bizalmunkat a képekben és videókban, de a DeepFakes egy teljesen más szintet jelent.

2017. decemberében jelentek meg az első ilyen stílusú képek, amikor egy „DeepFakes” nevű Reddit felhasználó pornóvideókat posztolt, amiken híres emberek voltak láthatók. A morális indokokon túl a probléma ezzel az volt, hogy egyik videó sem volt igazi. A következő hetekben és hónapokban az internet felrobbant és mindenki ennek a technológiának a veszélyeiről és káros hatásairól beszélt.

De mi is valójában a DeepFakes?

Egyszerűen megfogalmazva egy olyan lehetőség, ahol ki lehet cserélni emberek arcát egy másikra képeken és videókon. Ez a technológia korábban sem volt már ismeretlen, hiszen a filmekben használták azt, bár ahhoz, hogy megfelelő eredményt lehessen elérni sok idő és energia kellett. A DeepFakes-szel lehetséges arcot cserélni a célszemély képeinek egy algoritmusba való betáplálásával és mesterséges intelligencia segítségével. Persze, sok kép kell ahhoz, hogy ténylegesen jó eredményt lehessen elérni, de a közösségi médiában mindenkiről annyi kép van fent, hogy igazából bárkinek az arcáról van elég adat ahhoz, hogy használni lehessen.

Ez egy hihetetlen lehetőség és ehhez mérten folynak különböző kutatások is:

  • a Stanford Egyetem kifejlesztett egy szoftvert, aminek segítségével már a mimika és a szájmozgás is kedvünkre szabható, így most már valós időben lehet bármit mondatni a DeepFakes videók szereplőivel
  • a Washington Egyetem kísérletében Barack Obama DeepFakes videóját készítették el
  • ezekkel a szoftverekkel egy időben a hanghamisítás is fejlődik

Az eredmények lenyűgözőek, de most még csak szerény dolgokat lehet vele elérni. Mint egy mesterséges intelligencia szoftver, ez is állandóan fejlődik, szóval a jövőben valószínűleg az eredmények is sokkal szembetűnőbbek lesznek, de jelenleg van pár dolog, ami limitálja a működését (és pont ez lehet megnyugtató):

  • Csak akkor működik, amikor tényleg sok kép áll a rendelkezésére. Sok kép alatt 300-2000 képre kell gondolni, olyanokra, amin az arc is látszik különböző szemszögből. Éppen ezért, ha nem vagy sztár vagy instagrammer, akinek tényleg nagyon sok közeli és különböző kép van az arcáról, akkor nem kell aggódnod!
  • A szoftver állandóan tanul, de valójában, ha a célszemélyről nincsen sok oldalról arcot mutató kép például, akkor máris ki lehet szűrni, hogy DeepFakes-el van dolgod. Elég ha a videóban oldalra fordul a fej és máris ugrik a minőség és az „álca”.
  • 48 órába telik, hogy elfogadható eredményt kapjunk DeepFace-szel. 72 óra kell egy még jobb és hihetőbb videóért. És így tovább, és így tovább. Nagyon drága és időigényes felépíteni egy olyan modellt, amivel tényleges videókat lehet létrehozni. Csak az a modell, ami kicseréli egy személy arcát A-ból B-re 36 dollárba kerül. Ez csak 1 kép, oké végeredménnyel. A mozgások, mimika, beszéd még drágább és időigényesebb, így szinte lehetetlen lesz egy olyan appot létrehozni a nagy közönség számára, ami olcsó vagy akár ingyenes.

StarGan kísérletezett hírességek arcainak megváltoztatásával, bőr- és hajszínváltoztatásával csak 1 algoritmus használatával, de nézd meg a Bloomberg alábbi videóját a témában, hogyan is működik mindez a gyakorlatban:

Bárki is az eredeti DeepFakes, az biztos, hogy kinyitotta Pandóra szelencéjét. Vajon hogyan fog a társadalom reagálni ezekre a változásokra? Vajon hozzáfogunk ugyanúgy szokni, mint ahogy elfogadtuk, hogy a képek lehetnek manipuláltak vagy egy általános bizalmatlanság fog eluralkodni mindenkin (2020 USA választások közelednek…)? Annyi biztos, hogy a DeepFakes videók bebizonyították, hogy milyen érdekes a technológia és mennyi minden rejlik a mesterséges intelligenciában, amit remélhetőleg jól fogunk kihasználni a jövőben.

 

 

Forrás: https://www.kdnuggets.com/2018/03/exploring-deepfakes.html/2

Szólj hozzá

fake álhír fake news deepface