2019. már 12.

Az egész világ twitterezik!

írta: Csoma Dániel
Az egész világ twitterezik!

twiplomacy-2018-cover-picture-website_1.png      Az egész világ twitterezik. Tudtad, hogy az ENSZ országainak 97%-a valamilyen formában jelen van a platformon? Olyannyira, hogy még a kínai kormány állami tanácsának információs irodája is használja a Twittert, s csupán 6 ország nem rendelkezik Twitter profillal. 

      A Twiplomacy 2018-as kutatása 951 olyan Twitter profilt azonosított, melyek 187 ország államfőihez és minisztereihez tartoznak, ebből 372 személyes és 579 hivatali profil. A Facebook csupán a második legnépszerűbb hálózat a politikai vezetők körében azonban itt rendelkeznek a legnagyobb közönséggel, az Instagram pedig a harmadik helyen áll. Az ENSZ országainak 81%-a fent van Instán és napi rendszerességgel oszt meg sztorikat.

Tagadhatatlan, hogy Donald Trump gyakorolta a legnagyobb hatást a Twitterre, mióta 2017-ben hatalomra került. @realDonaldTrump felhasználónévvel a legtöbb követővel rendelkező vezető a világon, a maga 52 milliójával. Ő váltotta ki a legtöbb visszhangot a platformon az elmúlt egy évben, tweet-jeit pedig átlagosan 20.000-en osztják meg. Az amerikai elnök a tweetek hangnemén is változtatott, amikor elkezdett más vezetőket sértegetni a platformon, például az észak-koreai vezetőt, Kim Jong-un-t „kis rakétaembernek” nevezte és háborúval fenyegetőzött a tweeteken keresztül. Ezek a tweetek számos ország vezetőjét hozták kínos helyzetbe, hiszen a legtöbbjük nem tudja, hogyan reagáljon egy ilyen szokatlan üzenetre. Néhányan közvetlenül válaszoltak, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek összetűzésbe a világ egyik legnagyobb hatalmának vezetőjével, míg mások, főleg az északi országok vezetői, kifigurázták és viccet csináltak belőle.

trump_1.png

Trump a személyes profilját használja (@realDonaldTrump) a globális politikai nyilatkozatok megosztására is a hivatalos @POTUS profil helyett, amit még Barack Obama ideje alatt hoztak létre az Egyesült Államok elnökének.

A jelenlegi elnök tagja azon kevés vezetők csoportjának, akik személyesen is aktívak saját Twitter oldalukon. Ilyen még az Európai Tanács elnöke (@DonaldTusk), Dánia miniszterelnöke (@LarsLoekke), külügyminisztere (@AndersSamuelsen), Lettország külügyminisztere (@EdgarsRinkevics) és Norvégia miniszterelnöke (@Erna_Solberg), aki beismerte, hogy diszlexiában szenved, így gyakoriak a helyesírási hibák posztjaiban.

A Twitter tökéletes csatornája a digitális diplomáciának, így nem csoda, hogy kb. 107 külügyminiszter használja is az oldalt a világ számos országából. A külügyminisztériumok próbálják növelni digitális hálózataikat és arra ösztönözni a nagyköveteket, hogy legyenek aktívabbak a közösségi médián.

@realDonaldTrump, @POTUS és a @WhiteHouse nem követ egyetlen másik vezetőt sem, de az Állami Minisztérium 54 országgal és minisztériummal létesített kölcsönös Twitter kapcsolatot és még Irán elnökét, @HassanRouhani-t is követi.

   Ilyen aktív használat mellett, azon országok, melyek nem összpontosítanak a digitális kommunikációjukra és közösségi média csatornáikra, kimaradhatnak a globális digitális diplomácia mozgalmából.

Forrás: https://twiplomacy.com/blog/twiplomacy-study-2018/

 

Szólj hozzá