2019. júl 23.

Eltűnnek a lájkok Instagramról?

írta: Horváth.Szilveszter
Eltűnnek a lájkok Instagramról?

adult-african-america-1035598.jpgNéhány hónappal ezelőtt Kanadában kezdte el tesztelni az Instagram azt az újítást, amely eltünteti a lájkokat, azaz a felhasználó nem látja, hogy mások posztjait hányan kedvelték, csak a saját képeire, videóira érkezetteket.

Ausztráliában, Új-Zélandon, Írországban, Olaszországban, Japánban és Brazíliában sem látható már az Instagramon, hogy hányan lájkoltak egy adott fotót, ezáltal megszabadítva az közösséget a nyomástól és a megfelelési kényszertől. Csupán annyival szembesülnek a felhasználók, hogy az adott fotó másoknak is tetszik, ugyanakkor saját fotóiknál megnézhetik a lájkok számát.

Pszichológiai kutatások szerint a lájk akkora értékmérővé vált az elmúlt években, hogy a felhasználók komoly pszichikai nyomásként élik meg, ha nem kedvelik elegen a képeiket, s ez önbecsülési zavarokat is okozhat. Leginkább a tinédzser korosztály számára okoz ez nagy problémát, ők fogékonyabbak arra, hogy versengjenek egymással, ki népszerűbb a közösségi médiában. Sokakat teljesen megvisel lelkileg, ha kevesebb követőjük, lájkjuk van és mindez mentális problémákat okozhat náluk.

A felhasználók hajlamosak kedvelésekben mérni a sikert, ami nemcsak abban nyilvánul meg, hogy lenézik, bántják, leszólják, aki kevesebb lájkot kap, hanem például lájkvásárlásban vagy abban, hogy törlik a nem elég népszerű posztokat, hátha ettől úgy tűnik, hogy minden megnyilvánulásuk óriási siker.

Rengeteg marketingügynökség is úgy igyekezett feltúrbózni, egy-egy Instagram fiókot, hogy lájkokat vásárolt az ügyfél fiókjára. Ez kifelé azt mutatja, hogy rendkívül népszerű az oldal, de vásárlás, továbbkattintás nem érkezett a vásárolt lájkokból. Ezekután várhatóan ez a hatás is csökkenni fog.

Ha a visszajelzések eltűnnek a feedből, és csak a posztoló számára válnak ismertté, az elvileg segít, hogy a felhasználók lássák, milyen tartalom működik, és milyen nem. A mérések, elemzések továbbra is rendelkezésünkre állhatnak majd, csupán a közvélemény elől lesz elrejtve, hányan kedvelték a posztunkat.

A cég közleménye szerint azt remélik, hogy a lájkvadászat felszámolásával csökkenhet ez a pszichikai nyomás, felhasználóik pedig a népszerűnek gondolt dolgok helyett végre olyasmiket osztanak majd meg, amiket tényleg szeretnek.

Te mit gondolsz erről?

Szólj hozzá